tőzsde

Milyen részvényt vegyünk, ha az autóiparba fektetnénk?

2022.03.17.

Az autóipar igen biztos befektetés, ritkák a nagy összeomlások. De melyik gyártóba érdemes fektetni a bizalmunkat és a pénzünket, és melyiket kerüljük el inkább?

A legismertebb autóipari részvény kétségtelenül a Tesla. Jelenleg egy Tesla részvény 840 dollárt ér, de a részvény ára volt már 1,200 dollár felett is és Elon Musk népszerűsége miatt kissé kiszámíthatatlan a részvény ára. Ugyanakkor ha valaki osztalékra pályázik, rossz helyen keresgél: a Tesla még sosem fizetett osztalékot és a cég tervei között nem is szerepel ilyesmi, az összes nyereségüket a vállalat fejlesztésére fordítják.

Ami a hagyományos autógyártókat illeti, a Nasdaq friss listája szerint mások mellett például a Ford egy jó választás lehet, ha valaki egy autógyártóba szeretné fektetni a pénzét. A Ford bár régóta gyengélkedik Európában és máshol is, de az Egyesült Államokban, a hazai piacon igen jól teljesít és ez elég az eredményes működéshez. A nagy múltra visszatekintő gyártó sokat fektetett az elektromos autózásba, legnagyobb dobása pedig az F-150 Lightning, ami amellett, hogy elektromos és az Amerikában oly népszerű pick-up szegmensbe tartozik, ezért joggal várnak tőle sokat az Fordnál. Jelenleg 16,3 dollárt kérnek egy Ford részvényért, és az amerikaiak szoktak osztalékot is fizetni, nagyjából 2,5 százalékot.

A Nasdaqnál nagy dolgokat várnak a Toyotától is. A japán gyártó egyfajta különutat jár jelenleg az autóiparban. A vezetőség és a japán állam nem hisz annyira az elektromos autózásban, mint Európa és az Egyesült Államok, és ennek megfelelően a japánok inkább a hibrid autók mellett tették le voksukat, amiben vezetik is a piacot világszerte. Emellett már van hidrogén-üzemanyagcellás autójuk is, és érkezik az első elektromos autó, a bZ4X is. A Toyota ezzel már gyakorlatilag minden terepen jelen lesz, ezért biztos választásnak tűnnek. Jelenleg 170 dollárt kérnek egy Toyota részvényért, a Toyota jelenlegi osztalékhozama 2022. március 14-én 2,35%.

Szintén jó választás lehet a kínai BYD Vo. Az elektromos- és hibird autókat gyártó vállalatba a legendás befektető, Warren Buffet is beszállt. A gyártónak számos modellje van már most is és még több bemutató várható tőlük a jövőben is. Jelenleg 43 dollárt ér egy BYD részvény és 0,9 százalékos osztalék várható.

És hogy mit kerüljön el, aki autóiparba fektetne?

Tavaly nagyot szólt a Rivian tőzsdére lépése, 100 milliárd dollárost piaci kapitalizációt értek el aznap, de hamar vissza is esett a részvény ára. A vállalat tavaly mindössze 1,015 darab autót gyártott és egyelőre nem úgy tűnik, mintha valóban összekapták volna magukat. Jelenleg 36,4 milliárd dollár a piaci kapitalizáció és 40 dollárért adnak egy részvényt. A nehézkes működés mellett a Rivian természetesen nem tud osztalékot fizetni.

Jóval azelőtt, hogy Rivian volt az egyik legnagyobb dolog az elektromos járművek terén, a Nikola is nagy hullámokat keltett. 2020. június 9-én Nikola elérte a napközbeni csúcsot, részvényenként közel 94 dollárt. Sajnos ugyanezekkel a részvényekkel ma 8 dollárt adnak. A gyártótól már nem igazán várnak sokat az elemzők, számos botrány övezi rövid történetét.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.26
Az autonóm járművek hada hamarosan már a szomszédban cirkál.   ..
2023.09.25
Nem telik el úgy hónap, hogy ne osztaná meg velem egy-egy közeli, vagy távoli ismerős, hogy milyen....
2023.09.25
Csattanós bűnügyben fordult a lakossághoz a bécsi rendőrség. Szeptember elején rajtaütöttek egy 33....
2023.09.25
2030-ra 50%-os akkumulátor tömegcsökkenést szeretne elérni a Stellantis, hogy közelítsenek a....
2023.09.25
Jari-Matti Latvala, a Toyota Gazoo Racing világbajnokságon induló ralicsapatának vezetője újra....
2023.09.25
Az Apple hamarosan átvenné a hatalmat az autók felett, ugyanis a CarPlay minden képernyőn....
2023.09.25
– Letisztult formavilággal és továbbfejlesztett technikával frissíti fel Q-családja zászlóshajóját....
2023.09.25
Pénteken az Alacsony-Tátrában lévő Ördöglakoma-hágónál (Čertovica) történt autóbaleset, mely során....
2023.09.25
Lezajlott múlt héten a közútkezelők legnagyobb hazai eseménye, a nagy múlttal rendelkező nemzetközi....
2023.09.25
2023 első öt hónapjában 47 089 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 1,7....