Bemutató

Áram alatt a Jeep Wrangler

2021.06.10.

Több konkurenst megelőzve az amerikai Jeep tett egy nagy lépést az elektromobilitás irányába: Jeep Wrangler 4xe márkanéven a benzines-dízel modell konnektoros (plug in) változata nemrég partra szállt Európában is.

Szerző: Heimer György

A 4xe technika valójában már korábban megjelent a Fiat Compass és a Renegade típusokban, miután Jeepet gyártó Chrysler és a Fiat fúziós partnerek és közös erővel fejlesztették ki hibrid konstrukciójukat. Ennek alapján a nagy múltú Jeep terepjáró hajtásrendszere a kétliteres, benzines, turbós erőforrás mellett két villanymotor/generátor egységből és a nagyfeszültségű, 7,4 kWh teljesítményű akkumulátorcsomagból áll, amelyhez egy nyolcfokozatú automata sebességváltó kapcsolódik.

Mindennek eredményeként a Wrangler 4xe rendszerteljesítménye 380 lóerő, csúcsnyomatéka 637 Nm, álló helyzetből 6,4 másodperc alatt gyorsul fel az óránkénti 100 km-es sebességre. A terepjáró képességek megőrzésén túl a robosztus jármű ugyanakkor „kizöldült”. A gyártó ígérete szerint városi körülmények között, WLTP ciklusban az e-hatótávolság elérheti az 50 kilométert és elektromos üzemben is képes összkerékhajtással közlekedni. A konnektoros Wrangler hozzávaló töltési technikával nem egészen három óra alatt feltölthető – olvasható a bemutató-ismertetőben, amely azt is kiemeli, hogy a töltés időzíthető, illetve a beállítható mértékű fékenergia-visszanyerés funkciónak köszönhetően menet közben is növelhető az akku töltöttségi szintje.

A hibridizált Wrangler – a hagyományos modellváltozatokból ismert csúcstechnikájú 4x4-es és digitális vezetéstámogató technikáival – három felszereltségi szinten (Sahara 4xe, Rubicon 4xe és az exkluzív 4xe „80th Anniversary” kivitel), kétféle összkerékhajtási rendszerrel, valamint a márka sokféle extráival, többi közt tízféle karosszériaszínben, többféle (ponyva)tetővel már itthon is megrendelhető. A Jeep eddig sem tartozott az olcsójánosok közé, de a konnektoros terepes most 22 millió 890 ezer forinton startol, s a kocsira 5 év, az akkukra 8 év garanciát vállalnak.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

                                      

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.22
A következő napokban is forróságra lehet számítani. Emellett a magasban a Szaharából sivatagi por....
2021.06.22
Majdnem kigyulladt a szemlén a Mazda. ..
2021.06.22
A tavaszi HUMDA SIM LIGA szimulátorbajnokságon győztes Blazsán Patrik bejutott a tokiói olimpia....
2021.06.22
Sarah Simpson szeptember 1-től veszi át a Nagy-Britannia Porsche Cars vezérigazgatói posztját. ....
2021.06.22
A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXII. Kerületi Rendőrkapitányság járőrei június 22-én délelőtt....
2021.06.22
A Hyundai átveszi az amerikai robotikai céget, a Boston Dynamics-ot – írja az automobilwoche.de. Az....
2021.06.22
Rendkívül sokrétű megmérettetésen bizonyíthatták tudásukat a Ford Márkakereskedői hálózat....
2021.06.22
Összeütközött egy teherautó és egy személygépkocsi az M7-es autópálya és az M0-s autóút....
2021.06.22
Vízvételi és hűsítőpontokat állított fel Budapest legforgalmasabb helyszínein a Budapesti....
2021.06.22
Több kilométeres a torlódás az M0-s autóút több részén is javítási munkák miatt - közölte az....