Oroszország

Pótkulcsok híján rengeteg nyugati autó áll ki a közlekedésből Oroszországban

2023.04.23.
Oroszországban a háború miatti szankciók olyan területeken is nehézségeket okoznak, amelyekre kívülálló aligha gondolna. Az egyik ilyen példa: egyre gyakoribb probléma a nyugati és japán autók pótkulcsainak beszerzése, ami miatt rengeteg autó áll ki a közlekedésből.

Az idei évben egyre sűrűbben fordulnak elő gondok az országban közlekedő nyugati autók pótkulcsainak beszerzésével kapcsolatban, hisz a szankciók ezt a szegmenst is érzékenyen érintik – írja a moszkvai Izvesztyija angol nyelvű kiadása.

Egyre több olyan esetről érkeznek információk, hogy nyugati és távol-keleti autók tulajdonosai kénytelenek leállítani járműveiket, mert nem tudják pótolni az elveszett vagy megrongálódott indítókulcsokat.

A gond azt követően vált egyre égetőbbé, hogy Európa és Japán vezető autómárkái elhagyták az Orosz Föderációt, egyúttal pedig elérhetetlenné tették szolgáltatásaik jelentős részét is.

A szankciók nyomán az orosz autósok tömegesen fordulnak panaszaikkal a szakszervizekhez, melyeknek munkatársai tehetetlenül tárják szét karjukat. Az orosz autószervizekben ugyanis már nem lehet kulcsmásolatokat készíteni. Idén januártól ugyanis az orosz kereskedők és autószerelők nem férnek hozzá a nyugati autógyárak hivatalos szoftvereihez, a megoldást pedig még nem találták meg az autókulcsok pótlására.

A külföldi autókhoz továbbra is lehet alkatrészt rendelni „szürke” kereskedői konstrukciókon keresztül, ami a csempészés elegáns megfogalmazása. De az elektronika, az autókulcsok, tápegységek és más gyári panelek esetében durván romlott a helyzet. A vezető orosz kereskedői hálózatok megerősítették ezt a problémát.A külföldi autók kulcsmásolásának nehézségei az idei év első hónapjában kezdtek markánsan felerősödni, miután az ország autókereskedőitől megvonták a hozzáférést a Volkswagen és a Mercedes autóóriások belső információs oldalaihoz.

Áthidaló megoldásként lehetőség van külső gyártókkal való kapcsolatfelvételre. Elegendő egy "üres" kulcs megvásárlása, de ebben az esetben a mechanikus kulcs legyártása mellett speciális programokat is "regisztrálni" kell az autóban - írja az Autoreview magazin.

A fő problémát ilyen esetekben a „regisztrációs engedély” beszerzésének nehézségei jelentik – közölte Anton Shaparin, az Országos Automobil Szövetség alelnöke az Izvesztyijának adott interjújában. Elmondása szerint sok modern autómodell a mechanikus kulcs alkalmazását is ezt csak akkor teszi lehetővé, ha az autó internetkapcsolattal rendelkezik az autógyártó szervereivel. Az Oroszországgal szembeni szankciók nyomán azonban számos külföldi cég letiltotta ezt a típusú kommunikációt, még a márka hivatalos forgalmazóin keresztül.  

A harmadik félen keresztül megrendelt, megbuherált pótkulcsokra is hónapokat kell várni, ráadásul a forrás nem mindig megbízható, így nagy a kockázata annak, hogy idegenek hozzáférnek az autó biztonsági rendszereihez. Nem véletlen, hogy a szankciók bevezetése óta ugrásszerűen megnőtt az autólopások száma Oroszországban. Ennek oka persze alapvetően az egyre fájdalmasabbá váló alkatrészhiány.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.27
Egy fordulóval a zárás előtt megnyerte a ralikrossz országos bajnoki címet a legmagasabb, Supercar....
2023.09.27
Az M0-s autóút déli szektorán az 1-es főúti végcsomópont felé, a 14-es km-nél két kamion ütközött....
2023.09.27
A dabasi nyomozók 48 óra alatt elfogtak két gépkocsitolvajt, és megtérítettek 15,5 millió forintot....
2023.09.27
Egri és tarnamenti focisták, világhírű magyar labdarúgás szakértő, állatbarát, jótékony heves....
2023.09.27
Tíz év után látható ismét Párizsban a Titanic történetét megidéző nagyszabású kiállítás, amelynek....
2023.09.27
Az új generációs Lexus NX szabadidőjármű számos innovatív szolgáltatása, megoldása között szürke....
2023.09.27
Ötödik generációs harci repülőgépek beszerzéséhez kérte a parlament jóváhagyását a román védelmi....
2023.09.27
Tudóscsoport jelentése az UFO-król.   ..
2023.09.27
Egy kamion és egy személyautó ütközött össze az M5-ös autópálya 86-os kilométerszelvényénél,....
2023.09.26
"Volt olyan autós a múlt héten vármegyénkben, aki egy órán belül kétszer került lencsevégre: a....