BMW

Érkezik az új BMW 3-as Gran Turismo

2016.06.04.

Éppen a nyár kezdetére érkezik a piacra az új BMW 3-as Gran Turismo, amely jól érzékelhetően sportosabb megjelenésű, három benzin- és öt dízelmotor alkotta palettáját pedig egyértelműen magasabb teljesítményszint jellemzi.

A BMW 3-as Gran Turismo 4824 milliméteres hosszúságával mintegy 200 milliméterrel múlja felül a BMW 3-as család többi tagját, már-már a felső kategória mérettartományába lépve. E benyomást erősíti az új BMW 3-as Gran Turismo formavilága is, ami az újdonság elején és hátulján egyaránt jól érzékelhetően dinamikusabbá vált.


A szériafelszereltségét bővítő, a tompított és a távolsági fényt egyaránt fénykibocsátó diódákkal (LED) előállító LED-fényszórói, illetve ugyancsak LED-technikájú ködfényszórói kimondottan sportos megjelenést kölcsönöznek az új BMW 3-as Gran Turismo számára. Az autó kiállása összességében vizuálisan szélesebbnek hat. Hátulja az átdolgozott és ugyancsak LED-technikájú hátsó lámpákkal szintén lendületesebb és erőteljesebb vonalvezetéssel mutatkozik be.

Utasterében a BMW 3-as Gran Turismo anyagai és díszítőelemei felfrissített választékával kelt még igényesebb benyomást. Több króm tűnik fel a kezelőelemek körében, illetve új fa díszítőbetétek, színek és bőrkárpitozások gondoskodnak színvonalasabb környezetről, még kedvezőbb ergonómia és kellemesebb tapintás mellett.


A kupék eleganciájával ötvözött sportosság, a négy ajtónak köszönhetően magas fokú kényelem, az 59 milliméterrel megemelt üléspozícióból nyíló kiváló körkörös kilátás és a bőséges térérzet már az eddigiekben is meghatározó vásárlási kritériumnak számított. Hátul három teljes értékű üléshellyel és a 110 milliméterrel megnyújtott tengelytáv (2920 milliméter) eredményeképpen a felső kategóriájú limuzinokat idéző lábtérrel fogad. Mindezt a nagyméretű csomagtérajtó alatt feltáruló, 520-ról egészen 1600 literig bővíthető csomagtartó teszi teljessé.

A BMW Professional navigációs rendszerének legújabb változata a BMW 3-as Gran Turismo palettáján első ízben jelenik meg a középkategóriában. Legfontosabb menüpontjai jól áttekinthető „csempealakzatban” teszik még intuitívabbá a kezelést. Kényelmesebbé vált a mobiltelefonok integrálása, mivel az induktív konzol segítségével bizonyos okostelefonok extra felszerelésként vezeték nélkül is tölthetők, illetve csatlakoztathatók a jármű külső antennájára.


A BMW 3-as Gran Turismo palettáján megjelenő új motorgenerációt egyaránt kiemelkedő sportosság és agilitás, illetve magas fokú gazdaságosság jellemzi. A 135 kW/184 LE – 240 kW/326 LE teljesítménytartományban három teljes egészében új fejlesztésű benzines, 110 kW/150 LE és 230 kW/313 LE között pedig öt dízel erőforrás áll rendelkezésre (üzemanyag-fogyasztás, kombinált: 7,7–4,3 l/100 km; szén-dioxid-kibocsátás, kombinált: 175–112 g/km), igény szerint klasszikus hátsókerék- vagy a BMW xDrive összkerékhajtással, manuális vagy a Steptronic automata sebességváltóval.

A négy- és hathengeres benzinmotorok, illetve a négyhengeres dízelaggregátok egyaránt a teljesítmény teljes egészében új fejlesztésű, modulrendszerű BMW EfficientDynamics motorcsalád tagjai, s a legkorszerűbb BMW TwinPower Turbo technikával működnek. A modellváltással az új benzinmotorok a BMW 3-as Gran Turismo kínálatában is megjelentek. Újdonság a BMW 325d Gran Turismo, a további négyhengeres dízelek már e motorgeneráció 2015 nyári bevezetése óta szerepelnek a választékban.


