Anyukám is érteni fogja – A túl őszintén hirdetett autó | Autoszektor

használt autó

Anyukám is érteni fogja – A túl őszintén hirdetett autó

2019.08.03.

Azt gondoltam értékeli a piac, ha őszintén hirdetsz használt autót. Nem.

Szomorú családi esemény kapcsán került eladósorba egy Daewoo Kalos 1.4 S. A hagyatékként ránk maradt autót nem ismertem, de mivel az én reszortom lett az eladás, végeztem rajta egy gyors állapotfelmérést, mielőtt áruba bocsátottuk volna. A kocsi állapotát őszintén leírtam a hirdetésben, majd beáraztam a kocsit, amely így a legolcsóbb lett az adott évjáratban.

Daewoo Kalos

A Kalos és a (Chevrolet) Aveo amolyan testvérmodellek. Amikor a Daewoo-ból Chevrolet lett, olyan öszvérmegoldásokat is láttunk, mint nagybátyám autóján, mert a csomagtartón Daewoo Aveo felirat van. A forgalmi engedélyben persze továbbra Kalos szerepel, mint ahogyan a díszléc emblémáján is.

Az autó eléggé minimalista, a klímaberendezésen kívül elektromos ablakemelők vannak benne gyárilag, a már akkor is „kötelező” szervokormányon kívül – amit persze még akkor is extraként lehetett kérni hozzá. Az akkoriban a koreai autókra oly jellemző plüss kárpiton ülhetünk, ami az általam vártnál sokkal tartósabbnak bizonyult: 100.000 km után is vállalható állapotú.

Sajnos megsérült az eleje

Lássuk be, sokat ront egy használt autó összképén, ha törött. Ennek az autónak a bal első rész sérült, ami érintette az első lökhárítót és a motorházfedelet, de a bal első sárvédő is deformálódott egy kicsit.

Tanakodtunk a családban, hogy helyre kellene-e állítani eladás előtt, de ez végül elvetettük, nem kifejezetten anyagi okokból. A helyzet az, hogy a kocsi műszakija idő közben lejárt, és a legegyszerűbb megoldásnak azt tűnt, hogy ideiglenesen kivonattuk a forgalomból. Javítás nélkül úgysem menne át a műszaki vizsgán, javíttatni pedig a családban senkinek sincs érkezése, nem is biztos, hogy megéri már nekünk, arról nem is beszélve, hogy 2-3 hónap a jellemző bekerülési idő egy javítóműhelybe.

Matt lámpák

A nap UV sugarai, a gépi mosás és ki tudja, még mi kikezdik a fényszórók műanyag burkolatát. Persze lehetne polírozni rajta akár házilag is, de ez megint egy legalább fél napos kitelepülés, sok munka és árnövelő hatása kétséges. A vészhárító cseréhez úgyis szabaddá válik majd az egész terület, akkor a polírozás is hatékonyabb lesz.

Nagyobb sérülés még a jobb első ajtón van, de ez már csak pont az i-re, nem ettől nem talált még gazdára.

Utastér

Az utastér éppen úgy fest, mint amelyik autó már 100.000 km-t szolgált. Ahogy említettem, a plüss üléshuzatok meglepően jó állapotban maradtak, a kormány is. Az utólag beépített Panasonic CD-s rádió szól, működik, ebben a kategóriában többet ne várjon az ember.

A klíma okoz néma csalódást. Nem tudom, mi van vele, de nem kapcsol. A klasszikus autókereskedős szöveg, hogy csak fel kell tölteni gázzal. Én ezt nem tudom ígérni, lehet, hogy tényleg ennyi a gond, lehet, hogy más.

A váltókar és a rögzítő fék karjának szoknyái lehámlottak, élve a Csernobil sorozatból szállóigévé vált frázissal: „Nem jó, de nem is tragikus.”

Futómű, gumik

Az első futóműből jön egy kis kattogás, kopogás. Eléggé stabilizátor rúd lógás érzete van a dolognak, de bármi más is lehet. Ez sem katasztrófa, de igényeséknél javításért kiált.

A kocsin lévő acélfelniken téli gumi van, bár ezek inkább riasztóberendezésként szolgálnak az autón, mintsem értéknövelőnek, tulajdonképpen teljesen elfogytak. A garázsban – mert hogy garázsban áll – ott van a gyári könnyűfém garnitúra nyári gumikkal. Azok az abroncsok sem túl acélosak, de legalább a kerékkészletek beszerzésével nem lesz gond. A 175/70R13 méretű abroncsokkal már 10.000 Ft / db áron körbegumizhatjuk a kocsit.

Túlzott őszinteség?

Amolyan használt autó piaci terepmunkának is betudható ez a projekt. Azt gondolom bőven tovább mentem, mint amit a hirdetők megtesznek a valóságtartalom érdekében.

