divat

Begördülhet a nappalidba?

2015.08.15.

Válóoknak tekintené-e a kedves olvasó, ha férje egy nap kedvenc autómárkájának stílusjegyeit viselő ülőgarnitúrával állítana be? Ha motorblokkon nyugodna a dohányzóasztal üveglapja? Ha a hifi helyett Forma-1-es versenyzongora szolgáltatná a zenét az ötórai teához?

Nem is olyan valóságtól elrugaszkodott ötlet beköltöztetni az autós rekvizitumokat a lakásba, mint ahogy első pillanatra gondolnánk. Ha finoman bőrözött kanapén ülhetünk a prémium autónk hátsó fertályán, azt mondjuk, kérem, ez egy gördülő nappali. Tegyük ugyanazt a kanapét némi krómozott és festett fémfelületekkel keretezve a nappaliba, és íme máris megteremtettük a Grand Turismo-feelinget a lakásban.

Cadillac-rajongóknak: szárnyas kanapé

Se vége, se hossza a „car inspired furniture” bútortervezők termékeinek. Fiúgyerekeknek, kiskamaszoknak komplett szobabútort terveznek vörösben és feketében. A „nagyfiúknak” azonban kifinomultabb megoldásokkal kell felpiszkálni a fantáziáját. Ami fém, az csak fényezett, csiszolt, homokfúvott, nikkelezett, esetleg mattfeketére festett, műanyagozott lehet. A motorsportban használt kevlár, karbon ugyancsak barátságos fogadtatásra talál. Olajos, kormos alkatrészek nem léphetik át a küszöböt.

Lehellet-finom megoldás az Aston Martintól. Csak a sziluett árulkodó

Milyen autóalkatrészt látnak a férfiak örömmel viszont a lakásban? Hát például mindjárt a karosszériát, illetve annak egyes részeit. A szófa karfáit fényezett lemez helyettesíti, oldalán sportkerék, hátán meg egy orr- vagy far-implantátum. Aki túlzásba viszi a játékot, annál a lámpák világítanak, fehérben, pirosban, borostyánban. A következő sört autóduda hangjával kéri a túlkoros kamasz. Akadnak, akik nem állnak meg félúton, és magát a nappalit – és ezzel az egész házat – kedvenc sportkupéjuk köré tervezik. Az a gyanúm, hogy tőlük nem válik el a feleségük az autómániájuk miatt, mert hogy nem is nősülnek meg.

Ez azért már sok a jóból. Egy egész sportrepülőgép landolt a nappaliban

Léteznek szolidabb megjelenési formái is a benzin- vagy kerozin-függőségnek. Ezek az urak nem hajítják ki a nappaliból a jól bevált angol bőrgarnitúrát, legfeljebb a polcokon helyeznek el csillogó-villogó mütyüröket. Például dugattyúkból formázott sakkfigurákat, műszerfalról ismerős órát, gumiabroncs-mintázatú jegygyűrűt, névre szóló amerikai rendszámtáblát.

Holtomiglan-holtodiglan, míg a gyilkos gumiabrocs el nem választ

A szalonoknak elengedhetetlen kelléke volt valaha a zongora, később a pianino. Az autógyártók valamiért vonzódnak a zongorához, a lakkfekete fadoboz megindította a fantáziájukat. A futurisztikus hangszerek közé berobbant egy magyar csodazongora is. A Bogányi Gergely tervezte hangszer kompozit anyagból épült, és talán mind közül a leginkább ez fejezi ki formájával az álló helyzetben száguldást. 

A száguldásra termett versenyzongora és alkotója, megszólaltatója: Bogányi Gergely

Mondhatni, a hangszerek Forma-1-es versenyautója, amely ott lapul a nappaliban, és arra vár, hogy beindítsák.

Jámbor Gyula

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.16
Ez nem több, mint egy kis kerek történet, melynek mozgatói nem meglepően kerekek. Induljon a sztori....
2022.08.16
Szlovéniában éjféltől csökken az üzemanyagok ára a sztrádákon kívüli töltőállomásokon - közölte a....
2022.08.16
A megengedett óránkénti 25 kilométer helyett 112 kilométeres sebeséggel közlekedett Brüsszel....
2022.08.16
A kormány folytatja a kisbenzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el....
2022.08.16
A Seeing Machines és a Magna egy új vezetőfelügyeleti rendszer piacr..
2022.08.16
Az M3 autópálya Budapest felé vezető oldalának 26-os kilométerszelvényében 2022. augusztus 16-án....
2022.08.16
Újra lendületben van a kínai autópiac: júliusban 30 százalékkal nőttek az eladások – írja az....
2022.08.16
2017-ben a Tesla főnöke, Elon Musk bemutatta a "Semi" nevű elektromos teherautót, a gyártást pedig....
2022.08.16
A karcagi rendőrök a közlekedésbiztonság javítása érdekében drón segítségével ellenőrizték a 4-es....
2022.08.16
Szezonbeli legjobb eredményének elérése után Rácz Geri Snettertonban folytatta idei szezonját. A....