Peugeot

Peugeot modellek egyenruhában

2021.09.22.

Váratlan, ám meggyőző formában léphet először európai földre a Peugeot fejlődő régiókba szánt könnyű haszonjárműve, a platós Landtrek modell. Az „importőr” a katonai járművek fejlesztésére szakosodott francia Technamm, az általuk átépített pickupot pedig reményeik szerint a francia fegyveres erők fogják használni hazai és külföldi bevetéseken.

A különleges erők innovációs hálózatának idei szemináriumán és kiállításán, a Sofins 2021 (Special Operation Forces Innovation Network Seminar and Exhibition) rendezvényen mutatta be első, hazai kötődésű haditechnikai fejlesztését a francia Technamm vállalat. A speciális polgári, katasztrófavédelmi és katonai járművekre szakosodott cég korábban már tervezett és gyártott a francia hadsereg számára csapatszállító és felderítő gépkocsit. A hosszan szolgáló Peugeot P4 kiváltására tervezett Technamm Masstech alapjait azonban – kellőképpen robusztus hazai összkerékhajtású modell hiányában – egy japán típus adta.

A frissen bemutatott Technamm Land Tech 3.5 ezzel szemben a Peugeot Landtrek 4x4-es platós kisteherjárműre épül. Az állandó összkerékhajtású típus ideális paraméterekkel bír a rendkívüli igénybevételhez. Teherbírása kiviteltől függően 1,0-1,2 tonna, a legnagyobb vontatható tömeg eléri a 3,5 tonnát. Szabad hasmagassága már civil változatában is eléri a 235 mm-t (kerékmérettől függően), a jármű képes akár 600 mm mély gázlón áthajtani, a hátsó differenciálmű pedig elektronikusan zárható, ami az összkerékhajtással együtt komoly terepalkalmassággal ruházza fel a gépkocsit.

A Technamm céljainak a duplafülkés változat felelt meg: ennek második üléssora a kategóriában különösen kedvező váll- és lábteret kínál, így akár menetfelszerelésben is elfér itt három katona. A platón szükség esetén további ülőhelyeket alakítanak ki (a menetirányra merőlegesen). A tetőlemezre szerelt csomagtartó kerettel pedig tovább bővíthető a Land Tech 3.5 kapacitása, míg a fülke mögött felszerelt, robusztus bukókeretre kommunikációs berendezések és fegyverzet rögzíthető – a prototípusra egy 12,7 mm-es nehézgépfegyvert szereltek, de a lehetőségek köre rendkívül széles.

A hajtáslánc tekintetében nem korlátozta a potenciális megrendelők lehetőségeit a Technamm: a Peugeot Landtrek mindkét motorja elérhető a robusztus járműhöz. A változó geometriájú turbófeltöltővel szerelt, 16 szelepes, 1,9 literes dízelmotor 150 lóerőt és 350 Nm-t ad le, sebességváltója Getrag fejlesztésű, hatfokozatú manuális egység.

A 2,4 literes, szintén soros négyhengeres benzinmotor teljesítményét turbófeltöltő emeli 210 lóerőre, a legnagyobb forgatónyomaték 320 Nm. A váltóhoz hatfokozatú kézi vagy szintén hatfokozatú automata sebességváltó társítható. Az akár 180 km/óra végsebességre képes gépkocsi karosszériáját nem páncélozták, felszerelték ellenben a légi szállításhoz szükséges rögzítési pontokkal.

A Technamm nem hozott nyilvánosságra további technikai részleteket, ami annak fényében, hogy a Land Tech 3.5 katonai célú prototípus, érthető. Valamivel többet árultak el azonban egy másik, szintén Peugeot alapú fejlesztésükről. Az ExpertTech – amint a nevéből is kiderül – a Peugeot Expertre, annak is tisztán elektromos kivitelére: az e-Expert modellre épül.

A haszonjármű tágas belső terét speciális padlózat beépítésével teszik korlátlanul variálhatóvá: a csúszásgátló fémpadlón a különböző szerelvények (pl. fegyvertartó állvány, adminisztrációs állomás, rádió, határoló- és rögzítőfalak stb.) tetszőleges helyen és pozícióban történő beépítését lehetővé tevő sínek helyezkednek el. Az autó így gyorsan és hatékonyan átszerelhető az adott bevetés kívánalmai szerint, így katonai, polgári vagy katasztrófavédelmi célokra egyaránt tökéletesen megfelel. A személyzet biztonságos utazásáról és munkavégzéséről integrált biztonsági övvel szerelt, szintén tetszőlegesen áthelyezhető, 90 fokonként elforgatható ülések gondoskodnak.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.28
A nehézkes csöves vevőtől a multimédiás információs központig: az autórádió 100 év alatt újra és....
2022.06.28
Nyolc szakág 29 versenyzőjének támogatja első lépésben a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld-....
2022.06.28
Ulli Sima (SPÖ) városi tanácsnok szerint májusban több mint 1,1 millió kerékpárost regisztráltak a....
2022.06.28
A Volkswagen vezérigazgatója felkészültnek tartja az autógyártó konszernt az átállásra a belsőégésű....
2022.06.28
A Magyar Közút kamerája rögzítette a német sofőr hajmeresztő balesetét. ..
2022.06.28
Szirmabesenyő térségében állítottak meg a közlekedési járőrök egy gyorshajtót, aki ittasan ült a....
2022.06.28
Budapesten már május első felétől drágult a taxis tarifa, ezt a többi városban sem úszták meg az....
2022.06.28
Egy Audi A3 vezetője az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére úgy hajtott be az....
2022.06.28
A külsőhöz csak finoman nyúltak hozzá, de megjelent egy új, 360 lóerős hibrid csúcsmodell a....
2022.06.28
A Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt. megszerezte a TMH International AG tulajdonrészét a....