autógyártás

A hazai járműipar segíti az ipari termelés növekedését

2014.04.08.

A magyarországi autógyárak termelésének felfutása és az európai konjunktúra javulása is fűtötte februárban az ipar termelését a gazdasági elemzők értékelése szerint.


A Mercedes-Benz kecskeméti gyárában készül a Mercedes B-osztály

A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint februárban az ipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 1,6 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest.

Balatoni András, az ING Bank elemzője kiemelte: nagyon markánsan nőtt az ipari termelés februárban. Különösen a havi növekedés kiugróan magas, 1,6 százalékos, ami mögött néhány autógyár termelésének felfutása állhat - mutatott rá. Hozzátette: az első félévben ez erősen fűtheti az ipari termelés és az export további gyorsulását.

Elmondta, hogy a bizalmi indexek folyamatosan emelkednek, a beszerzési menedzser index messze a növekedési küszöbérték felett van, és az Eurostat által kalkulált bizalmi indexek is historikus csúcson állnak. Ezek mellett a megrendelés-állományok is jól alakulnak, ami szintén azt mutatja, hogy a következő háromnegyed évben "érdemi növekedés" lesz az ágazatban - vélekedett.

"Robusztus és masszív ipari konjunktúrát látunk, ami mindenképpen kedvező" - fogalmazott Balatoni András. Véleménye szerint a növekedéshez hozzájárult az is, hogy a termelési vertikum Nyugat-Európában bekövetkezett átalakulása miatt globális vállalatok Magyarországra helyeztek bizonyos termelési kapacitásokat, például az autóiparban.

A februári ipari adat ugyanakkor erősíti a bank GDP-előrejelzésére ható felfelé mutató kockázatokat az ipari termelésnek köszönhetően a gazdaság növekedése esetleg az eddig prognosztizált 2,3 százalékosnál nagyobb lehet - mondta.

Balatoni András szerint éves átlagban 5-6 százalék között növekedhet idén az ipari termelés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta, hogy tovább gyorsult az ipari termelés, a kedvező eredményt a 2013-as alacsony bázis is segítette. "Látszik, hogy felgyorsult Európa, és javul a felvevőpiacunk is" - fogalmazott. Hozzátette, hogy továbbra is a járműgyártás kapacitásának felfutása húzza az ipart. Ő is kiemelte, kedvező, hogy havi összevetésben is nőtt a termelés, mivel az előző negyedévben rendre minden hónapban csökkenés volt az előző hónaphoz képest. Tovább lassult az elektronikai eszközök gyártásának visszaesése, ami már a januári statisztikában is megjelent.

A vezető elemző éves átlagban 6 százalék körüli növekedésre számít az iparban. Megjegyezte, hogy elsősorban a következő hónapok lehetnek erősebbek, március-május között az ipari kibocsátás növekedése 8-9 százalékot is elérheti, a többi hónapban pedig a várakozásai szerint 5-6 százalékosra lassul az ütem. Kérdésesnek mondta, vajon hogyan talál magára a belföldi piac - a kiskereskedelmi forgalom alakulása élénkülést mutat. Ha a belföldre történő termelés év közben tovább nő, akkor ez tovább segíti az ipari termelés stabilizálódását - fűzte hozzá.

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.07
A második világháború előtti magyar autópiacon négyezer pengőnél kevesebbe került egy személyautó,....
2023.06.07
Hamisítás Elleni Világnap alkalmából látványos, hamis termékek megsemmisítésével egybekötött....
2023.06.07
Az AI lesz az új, mindent kontrolláló über-nagynéni.   ..
2023.06.07
Lezárták az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát szerda délután Martonvásár közelében, mert....
2023.06.07
Egy napon 23 sebességi, illetve lassulási rekordot állított fel a Rimac Nevera horvát gyártmányú....
2023.06.07
A Wizz Air légitársaság támogatja a fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) fejlesztésével....
2023.06.07
Horvátországban az első öt hónapban 26 584 új személygépkocsit adtak el, 44,3 százalékkal többet,....
2023.06.07
Biztató, hogy a magyar gazdaság iparágai között a legnagyobb súllyal szereplő járműgyártás,....
2023.06.07
Az utasbiztosítási piac tavaly elérte a járvány előtti szintet, a biztosítók utasbiztosításokból....
2023.06.07
Négy évvel a bemutató után jött el a ráncfelvarrás ideje a harmadik generációs Touareg számára. ..