Oroszország

Bekeményítenek az oroszok a visszaeső szabálysértőkkel szemben

2022.01.13.

Bekeményített az orosz törvényhozás: több százezres büntetés, súlyosabb esetben 2 év börtön vár a „visszaesőként” durva közlekedési kihágást elkövetőkre. Az újonnan életbelépő szankciók azokat az életveszélyesen közlekedő autósokat érintik, akiket „minősített” gyorshajtás, a záróvonal átlépés vagy szembejövő sávban közlekedés miatt már megfosztottak vezetői engedélyüktől, de mégis újra volán mögé ültek – írja az autonews.ru orosz autós portál.

Oroszországban szigoríthatják a büntetését a közlekedési szabályokat „visszaesőként” figyelmen kívül hagyó, vakmerő sofőröknek. A törvényjavaslatot már benyújtották a Dumában.

Az új szankciók azokat a gátlástalan autósokat érintik, akiket a megengedettnél 60 km/h-val nagyobb sebességű gyorshajtás vagy a szembejövő sávban haladás miatt korábban megfosztottak jogosítványuktól. Ha ennek ellenére ismét engedély nélkül vezetnek, és hasonló szabálysértést követnek el, akkor 200-300 ezer rubel (kb. 800 ezer – 1,2 millió forint) pénzbírsággal sújtják őket. A legsúlyosabb esetekben akár két évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik a vétkeseket.

A törvényjavaslat sajátsága, hogy az új cikkely nem a „visszaeső” jogosítvány nélküli autóvezetés tényét bünteti, hanem csak a jogsi nélkül vezető autós által elkövetett szabálysértésekre fogják alkalmazni.

Ráadásul csak azokat a sofőröket érinti, akiknek ügyében korábban már született jogerős bírósági ítélet.  

 „Sok problémát kiküszöbölünk azáltal, hogy a lehető leghamarabb elfogadjuk a másokat veszélyeztető autósokra vonatkozó Btk.-módosításokat. A közlekedők - reményeink szerint - körültekintőbbek lesznek, ismerve a lehetséges súlyos büntetőjogi következményeket” – közölte Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke.

Az életveszélyesen vezető sofőrök büntetésének szigorítása nem sokkal azt követően merült fel, hogy november 20-án tragikus közlekedési baleset történt a moszkvai Kutuzovszkij sugárúton. A Said Gubdenszkij autós blogger által vezetett BMW M4-es áthajtott a szembejövő sávba, ahol egy Mercedes-Benz és egy Volvo személygépkocsival ütközött. A karambolban meghalt a blogger, valamint  utasa, a Dagesztáni Autó- és Motorsport Szövetség elnöke, Zaur Ibragimov is.

A tragédia azért is váltott ki hatalmas érzelmi hullámokat az orosz közvéleményben, mert a blogger korábban számtalanszor hívta fel követői figyelmét a biztonságos vezetésre, az életveszélyes manőverek elkerülésére.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.28
A Continental büszkén jelenti be a második alkalommal megrendezett, fenntartható anyagokra....
2022.01.28
Romániában a kormány csütörtökön a közlekedési szabályok szigorításáról fogadott el rendeletet,....
2022.01.28
A VW vezérigazgatója, Herbert Diess megfertőződött a koronavírussal és karanténban van. A cég....
2022.01.27
Ma már mindent elural a CO2 és az önvezetés, 40 évvel ezelőtt viszont jó üzletnek tűnt beszállni a....
2022.01.27
A Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági kampányt indít a vasúti átjáróban történő közúti balesetek....
2022.01.27
A Vitesco autóipari beszállító több nagy megrendelést kapott a gyártóktól: egy milliárdos....
2022.01.27
A kínai Nio márka megnyitotta a 800. akkumulátorcserélő állomását , ezúttal a Hangzhou városban....
2022.01.27
Azt remélik, az új, i20 N alapú hibrid Rally1-es autóval végre az egyéni bajnoki címet is....
2022.01.27
Egy autómentő kisteherautó és egy személyautó csapódott egymásnak valamivel 14 óra után - írja a....
2022.01.27
A miskolci rendőrök előállították a férfit - írja a police.hu. ..