drift

Íme a világ első öndriftelő autója

2022.04.13.

A drift nemes eszközével igyekezett olyan helyzeteket szimulálni a Toyota, amikor az autónk elveszti tapadását a közutakon.

Naná, hogy a Toyotától érkezett meg a világ első öndriftelő versenyautója, természetesen egy szénnéhúzott, agyonszélesített Supra személyében. Úgy tűnik, hogy a Toyota egy pillantra lazábbra engedte a gyeplőt, hogy valami menőre is használja eddig felgyülemlett tudását a Toyota Research Institute (TRI), azaz a japán gyáróriás házon belüli fejlesztő központja. Hiszen ki mástól is érkezne meg a világ első önmagától driftelő autója, ha nem attól az országtól, ahol a sportág és hobbi megszületett, ahol a drift úgy ívódott a kultúrába, mint hazánkban a Lada építés.

Habár egyszeri mókának tűnhet a Toyota öndriftelő projektje, igazából ahogy mindent, ezt is kőkomolyan veszik. Teljes biztonsági arzenáljukat felsorakoztatták a driftre épített Suprában, hogy minél többet tanulhassanak a tapadásvesztett állapotról, ami a hétköznapokban is könnyedén előfordulhat esős, havas vagy jeges utakon, de még akár szárazon is. Ilyenkor gyors beavatkozásra van szükség, és ha autóink megtanulják kezelni ezeket a helyzeteket, talán még nálunk is előbb korrigálhatnak, és akár megmenthetik az életünket.

A projektben egyébként résztvett a Stanfordi Egyetem Dinamikus Dizájn Laborja is, amely többek között a biztonsági rendszerek áthangolásában segített. Hiszen a drifthez ki kellett iktatni a biztonsági rendszerek minden korábbi limiterjét, és áthangolni őket a keresztben közlekedéshez. Munkájukhoz olyan szakértők segítségét kérték, mint a GReddy, vagy éppen a mára drift legendává érett Ken Gushi. A Toyota ki is emelte, hogy szeretne mindenkinek olyan szintű kontrollt biztosítani autója felett az utakon, amennyire Ken Gushi képes kezelni a sajátját.

Úgy tűnik, hogy a munka meghozta gyümölcsét, a kutatásra használt Supra driftautó ugyanis sikeresen végig driftelte a pályát, amin fénypóznákat használtak tájékozódási pontoknak. Komputerről kezelték és programozták a kormányzást, a gázt, a szekvenciális váltót, a fékeket, de még a kuplungot is. Tulajdonképpen egy parancssort kottázott végig az autó, ettől pedig még lenyűgözőbb a végeredmény. A TRI szerint a projekt temérdek adata segített nekik közelebb kerülni és megérteni az olyan szituációkat is, amik a közutakon veszélyesnek számítanak és nehezen szimulálhatóak. Persze igazából mind nagyon jól tudjuk, hogy csak azért kezdtek bele a projektbe, mert szörnyen menő egy önmagától driftelő Supra.

Persze mozgás közben érdemes megcsodálni az öndriftelő Suprát, ami a következő linken lehetséges: https://youtu.be/2MWib6bnnT8

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.25
Az elektromos Hummer iránti hatalmas kereslet lekötötte a cég minden termelő kapacitását, ezért úgy....
2022.09.25
Az elektromos autók megoldást jelentenek a téli energiahiányra? Az Egyesült Államokban egy orvos a....
2022.09.25
A hármas karambol a sztráda Budapest felé vezető oldalán történt, a 60-as kilométernél - írja a....
2022.09.25
Az ausztrál Jack Miller bizonyult a legjobbnak a gyorsaságimotoros-világbajnokság....
2022.09.25
Szegényebb lett az autók világa, mióta eltűnt megannyi patinás márka. Nemrég feltámadt az MG, de....
2022.09.25
Kontinensbajnoki címét megvédve negyedszer lett Európa-bajnok vasárnap Kiss Norbert, a Révész....
2022.09.25
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Hány lóerős? ..
2022.09.25
A tűzeset a főváros felé vezető oldalon történt - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2022.09.25
Két nagyszabású dunántúli vasútfejlesztés előkészítése kezdődhet meg - közölte a Technológiai és....
2022.09.25
Nagyszabású megfélemlítésre panaszkodik a román Europol rendőrszakszervezet, amely szerint főnökeik....