Kia

Kia Ceed teszt: cégautók gyöngye

2022.12.21.

Parádés motorral, gazdag felszereltséggel tettem próbára a koreai kompaktot, amely már rég a Golffal egy szinten keresi a magán- és a céges vásárlók kegyeit. Nálunk több Ceed fogy mint Golf, most már tudom is, hogy miért.

 

Hogy néz ki?

Miközben az alapok nem változnak generációról generációra szépül és csoiosodik a Ceed, a legfrissebb változat hármas osztású első LED-fényszóróiról ismerhető fel, a tesztelt, elöl szárnyprofillal hatást keltő GT Line kivitel azonban hátul is tartogat meglepetést: futófényes, szürke méhsejtmintás lámpái a nagyobb kategóriás prémium autók megjelenését és technikáját idézik.

ceed2

Méretei nem változtak (Kia K2 a platform), hossza 4310 milliméter (hosszabb a Golfnál), szélessége 1800 milliméter, magassága 1447 milliméter, tengelyek közötti távolsága 2650 milliméter. Csomagtartója a 48 voltos hibrid rendszer akkumulátora miatt csak 357 literes, de elég széles, hogy támladöntés nélkül kényelmesen beférjen a hatalmas hokis táskám. A bővített poggyásztér 1253 literes.

ceed9

Az utastérben is jól érezzük magunkat, a megfelelő tartású, alacsonyan beépített vezetőülésben mindenképp. Jó ergonómia, áttekinthető a vezérlés, jól tájékoztat a 10,25 hüvelykes érintőképernyő, a kormány jó fogású, finom tapintásúak a kárpitok, nem zörög semmi, pedig 25 ezer kilométert már megtett a tesztautó. Az Apple CarPlay még nem megy vezeték nélkül, talán technikailag ez az egyetlen elmaradás egy Golfhoz képest, de ezen könnyen túl leszünk, ha szerpentines útszakaszon autózunk.

ceed7

Milyen vezetni?

Feszes, pontos és határozott futómű (elöl MacPherson rugós tagokkal, hátul multilink rendszerrel) segíti az élvezetes autózást, a kormányzás precíz, az út állapotáról elég visszajelzést ad. A négyhengeres lágy hibrid rendszerrel támogatott erőforrás morgós hanggal jelzi, hogy tetszik neki az erőltetett menet, ám a magas benzinárak mégis a takarékos mód használatára ösztökéltek (ilyenkor gázelvételnél vitorlázik az autó, azaz szabadon fut, gurul, a kézzel is kapcsolható, hétfokozatú dupla kuplungos váltó szétkapcsol). Így csupán 5,4 liter benzint fogyasztott a kompakt a mintegy 650 kilométeres tesztelés során, ahol azért takarékos mód ide vagy oda, soha nem autóztam alárendelt módon.

ceed3

Hogy megy?

A Kia népszerű kompaktjának frissített harmadik generációja már a legmodernebb hajtásláncokkal érkezett, a konnektoros hibrid mellett van 48 voltos lágy hibrid is, amelyben az 1,5 literes, turbós négyhengeres 160 lóerős. Legnagyobb forgatónyomatéka 253 Nm. Álló helyzetből 100 kilométer/óra sebességre ezzel a konstrukcióval 8,6 másodperc alatt gyorsul fel a Ceed, a kocsi végsebessége 210 kilométer/óra. A villanymotor indítógenerátorként szolgál, a főtengelyről szíjjal hajtva segít be kigyorsításkor és a stop-start újraindítását is ez a szerkezet végzi.

ceed8

Mennyibe kerül?

Garanciája kimagasló, hét évig és 160 ezer kilométerig nem kell váratlan költségekre számítani. Ezzel a motorral 7,649 millió forint az alapára, a tesztelt Platinum GT Line változat jól felextrázva pedig 10,5 millió forintnál is drágább.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.21
A HangZóna mai vendége Rusznák András igazságügyi járműszakértő. ..
2023.09.21
A Széchenyi István Egyetem Díszpolgára címmel tüntették ki  Alfons Dintnert, az AUDI HUNGARIA Zrt.....
2023.09.21
Némi tisztánlátás a kínai Gigafactory videójával kapcsolatban.   ..
2023.09.21
Hosszú szünet után újra dübörögnek a vasak, sok tízezer köbcenti, végtelen lóerő, nyomaték. Több....
2023.09.21
Ha van mérvadó mérce az autózás világában egy autó teljesítményére, akkor az a Nordschleife....
2023.09.21
Rövidesen több száz, rögzített sebességmérő radart helyeznek el a szlovákiai közutakon - írja a....
2023.09.21
Az M1-esen csütörtök délutánra tervezett pályazár várhatóan este 9 órától lesz Tatabányánál -....
2023.09.21
Felsővezeték-szakadás miatt csütörtökön lezárják az M1-es autópályát Tatabányánál várhatóan 13.30-....
2023.09.21
A legtöbb gyártó sárgára színűre festi építőipari gépeit. Világszerte a markológépek több mint....
2023.09.21
Ez a kompakt Mercedes-Benz már nem egyszerűen prémium autó, sokkal inkább a luxus kategóriába....