HUMDA

Blazsán Patrik bejutott az e-sport-olimpia döntőjébe

2021.06.22.

A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott a tokiói olimpia programjához kapcsolódó virtuális olimpia holnapi, június 23-i döntőjébe. A tehetséges e-sportoló egyike azon hét európai versenyzőnek, akik részt vehetnek az Olympic Virtual Series (OVS) Gran Turismo Sport tizenhatos fináléjában.

Az e-sport egyre népszerűbb, így a tehetséges versenyzők felkutatása és a szimulátorsport fejlesztése, valamint a fiatal célközönség megszólítása érdekében kétoldalú együttműködési megállapodást kötött a HUMDA Magyar Autó-Motorsport Fejlesztési Ügynökség Zrt. és a Magyar E-sport Szövetség, a HUNESZ. Bajnokságok szervezésében és támogatásában vesz részt a HUNESZ Szimulátorsport Szakágának partnereként a HUMDA.

Az e-sport nemzetközi térnyerése egyre jelentősebb, ez számít az egyik legdinamikusabban fejlődő sportágnak, amely egyben a szórakoztatóipar részét is képezi. Az autó-motorsportok és az e-sport közös metszete a szimulátorsport – ennek fejlesztése érdekében működik együtt a HUMDA és a HUNESZ. A két szervezett kétoldalú együttműködési megállapodását Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója és Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke írta alá.

A HUMDA számára fontos a fiatal célközönség megszólítása, nemcsak versenyzői, hanem szervezői, támogatói és minden más kapcsolódó terület szempontjából. A HUNESZ-nek a hagyományos sporttal való együttműködések kialakítása stratégiai fontosságú, ebben kiemelt szerepe van a technikai sportoknak, így az autó-motorsportnak is. A szimulátorsportok közvetítésével innovatív szórakozásként népszerűsíthető az autó-motorsport. A együttműködés részeként a HUMDA többek között saját bajnokságokat szervez majd, valamint a HUNESZ Szimulátorsport Szakágának szervezésében megvalósított versenyek szakmai támogatásában vesz részt.

Az autósport demokratizálása, népszerűsítése, valamint az utánpótlás tömegbázisának növelése is elérhetőbb a szimulátorsport segítségével. A különböző szoftveres hátterek remek lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy a kezdők, valamint a motorsport és e-sport-rajongók is elkezdjenek szimulátorozni. A szimulátorsportnak köszönhetően ma már szinte minden fiataltól karnyújtásnyira lehet az autósport. Az igazán kiemelkedők a virtuálisan megszerzett tudásukat átültethetik a valós térbe, akár a valódi versenypályákon is kamatoztathatják azt, ahogy Michelisz Norbertnek, a WTCR túraautó-világkupa világbajnokának vagy Kiss Norbertnek, kétszeres Kamion-Európa-bajnoknak is sikerült. A technikai sportok komoly anyagi erőforrásokat igényelnek, a szimulátorokkal azonban kiszélesedik a sportág tömegbázisa és nagyobb az esély a tehetségek felbukkanására.

„A HUMDA célja felkutatni azokat a fiatalokat, akik a jövő versenyzői lehetnek az autó- és motorsportban. A szimulátorozás komoly szerepet játszik a speciális készségek fejlesztésében, ilyen a szem-kéz koordináció, az összpontosítás vagy a stresszkezelés. Ezért is szerveztünk már tavasszal egy szimulátorbajnokságot, a HUMDA SIM Ligát, ahol Gran Turismo Sport szimulátorral mérték össze tudásukat a játékosok. Három hét alatt összesen 10 449 kört teljesítettek a versenyzők, amely 55 234 kilométernek felel meg. Számos olyan versenyzőt ismerhettünk meg akkor, akik korábban semmilyen nagyobb megmérettetésen nem indultak. Blazsán Patrik diadalmaskodott a viadalon és most már az „e-sport olimpián” képviselheti hazánkat. A jövőben olyan e-sportolókat szeretnénk megtalálni, akik később a valódi kormányok mögé ülhetnek át” – emelte ki Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója.

„A Magyar E-sport Szövetség (HUNESZ) számára kiemelt jelentőségű a HUMDA-val való együttműködés, hiszen kulcsterület számunkra az autó- és motorsport világa, amelynek az e-sporttal közös metszetére, a szimulátorsportra külön odafigyeléssel tekintünk. Ezért is üdvözöltük a Olympic Virtual Series bejelentését és az olimpiai mozgalom nyitását a virtuális sportok, így a Gran Turismo Sport (GTS) játék felé. Erről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) külön közleményben is beszámolt. A GTS versenyekre az érdeklődés évről évre növekszik, ezért is szerepel immáron két éve a K&H Magyar Nemzeti E-sport Bajnokság (MNEB) repertoárjában. Külön öröm számunkra, hogy a selejtezőkön a kétszeres MNEB-győztes Blazsán Patrik is kvalifikált a virtuális olimpiai küzdelemre” – tette hozzá Biró Balázs György, a HUNESZ elnöke.

A tokiói olimpiai játékokat megelőző virtuális olimpia küzdelmei már május 13-án elkezdődtek öt sportágban (autóversenyzés, baseball, kerékpározás, evezés, vitorlázás) és holnap, június 23-án fejeződnek be. Ekkor tartják a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB) az olimpiai licencet elnyerő Gran Turismo e-sportjáték döntőjét, amelynek tizenhatos mezőnyébe Blazsán Patrik is bejutott.

„Nagyon boldog vagyok, hogy Magyarországot képviselhetem az első virtuális olimpián. Eddigi karrierem során mindig arra törekedtem, hogy a maximumot nyújtsam és ez most sem lesz másképpen. Mindent megteszek, hogy megmutassam a magyar szimulátorsport erejét. Nagyon örülök a HUMDA–HUNESZ partnerségnek, mert úgy gondolom, hogy ezzel jelentősen erősödni fog a hazai szimulátorozás, hiszen így a jövő e-sport tehetségei könnyebben tudják majd elkezdeni karrierjüket” – tette hozzá Blazsán Patrik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

                                      

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.08.03
Egy 56 éves férfi ittasan okozott közúti közlekedési balesetet, majd elhajtott a helyszínről....
2021.08.03
Ismerni és megőrizni a múltat, élni a jelent, álmodni a jövőt, a mottó legalább annyira igaz a....
2021.08.03
Őrizetbe vették és bíróság elé állították a rendőrök azt a nőt, aki Miskolcon balesetet okozott, és....
2021.08.03
A Toyota Gazoo Racing bejelentette, hogy a Land Cruiser 70. születésnapjának évfordulója alkalmából....
2021.08.03
A Körmendi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya cserbenhagyás vétség elkövetésének....
2021.08.03
A kínai autóipar által előállított számtalan klón között most egy olyat is elkezdtek forgalmazni,....
2021.08.03
Minden év azzal kezdődik, hogy február tájékán bemutatják terveiket, majd nekiállnak az....
2021.08.03
Személyi sérüléses baleset történt Füzesabony térségében – írta a police.hu. ..
2021.08.03
Nem egy, hanem két teherkocsi szabadult el a felújítás alatt álló 3-as metró alagútjában múlt....
2021.08.03
Szenzációs, eddig titkos videók kerültek fel a közelmúltban a Youtube-ra, amelyek a szupersportautó....