A megemelt teljesítményszint ellenére a tervezők figyelemre méltó eredményeket értek el a gazdaságosság terén. Az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás 4,5 (BMW 318d Gran Turismo) és akár 13,8 százalék (BMW 320d Gran Turismo) közötti mértékben csökkent. A továbbfejlesztett manuális és automata sebességváltók, az Automatikus motorleállítás és -indítás rendszere (Auto Start Stop Function), a Fékenergia-visszanyerés (Brake Energy Regeneration), az igény szerinti szabályzású segédberendezések és az ECO PRO üzemmód szintén nagyban hozzájárulnak, hogy a BMW 3-as Gran Turismo az üzemanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás terén egyaránt élen járó értékekkel büszkélkedhet.

A BMW 320i Gran Turismo, a 318d Gran Turismo és a 320d Gran Turismo hatfokozatú manuális sebességváltóval készül, extrafelszerelésként a nyolcfokozatú Steptronic váltómű választható. Minden további motorváltozat esetén már alapkivitelben az említett automata sebességváltó dolgozik, vagyis az előd modellel összevetve három újabb motorváltozat (BMW 330i Gran Turismo, BMW 340i Gran Turismo és BMW 325d Gran Turismo) készül a hatékony üzemű Steptronic technikával.


A sebességváltó hatásfokának emelése, fokozati tartományának szélesítése és a hidrodinamikus egység kapcsolások alatti relatív fordulatszám-különbségének (szlip) mérséklése az üzemanyag-fogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás mintegy három százalékos csökkenését eredményezte, mégpedig még színvonalasabb menet- illetve váltási kényelem mellett.

Minden benzinmotoros BMW 3-as Gran Turismo, valamint a BMW 320d Gran Turismo és a BMW 330d Gran Turismo dízel opcióként a BMW xDrive összkerékhajtással is rendelhető. A BMW 335d xDrive Gran Turismo már alapkivitelében kínálja e technikát. Mindezzel a BMW 3-as Gran Turismo összességében 18 motor-, sebességváltó- illetve hajtásváltozatban jelenik meg a kínálatban.


A BMW 3-as Gran Turismo vásárlói a Sport Line, a Luxury Line és az M Sport kivitelek közül választhatnak. Kizárólag utóbbi palettáján szerepel az Estoril-kék külső szín. A BMW 3-as Gran Turismo felszereltsége már alapkivitelében is igen gazdag, többek között automatikus légkondicionáló berendezéssel, kulcsnélküli motorindítással, Servotronic kormányberendezéssel, hat légzsákkal, a tompított és a távolsági fényt egyaránt LED-technikával előállító fényszórókkal, illetve ugyancsak LED-technikájú ködfényszórókkal, iDrive kezelőgombbal kiegészített (iDrive Controller) nagyfelbontású színes képernyővel, telefon-kihangosítóval, USB-csatlakozóval, Bluetooth-kapcsolaton keresztüli Audio Streaming funkcióval és bőrbevonatú multifunkciós kormánykerékkel.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.12
Mit hallgattunk és mit mondunk ma az autózásról? ..
2022.08.12
Nem nyitnak ki a Független Benzinkutak Szövetségéhez (FBSZ) tartozó és támogató benzinkutak....
2022.08.12
Tagadhatatlanul a világ egyik legbrutálisabb profi átépítése Ryan Tuerck V10-motoros Toyota GR....
2022.08.12
A Magyarországgal szomszédos Burgenland tartományban pánikba estek az autósok, amikor a vonuló....
2022.08.12
Nézze meg a videót! ..
2022.08.12
Év végéig több mint 1000 kilométernyi szakaszt újíthat fel a Magyar Közút az általa kezelt, főként....
2022.08.12
Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházása valósul meg Debrecenben, ahol a kínai....
2022.08.12
Elképesztő pillanatokat rögzített néhány napja a Magyar Közút kamerája az M3-as autópályán. A....
2022.08.12
Balesetek miatt nagy a torlódás az M7-es autópályán mindkét irányban, egy-egy szakaszon péntek....
2022.08.12
Több mint 5.000 tonna öntvény előállításával Magyarország legnagyobb vasöntödéje szinte a teljes....