csabai kolbászfesztivál
A csabai embernél régóta alapkövetelmény, hogy a kamrában kolbásznak és pálinkának lenni kell, így ha váratlan vendég toppan be, akkor is megkínálhatják. Hogy mi is az a minden mástól különböző csabai kolbász? Dedinszky Gyula sokat járt utána, de megérte, könyvet írt belőle. Megismert egy életszemléletet, gazdasági környezetet, ami elvezetett e házi csodához. Néprajzi munkájából nem egyszerűen a csabai kolbász receptjét, gyártási folyamatát ismerhetjük meg, hanem a sertéstartás, a disznóvágás teljességét, és ami ugyanilyen fontos, azt a közösséget, amely ezt a hagyományt ma is magáénak tudja. Még az a titok is kiderül, hogy miért ilyen népszerű a Csabai Kolbászfesztivál!
Dedinszky már 1975-ben leírta, hogy Békéscsaba igazán ismertté sajátos háziipari termékéről, a kolbászról vált. Először a disznótorokon csak maguk a csabaiak magasztalták, dicsérték – főként egy-két stampedli után – a vendéglátó ház kolbászát. Aztán a csabai kolbász stampedli nélkül is híres lett Békés megyében, egy-két évtized múlva széles e hazában. ,,Ma pedig már a külföld számos országában keresik, dicsérik, szeretik a csabai kolbászt.” – írta a szerző 1975-ben.
Hírneve ugyan már korábban volt a csabainak, de irodalma nem. Szájról szájra járt, hogy a sertés milyen részei, milyen fűszerek kellenek az igazán finom kolbászhoz, miként kell füstölni, tárolni. Dedinszky nagy érdeme, hogy mindezt lejegyezte könyvében.
Aki az immáron harmadik kiadást – mely a szerző születésének 110. évfordulója tiszteletére jelenik meg - a Csabai Kolbászfesztiválon október 22-25. között kedvezményesen megvásárolhatják. És akkor mindent tudnak majd a Csabairól, lehet otthon is nekilátni.
További részletekért érdemes követni az Autószektor kiemelt Csabai Kolbászfesztivál rovatát, a versenyekre való jelentkezésért ellátogatni a www.csabaikolbaszfesztival.hu honlapra, de folyamatosan nyereményjátékokba botlik az is, aki a Facebook-on követi a kolbászfesztivált.