rendszám

Elárulta a minisztérium, hogy milyenek lesznek az új rendszámok Magyarországon

2020.11.28.

Noha az S sorozat fele, illetve a T, V és Z kezdőbetűk még hátra vannak, néhány év múlva biztosan új rendszert kell bevezetni. Az Információs és Technológiai Minisztérium elárulta, milyen új rendszer bevezetésére készül.

 

Az Origo megkérdezte az Információs és Technológiai Minisztériumot (ITM), hogy született-e már döntés a jelenlegit váltó új rendszám-rendszerről. 

„A gépjárművek világjárvány miatt lelassult ütemű forgalomba helyezése miatt csökkent az új rendszámok iránti igény is, így a jelenlegi karakterkészlet (három betű, három szám) használatával még évekig biztosítható a rendszámok kiadása" - írta válaszában a minisztérium. Az ITM reakciójából kiderült ugyanakkor az is, hogy olyan rendszer bevezetésére készül, amely hosszú időre szól: "a mostani három betű - három számos rendszert idővel felváltó rendszámstruktúra kialakításának elsődleges szempontja, hogy tartósan, hosszabb időre garantálja a gépjárművek hatósági jelzéssel való ellátását" - folytatták. 

A normál rendszámoknál jóval hamarabb, akár már jövőre is elfogyhatnak a veterán járművekre kiadható OT rendszámok. Ezek formátuma OT 12-34, jelenleg pedig már OT 93-XX-nél járnak a kiadások. Az ITM-nél az OT rendszámok cseréjére vonatkozó tervek mellett az Origo rákérdezett arra is, hogy tervezik-e a forgalomból korábban kivont hagyományos rendszámok egyénileg kiválasztott rendszámként való elérhetővé tételét, vagyis azt, hogy 112 450 forintért az autósok már régóta nem használt rendszámokat is megvásárolhassanak maguknak. A jelenlegi szabályok szerint csak "még le nem gyártott" azonosító választható ki, vagyis aki vásárolna, annak az S-Z-ig terjedő betűtartománnyal kell beérnie. 

A minisztérium válasza alapján van esély arra, hogy – pénzért – elérhetővé válnak a régi rendszámok, az OT rendszámok cseréjéről később születik döntés. A felvetett kérdések rendezését szolgáló jogalkotási munka folyamatban van, a témában a szakmai javaslatok elfogadását követően adható további tájékoztatás" - írta az ITM a portálnak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.19
Romvári Ferenc, a Rába Mustang-díjasa életének 90. évében meghalt. Közölte Facebook oldalán egykori....
2021.01.19
Egy melegfront felhőzetéből többfelé havazni kezdett a Dunántúlon, este már a középső tájakon is -....
2021.01.18
A Győri Járási Ügyészség a 75 éves férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja. Vele....
2021.01.18
Nagymamám mondta mindig, ha valami sokba került: drága es, de jó es! Jóízű nevetés kísérte....
2021.01.18
Közeleg a vadonatúj műszaki alapokon nyugvó, evolúciós formavilágot ígérő, második generációs NX....
2021.01.18
A vadonatúj HR-V-vel válik teljessé a Honda elektromos üzemmódra is képes modelljeinek 2021-es....
2021.01.18
Mihail Csernyev Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.01.18
A Seat Leónt - hároméves uralkodása után - megfosztották trónjától Spanyolországban. A tavalyi....
2021.01.18
A forgalomba helyezett autók ötöde volt alternatív hajtású, ezen belül a dízel-hibrid autók száma....
2021.01.18
Az Óbudai Egyetemen, nemzetközi szinten is egyedülálló módon napelemes töltőállomást helyeztek....