Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

Felavatták az Aeroplex új hangárját a Liszt Ferenc-repülőtéren

2022.03.05.

- A beruházások fontos szerepet töltenek be a magyar nemzetgazdaságban, a kormány ezért kedvező környezetet teremtett a befektető cégek számára - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ hangárátadó ünnepségén.

Joó István szerint az Aeroplex építkezése hozzájárulhat ahhoz, hogy Magyarország az európai repülőgép-karbantartás élvonalába kerüljön. A helyettes államtitkár a légi közlekedés kiszolgálását azért is tekinti különösen fontos ágazatnak, mert a járvány ellenére tavaly már számos új járatot indítottak a belföldi repterek, a légi teherszállítás pedig több mint a harmadával bővült az előző évhez képest.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László szerint az Aeroplex és Magyarország számára egyaránt a versenyképesség erősítése az egyik legfontosabb kihívás. A cég beruházása jól mutatja, hogy a magyar cégek a legnehezebb időkben sem állnak le a fejlesztésekkel - tette hozzá György László. Az elmúlt években - fogalmazott - érdemes volt korszerűsíteni, mert a válsággal együtt a visszafogott keresletnek is vége, ráadásul ma már lényegesen többe kerül és tovább tart beruházásokat megvalósítani, mint az elmúlt két évben.

Az Aeroplex ügyvezető igazgatója a rendezvényen közölte, hogy az új csarnokkal együtt csaknem 200 új munkahely jött létre, és jelentősen bővül a cég kapacitása. Demény Árpád legalább ilyen fontosnak nevezte, hogy a fejlesztésnek köszönhetően európai szinten is kivételes szolgáltatásokat kínálhatnak a légitársaságoknak.

Az Aeroplex korábbi közlése szerint a 8 ezer négyzetméteres, szélestörzsű repülőgépek karbantartására is alkalmas csarnok felépítése 10 milliárd forintba került. A beruházáshoz kormányzati támogatást kaptak.

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren foglalkozik repülőgépek karbantartásával. A cég 1992-ben a Malév részeként jött létre, majd annak résztulajdonában álló leányvállalat lett. A légitársaság 2012-es megszűnése után pedig önálló társaságként folytatták, de a veszteségek miatt 2016-ban át kellett szervezni.

A ma már tisztán állami tulajdonú cég 2019-ben 11,7 milliárd forint, 2020-ban 15,2 milliárd forint nettó árbevétellel zárt. A bevételnek majdnem a fele tavalyelőtt külföldi értékesítésből származott. Az adózott eredmény tavalyelőtt 491,5 millió forint, illetve tavaly 375,3 millió forint volt - derül ki a nyilvános beszámolóból.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.08
Létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán – írta közleményében a Budapesti....
2022.08.08
Angliából lopott autót foglaltak le a rendőrök Békés megyében, a méhkeréki közúti határátkelőhelyen....
2022.08.08
A nagyközönség számára először idén júniusban bemutatott új Peugeot 408 Fastback most a Louvre-Lens....
2022.08.08
Az elmúlt 24 órában négy anyagi kárral végződő úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a....
2022.08.08
Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói....
2022.08.08
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan Michelisz Norbert vasárnap a túraautó-világkupa (WTCR)....
2022.08.08
Az észt versenyző idei második sikerét szerezte, a hazaiak kedvence, Kalle Rovanperä csak 6,8....
2022.08.08
Ráfutásos balesetet rögzítettek az M3-as autópálya kamerái: ha csak kicsit nagyobb követési....
2022.08.08
Meghalt egy motoros vasárnap este a 38-as számú főúton, Nyírtelek közelében történt balesetben,....
2022.08.08
A korhatárok csökkentése ellen kampányol a legrangosabb európai közlekedésbiztonsági szervezet.   ..