autószínek

Milyen színű autót vegyünk? Melyik a legbiztonságosabb árnyalat?

2022.10.04.

A vásárlásnál a színre legalább annyira kellene fókuszálni, mint a vezetési élményre vagy az ár-érték arányra – írja az autolist.com.

 

Általános vélekedés, hogy az autó, ha fekete, az klasszikus és elegáns, és még karaktert is kölcsönöz vezetőjének. Magabiztosságot és erőt sugároz, tekintélyt ad. De ha a választásnál a biztonsági faktor is szerepet játszik, hát nem ez a tuti árnyalat.

Amellett, hogy egy-egy jól eltalált színnel meg lehet hódítani a potenciális kuncsaft lelkét, az autó festése előrevetíti az esetleges balesetek esélyét is. Erről szól Ausztrália egyik vezető egyetemének tanulmánya. A Monash University 17 év mintegy 850 ezer balesetét vizsgálta, és kimutatta, hogy a sötét autók vezetői nagyobb valószínűséggel okoznak balesetet vagy válnak közúti szerencsétlenségek áldozatává. De nemcsak éjszaka, hanem nappali fényviszonyok között is releváns ez a megállapítás!

A nagyobb baleseti kockázatú színek

A fekete autók minden napszakban beleolvadnak a sötét háttérszínekbe, beleértve az épületeket és az utakat is. Nappal egy fekete autó 12%-kal nagyobb eséllyel karambolozik, mint a legbiztonságosabbnak titulált fehér társa. Ugyanis, a sötét háttérszínek mellett ott van még a fény-árnyékjáték, amely alacsonyan a horizonton jön létre, szinte láthatatlanná teszi a szemből érkező fekete autót, amely mögött a nap áll. Ez az arány szürkületkor már 47%!

Hasonló okok miatt a szürke szorosan a fekete nyomában jár a 11%-os baleseti predesztinációval nappal, 25%-kal naplementekor.

Az ezüst az egyik legnépszerűbb autószín, de a szürkével együtt az egyik legveszélyesebb is, 10%-os kockázattal a fehérhez képest, amit leront a sötétedés 15%-ra. Esős időben nagyon jól bele tud olvadni a környezetébe, így nehezen észrevehető.

kék is előnytelen, mert hasonlóan a feketéhez, nem nyújt nagy kontrasztot az aszfalthoz képest és még az ég színébe is könnyen beleolvad. Éjszaka pedig feketének tűnhet, ha a kék egy közepes vagy sötétebb árnyalatáról van szó.

A piros egy merész választás, ködben és havazáskor valóban feltűnő szín, de a mindennapi időjárási körülmények között alig észlelhető jobban, mint a sötét árnyalatok és számos közlekedési elemmel – féklámpákkal, táblákkal, figyelmeztető jelzésekkel, szemaforokkal, szirénákkal – keveredik.  

zöld nem ideális, hiszen a környezettel, fákkal, fűvel, bokrokkal egybeolvadó szín.

A biztonságosabb színek

rózsaszín nyilvánvaló okokból nagyon biztonságos. Feltűnő, mivel az utakon és a környezetünkben nem sok tárgy rózsaszínű, ez egy kiváló szín. Az egyetlen probléma, hogy egy rózsaszín autót vezetni, hát ez sokaknak szokatlan, épp ezért nem is szerepel minden gyártó kínálatában.

Az arany fényes és csillogó, ami azt jelenti, hogy nappal is kitűnik. Éjszaka is jól visszaveri a fényt, és jó kontrasztot ad a fekete úttal és elég ritka ahhoz, hogy más autósok felfigyeljenek rá. Csak esőben kevésbé jó választás.

Ezek a legjobb választások

A fehér színt nagyon biztonságos választásnak tartják, mivel rossz fényviszonyok között is könnyen észrevehető, hiszen remek kontrasztot ad a fekete aszfalton és a forgalomban kevés teljesen fehér elem van. A dobogó felső fokán helyezkedik el, szorosan a bézs és a krémszínű autókkal. Kivétel e biztonsági faktorban a havas táj.

A sárga nem véletlenül a taxik színe. Kitűnik esős időben, ködben, szürkületkor és hajnalban, valamint más gyenge fényviszonyok között, és éjszaka is remekül mutat. Emellett jó kontrasztot biztosít az utak körüli egyéb tárgyakkal szemben, beleértve a fekete aszfaltot is.

Narancs árnyalatot is ritkán látni az utakon, és további előnye, hogy nem a legnépszerűbb autószín, ezért nem sok van belőle a forgalomban.

Ugyanakkor Stuart Newstead kutató óva int attól, hogy azt higgyük, elég bepattannunk egy fehér, narancs vagy citrom színű kocsiba és védve vagyunk minden bajtól. Mert a 12, illetve 47%-os különbség nem elhanyagolható, más tényezők sokkal nagyobb szerepet játszanak az autóbalesetekben, például az időjárási körülmények, a vezetési magatartás, a gyorshajtás, az ittas vezetés és az autó állapota.

Mit vegyünk még figyelembe, ha a színek között dilemmázunk?

Az autó színe számos más tényezőt befolyásol, például:

- a karbantartást: a sötétebb autóké sokkal több munkát igényel,

- az újra eladási értéket: a legkeresettebb autók az ezüstök és a fehérek,

- a lopásveszélyt: a CCC Information Services tanulmánya szerint pont az újraértékesítés miatt az ezüst és a fehér kocsik a tolvajok céltáblái.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.01
A HangZóna mai vendége: Pataki Ádám, a Real Garant értékesítési vezetője. Miben segít a....
2022.12.01
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az idén októberben 1 169 679 érkező és induló utas fordult....
2022.12.01
Zseniális gaggel válaszolt azoknak a Mini, akik szeretik távirányítós autóknak nevezni a....
2022.12.01
Az M1-es Tatabánya-Óvárosi lehajtójánál 3 milliárd forintos beruházással 150 férőhelyes, őrzött....
2022.12.01
Legtöbb esetben autóink nagy része már 4-500 ezer kilométer után a bontóban köt ki. Alighanem az....
2022.12.01
Szujó Zoltánt választották meg csütörtökön a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) új....
2022.12.01
Legalább ketten meghaltak és sokan eltűntek egy autópályát elárasztó földcsuszamlásban Brazília....
2022.12.01
Nevet adunk neki, személyes tárgyakat helyezünk el benne, a vásárlásáról nem egyedül döntünk. ..
2022.12.01
Csütörtöktől kaphatók a 2023-ra érvényes éves országos és megyei autópálya-matricák a Nemzeti....
2022.12.01
Az egész frankofón világ ujjongott és éljenzett, amikor a Citroën bemutatta új zászlóshajóját, a....