közlekedésbiztonság

Felfújja magát a kormány, ha baj van

2022.02.19.

Meglepő módszerrel tenné még biztonságosabbá meglévő vezetőtámogató funkcióit a Toyota. Legújabb találmányuk a kormánykeréken keresztül tájékoztatja a vezetőt a problémáról, de egészen máshogy, mint megszoktuk.

A Toyota hosszú évek óta vezeti a leginnovatívabb autógyártók rangsorát. Évente több ezer szabadalmát jegyzik be, ugyanakkor a cég időről időre megosztja találmányait a teljes iparággal, hogy ezzel is hozzájáruljon a tiszta és balesetmentes közlekedés jövőképének megvalósulásához.

A vállalat legutóbbi szabadalma egy létező rendszer radikális újragondolása. A véletlen sávelhagyásra figyelmeztető, vagy azt aktívan megakadályozó rendszerek többnyire hang- és fényjelzéssel, illetve a kormánykerék rezegtetésével tájékoztatják a vezetőt a veszélyhelyzetről. Ezek azonban a Toyota meglátása szerint nem eléggé hatékonyak: egyik megoldás sem értelmezhető automatikusan és ösztönösen, sőt, elterelik a vezető figyelmét az útról, és ezzel potenciálisan még veszélyesebbé teszik a forgalmi szituációt, értékes tizedmásodpercekkel csökkentve a reagálásra rendelkezésre álló időt.

A Toyota mérnökei olyan megoldást kerestek, amely nem csak a probléma tényére, hanem annak irányára (a jármű bal vagy jobb oldala) is utal, amely minden további nélkül, pusztán szenzorosan értelmezhető, és akár ösztönös elkerülő reakció kiváltására is alkalmas. Így dolgozták ki a dinamikusan változó átmérőjű kormánykarimát. A szabadalmi hivatalhoz benyújtott, sematikus ábra tanúsága szerint elforduló lamellák összetett szerkezete eredményezné a karima megvastagodását, illetve elvékonyodását, ám a köznyelv máris ’felfújható kormánykerékként’ emlegeti az elképzelést, amely bár teljesen pontatlan leírás, jól érzékelteti a lényeget.

Az indoklás szerint a nagy átmérőjű karima a nagyobb tapadási felület miatt jól megmarkolható, pontosan irányítható, míg a vékony karimával „elveszti” az irányíthatóságot a sofőr. Amennyiben ezt a rendszert szelektíven alkalmazzák, azaz csak azon az oldalon „megy össze” a kormánykerék, amerre korrigálni szükséges, a vezető ösztönösen a megfelelő irányba mozdíthatja a kormányt, akár még azelőtt helyesbítve a gépkocsi nyomvonalát, hogy tudatosan felismerte volt a problémát.

Ahogy az ilyen radikálisan újszerű szabadalmaknál lenni szokott, nagyon csekély az esélye annak, hogy változatlan formában, rövid időn belül megvalósuljon a megoldás, hiszen az a járművek legfontosabb kezelőszervének alapvető átdolgozásával járna. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy az elképzelés egyes elemeit továbbgondolja, és ha más formában is, de felhasználja a Toyota.

Fotó: Carbuzz.com

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....
2022.09.29
A Citroën Berlingo külső stíluselemekkel tiszteleg a legendás Kacsa furgonváltozata, a 2CV AU előtt....
2022.09.29
Nagyon népszerű közlekedési eszköz a segédmotoros kerékpár jármű-kategóriába tartozó robogó. Sokan....
2022.09.29
A járvány nagy lökést adott az online autókereskedelmnek és a lendület azóta sem állt meg. Van aki....
2022.09.29
Hetek óta attól hangos a magyar sajtó, hogy a Volkswagen akkumulátorgyárat akar építeni a győri....