Akkumulátorok

Az elektromos autózás jövője itt keresendő

2019.10.31.

Újabb siker a szilárdtest akkumulátorok terén: a kapacitás 90% felett maradt száz újratöltés után, amely nagyon jó eredmény az ilyen típusú energiatárolók esetében, noha ezek még mindig csak kísérleti fázisban léteznek. Korábban csak folyadék vagy további, például polimer réteg segítségével voltak csak képesek hasonlóra a mérnök kutatók a szilárdtest akkumulátorok világában.

A szilárdtest akkumulátoroknak számos előnye ismert a manapság használatos lítium-ionos változatokkal szemben, amelyek folyékony elektrolitot tartalmaznak. Például nem képesek szivárgásra, nem tudnak kigyulladni, magyarul önmagukban véve biztonságosak és robusztusak. Kevesebb megoldás szükséges a cellák elektromos kisülése ellen vagy az állandó hőmérséklet fenntartásához, így a költségek és az akkumulátorok tömege csökkenhet.

Mivel a szilárdtest akkumulátorok szintén nagyon magas energiasűrűségűek lehetnek, világszerte intenzív kutatás zajlik területükön. Azonban a teljesen folyadékmentes vagy a puha, polimer réteget nélkülöző megoldások még továbbra is nagyon messze állnak a piacra kerüléstől. Az elektród és az elektrolit közötti kapcsolat megteremtése a problémás.

Egy akkumulátorban a szállított ionok konstans az elektródban tárolódnak vagy vándorolnak az elektródtól az elektrolithoz. Az elektródok folyamatos növekedése és zsugorodása sokkal kevésbé tolerálja a szilárd anyagokat, mint a folyékony elektrolit, ami mindig jó kapcsolatot biztosít.

A kutatók nátrium alapú szilárdtest akkumulátorokkal kísérleteznek, mert még mindig jó eneregiasűrűség valósítható meg alkalmazásukkal, miközben elérhetőbbek és olcsóbbak a lítiumnál, akár megújuló energia köztes tárolóelemként is funkcionálva. Továbbá, a lítiummal szemben a nátrium kevésbé hajlamos fém dentrit képződésére, amely a cellák zárlatosságához és tönkremeneteléhez vezet. Kobaltmentes katód anyagok használata szintén lehetséges.

Forrás: 
www.springerprofessional.de

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
A  Hockenheimring 90. évfordulója alkalmából bemutatja elektromos sportautójának első különleges....
2022.05.24
A szlovák szakszervezetek általános sztrájkkal fenyegetőznek – írja az automobilwoche.de   ..
2022.05.23
A BMW Motorrad bemutatta a BMW M 1000 RR 50 Years M jubileumi modelljét. ..
2022.05.23
Sokszor bizonyul elégtelennek az autósok természetes intelligenciája, gyakori a tahó megnyilvánulás....
2022.05.23
Súlyos karambol történt délután Hajdúböszörményben – számolt be róla az Országos Katasztrófavédelmi....
2022.05.23
Új támogatási alappal ösztönzi a vállalati napenergia-termelés kiépítését a főváros: akár 200 ezer....
2022.05.23
A Toyota házi tuningcégének számító japán Modellista a prémium szabadidő-autó megjelenését....
2022.05.23
Technológiai színház, monumentális nappali, térugró űrhajó a BMW iX, amit nehéz lenne bármihez is....
2022.05.23
„Hétfőn reggel az M1-es 68-as kilométerszelvényénél található forgalomfigyelő kameránk képén....
2022.05.23
A következő modellévre egy sor fejlett kényelmi technológiával egészíti ki a Highlander....