Zaporozsec

Az oroszok az elfoglalt ukrán területen újra gyártanák a Zaporozsecet

2022.06.22.

Az orosz hatóságok már azt tervezik, hogy ha a háború során elfoglalják az ukrajnai Zaporozsje városát, akkor az ott található "ZAZ" autógyárban újjáélesztik a szovjet-kommunista éra elhíresült autója, a Zaporozsec gyártását – írja a carsweek.ru orosz autós portál.

Vlagyimir Rogov, akit a háborút indító oroszok neveztek ki a zaporozsjei régió katonai-polgári közigazgatásának (CAA) főtanácsába, közölte: ha az orosz hadsereg elfoglalja Zaporozsje városát, a megszálló hatóságok fontolóra veszik az autógyár beindítását. Az ott készülő gépkocsik a szovjet kommunista éra alatt elhíresült, igénytelen népautó, a Zaporozsec márkaneve alatt futnának.

Az oroszok úgy gondolják, hogy Zaporizzsja régió autóipari potenciálja újraindítható. A Szovjetunió összeomlása után ez az iparág nem igazán fejlődött a térségben, noha az autógyártáshoz szükséges berendezések rendelkezésre álltak. A Putyin-féle megszálló hatóságok úgy gondolják, hogy nem csak a kultikus „kozák”, a Zaporozsec tudna újjáéledni, hanem a ZAZ olcsó modelljei, a Lanos és a Sens is.

Az orosz „helytartó” szerint az autógyár gyakorlatilag nem működött az elmúlt években. Újraindítása új munkahelyek teremtését segítené elő, az orosz piac pedig új, olcsó autókhoz jutna – írja a TASZSZ hivatalos orosz hírügynökség.

Néhány héttel ezelőtt jelentek meg az első hírek a szovjet Moszkvics visszatéréséről. Ha ebből indulunk ki, akkor a Zaporozseceknek is van esélye egy új fejezetre.

Az utolsó „Zaporozsec” 1994-ben gördült le a futószalagról. 2002 óta a ZAZ gyár Tariel Vasadze ukrán oligarcha és politikus UkrAvto elnevezésű vállalatának tagja.

2010-ig a ZAZ - az orosz piacnak köszönhetően – még gyártott autókat. 2004 és 2009 között Chevrolet Lanost exportáltak Oroszországba a zaporozsjei üzemből. Később a ZAZ ezeket az autókat saját márkája alatt kezdte el árulni.

Ugyancsak Oroszországban szállítottak Zaporozsjében összeszerelt Chery-ket, de az orosz autósok ezt a modellt meglehetősen hűvösen fogadták.  

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.01
35 fok felett a tradicionális bécsi fiákerek az állatvédelmi törvény miatt nem közlekedhettek az....
2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....