együttműködés

Mikor kezdődhet a Hungaroring felújítása?

2021.04.02.

Elkezdődött a stratégiai fejlesztési program – megújul a Hungaroring infrastruktúrája. A pálya felújításának szakmai koordinációjában a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. is közreműködik – a két cég stratégiai együttműködési megállapodást kötött - jelentette be a két cégvezető a közelmúltban onlinén tartott sajtótájékoztatón.

A HUMDA az autó- és motorsportszakmai beruházások koordinálásával növeli a hatékonyságot nemcsak a Hungaroringen, hanem az egész autó-motorsport szektorban. A cég létrehozásával ugyanis a komplex szemléletmódváltás elérése a cél az autó-motorsportban.

A versenynaptár összehangolása mellett szoros együttműködésre van szükség: gazdasági, fejlesztési, oktatási és tudományos területen is a szinergiák kiaknázása a cél. A stratégiai megállapodás részeként a Hungaroring és a HUMDA kölcsönösen vállalja, hogy a Hungaroring infrastruktúra fejlesztése, az autó-motorsport utánpótlás-nevelés és a közlekedésbiztonsági szemlélet formálása területein szorosan együttműködik.

Gyulay Zsolt és Weingartner Balázs

„A hazai mobilitási piac meghatározó szereplőjeként veszünk részt a Hungaroring felújításának szakmai munkájában. Az autó- és motorsporthoz kapcsolódó magyarországi infrastruktúra-fejlesztések között a Hungaroring felújítása mellett a hajdúnánási MotoGP pálya építése emelkedik ki. Múlt héten dőlt, el, hogy a komplexum Bordás Péter tervei alapján készül majd el. Már a stratégiai együttműködés megkötése előtt részt vett szakértőként a MotoGP pálya tervpályázatával kapcsolatos munkában Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Közös cél, hogy a Hungaroring és a majdani MotoGP-pálya működése erősítse egymást és a szinergiákat minél jobban ki tudjuk használni” – mondta Weingartner Balázs, a HUMDA elnök-vezérigazgatója.

Mogyoródon emellett egy olyan autó-motorsporthoz kapcsolódó technológiai park létesítése a cél, ahol akár a világ vezető autóipari cégei, versenyistállói tesztelni tudják fejlesztéseiket, de állandó otthonként szolgálhat a nemzetközi sorozatokban szereplő magyar csapatok egy részének is, sőt a hazai sportszakemberképzés és versenyzői felkészítés egyik gyakorlati helyszíneként is funkcionálhat – közreműködve a Testnevelési Egyetemmel. Emellett a HUMDA azt is tervezi, hogy központja a Hungaroring megújuló irodaépületébe költözik.

„A nagy stratégiai fejlesztési program keretében aláírtuk a főépület tervezési szerződését, megvan a nyertes is: egy hármas konzorcium álmodja meg a Hungaroring új főépületét, hogy az infrastruktúra megfeleljen a XXI. század kihívásainak – nyilatkozta Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. – A cél, hogy a 2022-es Magyar Nagydíj után elkezdhessük az építkezéseket, amelynek terveit reményeink szerint a nyáron már be tudjuk mutatni. A Nemzetközi Automobil-szövetséggel és a Liberty Mediával folyamatosan egyeztetünk, így a főépületet és a boxokat a nemzetközi sorozatok – és elsősorban a Formula 1 – igényeinek megfelelően alakítjuk ki. A stratégiai fejlesztési programmal összhangban, annak kiegészítéseként valósul meg a Hungaroring Sport Zrt. rendezvényeinek biztonságát innovatív módon támogató műveleti és operációs központja. Illetve ennek a projektnek a keretében – a Hungaroring turisztikai értékét és fontosságát hangsúlyozandó – felépül egy shop és egy kávézó, hogy a pályánk az év bármely napján vonzó turisztikai célpont lehessen.”

A hosszú távú célok mellett a rövid távúakra is koncentrál a Hungaroring: az idei szezonban három nagy nemzetközi eseményt tervez – a tavalyi zárt kapus versenyek után ezúttal nézőkkel. „Reményeink szerint a tavalyelőttihez hasonló telt házzal rendezhetjük meg az augusztusi Magyar Nagydíjat, de van vészforgatókönyvünk arra az esetre is, ha erre nem lesz lehetőség – folytatta Gyulay. – A Hungaroringen 42.182 ülőhely van, ötven százaléknál ez 21.091, harminc százalékos kihasználtságnál 14.060 nézőt jelent, ehhez jönnek az állóhelyek. Korlátozások esetén zónákat alakítunk ki, Covid-biztos büfé-szolgáltatással. A Hungaroring egyébként a tőle telhetően részt vesz a járvány elleni küzdelemben: a pálya parkolójában időszakosan tesztállomás működik, az egészségügyi dolgozók iránti tisztelete jeléül pedig a versenypálya vezetősége felajánl egy tribünt a Magyar Nagydíjon azoknak, akik immár egy éve a frontvonalban harcolnak.”

Hungaroring: idén nézők előtt vagy csak a tévében? Fotó: MTI

Visszatérve az együttműködésre: a HUMDA a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakmai beruházások koordinálásában és a területen már működő szervezetek munkáját összefogva, velük együttműködve kívánja a hatékonyságot növelni. A HUMDA az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által alapított, a tárca 100%-os tulajdonában lévő társaság, amely újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában.

A HUMDA közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. Április elsején indul a HUMDA országos közlekedésbiztonsági kampánya, melynek az a célja, hogy hozzájáruljon a közúti közlekedési balesetek számának csökkentéséhez. Az utánpótlásképzés is kiemelt szerepet kap a HUMDA munkájában, cél a MotoGP nemzetközi jogtulajdonosa, a spanyol Dorna Sports S.L. által kipróbált és bejáratott nemzetközi tehetségkutatási program magyarországi bevezetése. Az elmúlt hetekben megrendezte az ügynökség a HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságot, amelyen Blazsán Patrik nyerte meg az egymillió forintos fődíjat. A HUMDA célja, hogy felkutasson olyan fiatalokat, akik a szimulátorok elől át tudnak ülni egy valódi versenyautóba. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett az ügynökség sportdiplomáciai feladatokat is ellát.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

                                      

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Vadgázolás miatt hajtott árokba egy autó Tata és Naszály között - írja este a Katasztrófavédelem. ..
2021.04.15
Új pénz, felszálló helikopter, MÁG autó és robotember, aztán zsákmányolt fegyverek foglalták el a....
2021.04.15
A SEAT felfrissíti Ibiza modelljét, amely megújult külső formavilággal, forradalmi belső térrel és....
2021.04.15
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldására....
2021.04.15
Hétfőn délután alaposan meglepődött az az autós, akinek beépített navigációján megjelent a felirat....
2021.04.15
A ló elpusztult, a kutyákat sétáltató nőt gyanúsítottként hallgatták ki a XI. Kerületi....
2021.04.15
Nem is indíthatott volna jobban a DS E-TENSE FE21, hiszen a legelső versenyén Jean-Éric Vergne a....
2021.04.15
Ütközésben összetört autók Gyömrőn az Üllői úton 2021. április 15-én. A balesetben egy személyautó....
2021.04.15
A szín és a forma: ezt a két dolgot veszi észre először az ember, amikor rápillant egy autóra. A....
2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....