Egyrészt a hirdetés leírásában a fenti hibákat egytől egyig leírtam. Benne van a törés, a nem működő klíma és a fényszórók állapota, de még a kopogó futómű is.

Leírtam azt is, hogy ezen hibák ismeretében érdeklődjenek, mert a garázs, ahol áll a kocsi, igen szűk ajtóval rendelkezik, és külön kockázatot jelent számomra minden ki- és beparkolás.

Ha ez még nem lenne elég az őszinteségből, a központi adatnyilvántartó rendszerből lekérdtem a kocsi adatait és a kifejezetten erre szolgáló felületre fel is töltöttem a dokumentumot, hogy ezzel se kelljen a kedves érdeklődőknek bajlódni.

Majdnem tele is van tankolva

Tovább megyek, használt autók vásárlás előtti átvizsgálásával foglalkozó vállalkozásomban rendszeresített digitális állapotlapot készítettem az autóról, és ez is megtalálható a hirdetés, egyéb dokumentumok részén.

Egyelőre teljes a kudarc

A hirdetést három hete adtam fel és eddig mindössze egy, a válaszomra megérdemelten nem számítható giga-kereskedés jelezte, hogy az azonnal készpénzért megvennék az autót. Igaz, ők 3 SMS-t is küldtek már.

(Bocs, a minőségért!) Egy külön díjért kiemelt autó a miénk elé furakodott

Nulla, azaz 0 érdeklődő volt. Egy amúgy működő, 100.000 km-es autó 360.000,- Ft-ért senkinek nem keltette fel az érdeklődését. A piacon most a miénkkel együtt 3 db Kalos van meghirdetve. (Csak 2005-ös, négyajtós modelleket listáztam.) A másik kettő egységesen 499.000,- Ft.

Ha a karosszérát tisztességesen megjavíttatják, gondolok itt a vészhárító cseréjére és fényezésére, a motorház fedél és a bal első sárvédő javítására és fényezésére, arra szerintem 120.000,- Ft-ot kell áldozni. Ha bontva találunk színazonos elemeket, akkor ez az összeg jelentősen csökkenthető.

A klímát 10.000,- Ft-ért biztosan feltöltik és jó esetben ezzel meg is oldódik a probléma. Két „stabpálcva” 8.000,- Ft kedvezmény nélkül, kb 1 óra alatt kávézással együtt be is szerelik.

Nem jó az ár

Ha a piac 500.000 Ft-os forgalmi értékéből indulok ki és levonom a fenti javítási költségeket (amelyeken még azért lehet csökkenteni) akkor a 360.000 Ft-os irányár nem tűnik elhibázottnak.

Áldoztam erre is és csináltam egy Eurotax értékelést is. 548 ezer forintos eladási és 428 ezer forintos vételi ár jött ki. Ez utóbbival kalkulálva még magas a 360, de nem elsősorban kereskedőnek szeretném eladni. Ők annyira alacsony összeget mondanának rá, hogy a végén maradjon is valami tisztességes hasznuk rajta, hogy nagyon fájna a szívem. Szerintem 200.000-nél nem adnának többet érte.

Nem jött be az őszinteség

Nagyon úgy fest a dolog, hogy a magyarok tényleg nem a realitást keresik, hanem álmokat kergetnek, amikor a használt piacon körülnéznek. Itt egy kocsi, pontosan leírva a tennivalókkal, hibákkal, de neeeeeem, majd a női tulajdonostól, végig garázsban tartott, rendszeres szervizelt, és egyén anderseni fordulatokkal telepakolt autót veszik meg, aztán jönnek a csalódások.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.11.26
Egy egyedi építésű, kedvező árú hobbidriftautó mellett a Toyota bemutatta Las Vegasban a GR86 gyári....
2022.11.26
Az Euronews is nosztalgiával számolt be legendás buszainkról.     ..
2022.11.26
Az eredetileg kiválasztott 27, Európában legkésőbb 2023-ban forgalmazásra kerülő új típusból már....
2022.11.26
Egy magyar autós vesszőfutása irányította rá figyelmemet egy eléggé általános csapdahelyzetre.....
2022.11.26
Gyakori helyzet, hogy bezárul például egy napsütéses időjárási „ablak”, nyaralók balszerencséjére,....
2022.11.26
A Forma-1-ben teljesen természetes, ha a nem megfelelő teljesítményt nyújtó versenyzőt lecseréli....
2022.11.26
Az országan 69 ezer 524 autót gyártottak októberben, 7,4 százalékkal többet az egy évvel korábbinál....
2022.11.26
Három baleset is történt az érintett útszakaszon, Torony és Gencsapáti között. ..
2022.11.26
Egy év kihagyás után újra rali Európa-bajnoki (ERC) versenyt rendezhet Magyarország a Zempléni-....
2022.11.26
A 95-ös Super E-10 prémium benzin ára már az Oroszország Ukrajna elleni háborúja előtti szinten áll....