Különleges projektbe kezdtek a spanyolországi Alicante Egyetem kutatói. Kísérleteik arra irányulnak, hogy növényi anyagokat, köztük citrom-, brokkoli- és mandulamaradékokat használjanak fel az autóalkatrészek gyártásához.
Az újrahasznosítás évek óta jelen van az életünkben. Az üveg, az alumínium, a műanyag, a karton, a papír olyan anyagok, amelyek újra felhasználása szinte már természetes, sőt kötelező az egyre fejlettebb és fenntartható újrahasznosítási technológiáknak köszönhetően. Az autóipar számára ez nem idegen, sőt. A fenntartható fejlődés elvének beivódásával az autógyárak mind nagyobb mértékben használják fejlesztéseik során az újrahasznosítható anyagokat. A mai autók sok eleme már újrahasznosított alkatrészekből áll, amelyek biológiailag lebontható anyagokból és vegyületekből származnak.
![](/sites/default/files/u2215/citromos4.jpg)
A legutóbbi nagy előrelépés és felfedezés az Alicante Egyetemen (UA) kutatócsoportjának érdeme. A tudósoknak sikerült bizonyos utóalkatrészeket előállítaniuk a citrom, a gránátalma, a brokkoli, illetve a mandula héjából, illetve élelmezési szempontból már nem hasznosítható maradványaiból. A különleges, a fenntartható fejlődést szolgáló projektben tucatnyi európai vállalat működik együtt. Közülük is kiemelkedik a Fiat, valamint a spanyol Acciona cég, amelynek fő profilja a megújuló energián alapuló infrastruktúrák fejlesztése, elterjesztése.
Kutatásaik során az Alicante Egyetem tudósainak sikerült a fent említett gyümölcs- és zöldségfélékből olyan anyagokat kinyerniük, amelyek ellenállnak a mikrobáknak, ugyanakkor képesek különleges illatanyagokat felszabadítani, egyúttal különleges színek és optikai hatások érhetőek el felhasználásukkal.
![](/sites/default/files/u2215/citromos2_0.jpg)
Hol lehet szükség ilyenekre az autózás során? A kutatócsoport koordinátora, Carmen Garrigós szerint az általuk előállított anyagokat a hétköznapokban elsősorban azok a cégek hasznosíthatják, amelyek nagy mennyiségű járművel és sok felhasználóval dolgoznak. Ilyenek például a carsharing vállalkozások, amelyek esetében sok különböző adottságú és egészségi állapotú járművezető használja ugyanazt az autót. Ezek a járművek fokozottan ki vannak téve különböző típusú szennyeződésnek és olyan mikroorganizmusoknak, amelyeket a potenciális vezetők hordoznak, így a jármű belsejében fertőzési gócot hozhatnak létre. A természetes anyagok antibakteriális közeget hoznak létre, ugyanakkor megszüntetik vagy jelentősen enyhítik a kellemetlen szaghatásokat.
A citrom, a brokkoli és a gránátalma maradványai számos hasznos természetes tulajdonsággal rendelkeznek, ideértve az új illatok és színhatások létrehozásának képességét. Természetes hatásuknál fogva alapvetően különböznek azoktól a lehetőségektől, amelyeket a műanyagok kínálnak. A mandulahéj pedig feldolgozott állapotában a megszólalásig hasonlít a nemesfák külső megjelenéséhez. Az autók belső "fa" borításának elkészítésekor a mandulahéj felhasználása nem csak sokszorta olcsóbb, de megjelenésében, tapintásakor is jóval természetesebb és élethűbb, mint bármilyen műanyag.
Az egyetemi kutatócsoport arról számolt be, hogy a citromból, brokkoliból, gránátalmából és mandulahéjból kinyert természetes maradékanyagok a 3D-s nyomtatás révén új életre keltek. Immáron autók műszerfalainak, fogantyúinak és egyéb kényelmi berendezési tárgyainak alapanyagaként hasznosulnak.