Lexus

Ezt a Lexust mindössze egyszer használták, mégis történelmet írt

2021.05.03.

Az éppen tíz éve bemutatott LS 600h L Landaulet a kihalófélben lévő limuzin-kabriók egyik utolsó, de nagyon különleges képviselője volt.

A landaulet karosszériatípus ma már szinte teljesen kihalt. Eredetileg az olyan hintókat hívták így, amelyeken a vászontető csak az utasteret védte, később, az autók elterjedésével egyre inkább az olyan limuzinokra és taxikra használták a kifejezést, amelyek alapvetően zárt karosszériával rendelkeztek, de hiányoztak a hátsó tetőoszlopaik, a hátsó utasok feletti tetőrész pedig vászonból készült és lenyitható volt.

Főleg uralkodók és magas rangú állami vezetők részesítették előnyben ezt az autótípust, mivel a katonai parádékon, nemzeti ünnepeken, esküvőkön és temetéseken ezekből volt a legkönnyebb menet közben üdvözölni a tömeget.

Ezt a hagyományt elevenítette fel éppen tíz éve a Lexus, amikor a Carat Duchatelet karosszériaépítő céggel közösen elkészítette az LS 600h nyújtott változatának landaulet kivitelét II. Albert számára, hogy a monacói herceg a 2011. július 2-án, Monte Carlóban megtartott esküvőjére ezzel vihesse menyasszonyát, Charlene Wittstock dél-afrikai úszónőt. Ez a nem mindennapi jármű lett a világ első nyitható tetejű hibrid autója, egyben a Lexus első nyitható tetejű limuzinja.

A belga Carat Duchatelet ötven éve foglalkozik különleges, reprezentációs célokra átalakított nyújtott, nyitott és páncélozott limuzinok gyártásával, járműveiket jellemzően uralkodó családok, magas rangú állami vezetők és hírességek számára vásárolják. A Lexus-átalakítás volt azonban az első eset a kis manufaktúra történetében, amikor a nagyközönség is megtudhatta, hogy ők állnak egy fontos projekt mögött.

Az egyetlen példányban létező, egyedi tervezésű, kézzel készített LS 600h L Landaulet-t a hagyományoktól eltérően nem lenyitható vászontetővel látták el a hátsó traktusnál, hanem egy levehető, átlátszó polikarbonát tetővel, amely úgy tette láthatóvá az ifjú párt, hogy egyben védte is őket.

A mindössze egyetlen alkalommal használt hercegi Lexus az esküvő óta a monacói Oceanográfiai Múzeumban van kiállítva, az autó ötliteres V8-as benzinmotorja a villanymotorral együtt összesen 445 lóerőt képes leadni. Az összkerék-meghajtású luxusautó 6,3 másodperces gyorsulását és a 250 km/h-s végsebességét aligha használták ki az esküvőre menet, mint ahogy a több mint 900 kilométeres hatótávolságát sem, az átlagfogyasztása ugyanis csak 9,3 l/100 km.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.05.10
A Volkswagen-csoport a Skoda és a Seat márkákkal nem tervezi a részvételt az új müncheni IAA-n. Ez....
2021.05.09
A pandémia miatti megszigorított határátlépés miatt most vasárnap is ostromállapotok jellemezték a....
2021.05.09
Fennmaradásunk előfeltétele megőrizni a földkerekség természetes viszonyait, amelyet többek között....
2021.05.09
Gaoy Xia Kínából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra pályázatára....
2021.05.09
Bármilyen hihetetlen, a 10 napos fokozott közúti ellenőrzés során 17 ezer sofőrt büntettek meg....
2021.05.09
Az érintett útszakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani. ..
2021.05.09
A címvédő és hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte a Forma-1-es....
2021.05.09
2021 első harmadában 42 714 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 9,9....
2021.05.09
"Én találtam fel újra az elektromos autókat, és embert fogok küldeni a Marsra. Komolyan gondoltátok....
2021.05.09
E heti rajzunk készítője Kelemen István, rajzának címe: Gumicsere. ..