WRC

Ogier egyre közelebb az újabb Monte-Carlo-rali győzelemhez

2021.01.24.

A hétszeres világbajnok francia szombaton átvette a vezetést a versenyen csapattársától, Elfyn Evanstől. A versenyzők dolgát sok jeges és havas szakasz nehezítette meg.

Sébastien Ogier hatalmas lépést tett a nyolcadik Monte győzelme felé szombaton, mivel már az első, hajnali sötétben megrendezett szakaszon az élre állt, ráadásul úgy, hogy Elfyn Evansnek 18 másodpercet adott a 18,3 km-en. A következő, teljesen havas gyorson is megverte csapattársát, aki a nap utolsó gyorsaságiján vágott vissza egy szakaszgyőzelemmel, de Ogier így is 13 másodperces előnnyel várhatja az utolsó napot. Már sokkal nagyobb előnnyel is vezethetne, ha péntek délután nem dobott volna el több mint fél percet egy defekt miatt, amikor gumi nélkül kellett befejeznie egy gyorsaságit.

 

„A reggeli szakaszokon nagyon nehéz körülmények fogadtak minket. Néhány kanyarban olyan érzés volt, mintha egyáltalán nem lennének szöget a guminkban. Délután nagyon más körülmények fogadtak minket az olvadás miatt, mint amire a jégkémeink figyelmeztettek, ezért az ő információi helyett a saját szememben kellett bíznom” – nyilatkozta Ogier.

A képzeletbeli dobogó mindhárom fokát Toyoták állnak, ugyanis a harmadik helyet a fiatal Kalle Rovanperä őrzi okos, taktikus versenyzéssel. Igaz, a negyedik helyen álló Thierry Neuville sokat ledolgozott a hátrányából a nap második gyorsaságiján, ahol újra szorossá vált a küzdelem az utolsó dobogós helyért, mivel csak 7 másodperc választja el őket.

A 2019-es világbajnok Ott Tänak szörnyű napon van túl, mivel már az első szakaszon levált a gumi a Hyundai i20 WRC-je egyik felnijéről, aztán a második szakaszon is defektet kapott, és ez azért volt nagyon rossz hír, mert több pótkereke már nem volt. Bár a szakaszról még lejött, a verseny szervezői végül kizárták az etapon, mert közúti közlekedésre alkalmatlannak nyilvánították az autóját. Így Dani Sordo lépett előre az ötödik helyre, de a hátránya több mint egy perc Neuville mögött. Tänak kiesésével nagy lett a nyomás a spanyolon, hogy pontokat szerezzen a Hyundai számára a konstruktőri vb-n a Toyota által dominált versenyen.

A negyedik számú toyotás, Kacuta Takamoto egyre jobban belejött a vezetésbe, és feljött a hatodik helyre, de a hátránya két és fél perc Sordo mögött. Meglepetésre a hetedik helyen (és a WRC2 értékelés első helyén) a tavalyi Nyíregyháza-ralit fölényesen nyerő Andreas Mikkelsen áll egy R5-ös Skoda Fabia Evóval, megelőzve az M-Sport Ford egyetlen állva maradt versenyzőjét, Gus Greensmith-t, aki ismét lassú volt, de legalább biztonsággal végigért minden gyorsaságin.

Vasárnap visszatér Monte-Carlóba a mezőny Franciaországból, négy gyorsaságin összesen 54,5 km száguldás vár a mezőnyre, az utolsó szakaszon, a Power Stage-en szokás szerint bónusz pontokat kap az öt leggyorsabb versenyző.

Az állás az utolsó nap előtt:

1

RC1

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

Toyota Gazoo Racing WRT

2h16m31.9s

2

RC1

Elfyn Evans, S.Martin

Toyota Gazoo Racing WRT

13.0s

3

RC1

Kalle Rovanpera, J.Halttunen

 

56.8s

4

RC1

Thierry Neuville, M.Wydaeghe

Hyundai Shell Mobis WRT

1m03.8s

5

RC1

Dani Sordo, C.del Barrio

Hyundai Shell Mobis WRT

2m11.3s

6

RC1

Takamoto Katsuta, D.Barritt

Toyota Gazoo Racing WRT

4m43.1s

7

WRC2

Andreas Mikkelsen, O.Floene

Toksport WRT

5m22.7s

8

RC1

Gus Greensmith, E.Edmondson

M-Sport Ford WRT

6m14.6s

9

WRC2

Adrien Fourmaux, R.Jamoul

M-Sport Ford WRT

7m36.5s

10

WRC2

Eric Camilli, F-X.Buresi

Sports & You

7m54.1s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.02.27
Üzembe helyezték az első három szupergyors elektromos töltőállomást az olasz autósztrádák mentén.....
2021.02.27
Hamarosan megkezdődik a területszerzés, nyáron már a kivitelezési közbeszerzés is megjelenhet az....
2021.02.27
A rendszer összes kamerája autófókuszos és Full HD felbontású lesz. Az általuk készített képen az....
2021.02.27
Felborult egy gépkocsi utánfutója az M85-ös autóúton, Kapuvár és Jobaháza között, a Sopron felé....
2021.02.27
Lesodródott az úttestről, majd a vasúti sínekre hajtott egy gépkocsi Miskolc diósgyőri városrészén....
2021.02.26
Meglepő helyről érkezik az új főnök.  ..
2021.02.26
Nemrég írtunk az elektromos autókban használt lítium bányászatáról, azon belül is elsősorban a....
2021.02.26
Tsocho Peev Bulgáriából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.02.26
A nyolc főből  álló csoport - diplomaták és családtagjaik - a Covid-19-járvány nyomán leállított....
2021.02.26
A méltányosság elbírálása folyamatban van - írja a police.hu. ..