közlekedésbiztonság

Ingyenes vezetéstechnikai tréninget szervez autósoknak a HUMDA

2021.09.28.

Október 10-én autós közlekedésbiztonsági napot rendez a Groupama Tanpályán a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. Az eseményre a humdadrivesafety.hu oldalon lehet jelentkezni szeptember 27-től. A résztvevők fejleszthetik képességeiket és éles helyzetekben szerezhetnek gyakorlatot szakértő instruktorok segítségével, akik felkészítik őket a téli, megváltozott időjárási körülmények közötti vezetésre. A régóta vezetők és a friss jogosítvánnyal rendelkezők jelentkezését egyaránt várja az Ügynökség. Az esemény fővédnöke Palkovics László, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos. 

A kétórás képzésen az első 90 regisztráló három csoportban vehet részt a hazai mobilitási piac meghatározó szereplője, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. autós közlekedésbiztonsági, balesetmegelőzési és vezetéstechnikai tréningjén, a Hungaroring Groupama Tanpályáján.

Fotó: HUMDA

A gyakorlati helyszíneken instruktorok segítségével többek között a szlalomozást, a vészfékezést, a lejtőn és hegymenetben való közlekedést fejleszthetik a sofőrök. Emellett a hátsó durrdefekt, valamint a vízátfolyáson való megcsúszás kivédését is gyakorolhatják rántópados tesztpályán. A tréning során az autósok kiismerhetik gépjárművük viselkedését vészhelyzetben, különösképp azok, akiknek a kocsijában van blokkolásgátló és menetstabilizáló, ezek rendkívül hasznosak egy vészhelyzet elkerülésénél. A feladatok teljesítése folyamán szerzett tapasztalatok mindegyike hasznosítható a hétköznapi közlekedésben.

A HUMDA autós vezetéstechnikai tréningjére a humdadrivesafety.hu oldalon lehet jelentkezni szeptember 27-től. A rendezvényen való részvétel feltétele a megfelelő nyilatkozatok kitöltése és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aktuális védekezési előírások betartása mellett az érvényes műszaki engedéllyel rendelkező saját gépjármű és a vezetői engedély megléte. A képzésre kizárólag személygépjárművel lehet érkezni.

– A kormány a közúti közlekedésbiztonság javításán, az autós balesetek számának radikális csökkentésén dolgozik. Az uniós törekvésekkel összhangban álló célkitűzésünk, hogy 2030-ra a felére csökkenjen a közúti halálesetek száma, 2050-re pedig egyetlen magyar ember se veszítse életét az utakon. Az elmúlt évtizedben minden esztendőben mintegy 600-an hunytak el közúti balesetben. Tavaly ez a gyászos mutató az 1950-es évek óta nem tapasztalt szintre, 500 alá esett, és abban bízunk, hogy idén sem lépi túl a félezret. A járművezetők részéről több odafigyelésre és együttműködési készségre, az autó viselkedésének alaposabb ismeretére van szükség ahhoz, hogy még kevesebb baleset történjen a közutakon. Minden lehetőséget érdemes tehát megragadni a vezetéstechnikai képességek fejlesztésére, a HUMDA jóvoltából most mintegy kilencven autós ingyenesen sajátíthatja el a veszélyhelyzetek elhárításához, megfelelő kezeléséhez szükséges rutint – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, az autó-motorsport fejlesztéséért és a közlekedésbiztonság kiemelt kezeléséért felelős kormánybiztos, az esemény fővédnöke.

– A HUMDA számára kiemelten fontos a közlekedésbiztonság színvonalának növelése, a hazai közlekedéskultúra fejlesztése. A HUMDA „Safety sorozatait” a motorosok képzésével kezdtük idén: három eseményen fejleszthették képességeiket zárt pályán a résztvevők és éles helyzetekben szerezhettek gyakorlatot szakértő instruktorok segítségével. A rendezvények nagyon népszerűek voltak, mindegyik teltházas volt. Azért indítottunk a motorosok képzésével, mert a járművüket tekintve ők képezik a „sérülékenyebb” csoportot, ugyanakkor az autós közlekedésben is elengedhetetlen a magabiztos tudás és a személygépjárművünk alapos ismerete, főleg most, a rosszabb időjárás közeledtével. A 2050-es uniós célkitűzés megvalósulásához is csak úgy juthatunk közelebb, ha a közlekedés minden szereplője összefog és együtt tesz érte, mindenki részéről empátiára és együttműködésre van szükség. A HUMDA Drive Safety programjában megszerzett tudás életeket is menthet – tette hozzá Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Az Ügynökség törekszik arra, hogy a közlekedés legtöbb szereplője számára lehetőséget kínáljon a vezetési képességek fejlesztésére. A motorosok és az autósok mellett szállítmányozási cégekkel együttműködve kamionsofőröknek is szervez tréninget. A legvédtelenebb csoportok kiemelt törődést igényelnek: a „Road Safety – a biztonság az első” országjáró programsorozatunkban 12 megyeszékhelyen és Budapesten első és második osztályos gyermekek interaktív edukációja jelenleg is zajlik a HUMDA szervezésében.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.06
Nemrég kezdődött meg a Rivian nevű, autókat egyelőre nem gyártó, de a befektetők szerint nagy jövő....
2021.12.06
A 2022 tavaszától elérhető, új Mazda2 Hybrid megjelenésével először kerül be a Mazda hajtáslánc-....
2021.12.06
Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a....
2021.12.06
A közlekedők a megyeszékhelyi belvárosban találkozhattak a rendőrségi Télapóval, aki járőrtársával....
2021.12.06
Pötsch maradhat, Diessnek remegnie kell – írja német manager-magazin.de ..
2021.12.06
A legtöbb autórajongó számára a Porsche 911 az egyik abszolút álomautó. Ez azonban nem vonatkozik....
2021.12.06
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának úgynevezett „Családok Átmeneti....
2021.12.06
A Hyundai Motor a Top Gear 2021. évi díjátadóján a legmagasabb rangú elismerésben részesült: az i20....
2021.12.06
Az ABB bevezeti a Plug N Charge technológiát, amely egyszerűsíti, és még gördülékenyebbé teszi az....
2021.12.06
9 nap, 9 helyszín, 10 ezer adag étel – számokban a nagyszabású téli jótékonysági akció. ..