Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Miért hajt valaki forgalommal szemben az autópályán?

2021.06.06.

Egyre gyakrabban előfordul, hogy valaki forgalommal szemben közlekedik. Mutatjuk a lehetséges okokat és a teendőket Tóbiás és Balambér mai közlekedési kalandjában.

Sajnos egyre gyakrabban előfordul, hogy egy autóvezető a forgalommal szemben, rossz irányba halad az autóúton vagy az autópályán. Csütörtökön délután az M85-ös autóúton történt egy ilyen eset: egy 80 éves soproni férfi a forgalommal szemben hajtott fel a személyautójával az útra Nagycenknél.

Ezt követően ütközött össze egy szabályosan, a belső sávban érkező autóval, majd a külső sávban haladó kamionnak csapódott. A balesetben hárman sérültek meg, a mentők a kórházba vitték őket. 

Figyelmetlenség vagy tudatos manőver?

A forgalommal szemben haladás az autópályán vagy az autóúton az egyik legveszélyesebb szabálytalan manőver, hiszen egyik közlekedő sem számít arra, hogy nagy sebességgel szembe jön vele egy másik autó, miközben azon az útpályán csak egy irányba közlekedhetnének a járművek. Nehéz általános magyarázatot adni arra, hogy miért halad valaki rossz irányban a sztrádán, és hogyan tud egyáltalán úgy felhajtani a lehajtón, hogy nem veszi észre a hibát. Ráadásul az elmúlt években minden fel- és lehajtó ágnál megerősített, feltűnő táblarendszer hívja fel a közlekedők figyelmét a megfelelő irányra. 

A Magyar Közút szerint két tipikus esete van a forgalommal szemben haladásnak. Az egyik azokban a térségekben fordul el, ahol korábban nem volt gyorsforgalmi út. Az emberek nem ismerik a csomópontokat, vagy elavult GPS-térképpel közlekednek, és a már nem aktuális információra hallgatva a rossz irányba hajtanak fel. A másik gyakori ok – amit táblákkal, forgalomtechnikai megoldássokkal nem lehet kivédeni –, hogy néhányan egyszerűen megfordulnak vagy visszatolatnak, hogy eltévesztenek egy kijáratot. Vagyis ez esetben egyáltalán nem figyelmetlenségről van szó, ezek a sofőrök szándékosan, tudatosan haladtak a forgalommal szemben. 

Sok múlik a helyismereten

Az ORFK Rendészeti Főigazgatóság és az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közúti Infrastruktúra Fejlesztési Főosztály szakemberei korábban négy évre visszamenőleg összegyűjtötték a szembehajtásos eseteket. Arra voltak kíváncsiak, hogy voltak-e azonos jellemzők, körülmények, mik lehettek a kiváltó okok, mert ezek feltárása után javítható a biztonság az utakon. 

A Kreszvaltozas.hu-n bemutatott kutatás szerint a megfigyelt négy évben (2016-2019) 43 olyan szembehajtásos eset történt, amelyek a rendőrség tudomására jutottak. Jellemzően az éjszakai órákban történtek ezek az esetek, közel 30 százalékban az autósok eltévesztették az irányt, és egyszerűen visszafordultak. Az okok között szerepel a terelésből való téves kihajtás is.

Vannak, akik egyszerűen megfordulnak vagy visszatolatnak az autóúton

Kábítószer hatása négy esetben merült fel, alkoholos befolyásoltság pedig hat esetben. A tévedő sofőrök java része férfi, 7 esetben vezette nő a járművet. Kilenc esetben külföldi volt a sofőr. Az esetek több mint 35 százalékában idős korú volt a járművezető. Szándékosság gyanúja egy esetben sem merült fel, viszont a helyismeret hiánya annál többször. Téves navigációra viszont senki sem hivatkozott. 

A legtöbb eset az M6 autópályán történt, mindegyik a Tolna megyei szakaszon, ám egyikből sem lett baleset. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az M3-ason is sok szembehajtót állítottak meg a rendőrök.

A legnagyobb megtett távolság a forgalommal szemben (2015-2019):

  • 100 km (M5),
  • 68 km (M0-ás körgyűrű), 
  • 34,5 km (M1), 
  • 14 km (M7),
  • 7 km (M3).

Ez teendő, ha észreveszed, hogy véletlenül forgalommal szemben haladsz:

  • Semmiképp se tolass vissza a felhajtóra, és önállóan ne fordulj meg az úton!
  • Kapcsold be a vészvillogót, lehetőség szerint húzódj le a leállósáv szélére, vagy forgalmi sávon kívülre, és állj meg. 
  • Vedd fel a láthatósági mellényt, szállj ki az autóból, és a korlát mögött várakozva hívd fel a 112-es segélyhívó számot!

Mit tegyél szabályos autósként?

Ha látsz egy forgalommal szemben haladó járművet, használd a legközelebbi, út mentén elhelyezett segélykérő telefont! Ha erről telefonálsz, a közútkezelő tudni fogja, pontosan honnan hívod őket, és gyorsabban tudnak intézkedni, illetve a rendőrséget értesíteni. Az is jó megoldás, ha hívod a 112-es segélyhívó számot.

Ha hírt kapsz arról (rádióból, navigáción), hogy a közeledben egy jármű forgalommal szemben halad, őrizd meg a nyugalmadat, és lassíts. Növeld a követési távolságot, majd sorolj be a külső sávba és ne előzz! Ha lehet, várakozz a legközelebbi benzinkútnál vagy pihenőhelynél, amíg elmúlik a veszély!

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.22
A következő napokban is forróságra lehet számítani. Emellett a magasban a Szaharából sivatagi por....
2021.06.22
Majdnem kigyulladt a szemlén a Mazda. ..
2021.06.22
A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott a tokiói olimpia....
2021.06.22
Sarah Simpson szeptember 1-től veszi át a Nagy-Britannia Porsche Cars vezérigazgatói posztját. ....
2021.06.22
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei június 22-én délelőtt....
2021.06.22
A Hyundai átveszi az amerikai robotikai céget, a Boston Dynamics-ot – írja az automobilwoche.de. Az....
2021.06.22
Rendkívül sokrétű megmérettetésen bizonyíthatták tudásukat a Ford Márkakereskedői hálózat....
2021.06.22
Összeütközött egy teherautó és egy személygépkocsi az M7-es autópálya és az M0-s autóút....
2021.06.22
Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti....
2021.06.22
Több kilométeres a torlódás az M0-s autóút több részén is javítási munkák miatt - közölte az....