hosszú autóút
A vezetés a figyelem szinonimája, egy olyan szempont, amelyet a megfelelő táplálkozás figyelemre méltó módon javíthat. Az olasz gazzetta és corriere napilapokban megjelent tanácsokat érdemes követnünk, hiszen, ha valakik, hát az olaszok tudják, hogyan lehet egészségesen étkezni.
Paradoxonnak tűnhet, hogy jó a szervezetünknek naponta tésztát fogyasztani és még nagyobb rejtély akár az, hogy ettől a szénhidráttól a déli népek nem híznak el. A titok a változatosságban rejlik. A mediterrán étrend egy táplálkozási modell, amelyet a Földközi-tengerrel határos országok hagyományos étkezési stílusai ihlettek. A világ minden tájáról érkező tudósok a múlt század 50-es évei óta kezdték tanulmányozni, sőt ma is az étrendek között marad, amelyek a helyes életmóddal összefüggésben pozitív hatással vannak egészségünkre.
Kép: fondazioneveronesi.it
A mediterrán diéta piramisa nagyon jó útmutató a komplex és egészséges étkezéshez. Az élelmiszer-piramis alján sok zöldség, egy kis gyümölcs és szénhidrátok (teljes kiőrlésű lisztből készült tészta és kenyér, illetve rizs) vannak. Felfelé haladva találunk tejet (alacsony zsírtartalmút) és olívaolajat (3-4 evőkanál naponta). Az olaj mellé jöhet maga az olívabogyó is, aztán dió és mogyoró minden nap. A fűszerek közül a fokhagyma és a hagyma kifejezetten ajánlott, míg a só használatát a minimálisra kell korlátozni. Az élelmiszer-piramis közepén vannak olyan ételek, amelyeket nem minden nap, hanem hetente kell fogyasztani: csirke- és pulykahúst 1-2 alkalommal, halat és hüvelyes zöldségeket legalább kétszer, míg tojásból 2-4 darab az ajánlott heti bevitel. Szalámiból, vörös húsból és édességből minimális ajánlott.
Persze, ahhoz nem kell dietetikusnak lenni, hogy tudjuk, utazás, különösen hosszú utazás előtt kerülni kell a nehezen emészthető ételeket. Tehát a szalonnás kenyér és a sült kolbász tiltólistás. Jobb a klasszikus olasz reggeli tejjel, pirítóssal, lekvárral, friss gyümölcsökkel.
Útközben az alma, a körte és a banán alkotják a győztes triádot. Snack, chips: ezeket hagyjuk a boltok polcain. Energiaszelet? Igen, de csak egy és nem egy doboznyi.
A gyömbér kitűnő émelygés ellen. Kandírozva vagy süteményben, de limonádéhoz adva is kiváló.
Az ebéd legyen saláta, melyet otthon készítünk el.
Rizssaláta
Tésztasaláta
Csirkesaláta
Ha egyszerűsíteni szeretnénk, olyat választanánk, amihez nem szükséges evőeszköz, készítsünk mozarellás, paradicsomos, prosciutto sonkás szendvicset.
Nassoláshoz dió, mogyoró, pisztácia, mandula ajánlott.
Kulcsszavak: könnyedség és emészthetőség.
Forrás: gazzetta.it, corriere.it