Anyukám is érteni fogja – Ennyit tehetsz a poloskák ellen | Autoszektor
invázió

Anyukám is érteni fogja – Ennyit tehetsz a poloskák ellen

2018.10.18.

A büdös bogarak az autódba is megpróbálnak bejutni. Ne hagyd!

Évről évre egyre nagyobb gondot okoz az invazív poloskafajok őszi „beköltözése”, vagyis amikor hűvösre fordul az idő ezek a rovarok áttelelő helyet keresnek maguknak, és a legegyszerűbbnek az ember által amúgy is fűtött helyek bizonyulnak.

Ami a biológiát illeti a következőket tudjuk ezekről a bogarakról. Irgalmatlanul büdösek! A bűz, amit árasztanak összetéveszthetetlen, és sokszor el sem taposni, félelmükben is eregetnek. Tud repülni, bármilyen pozícióban mászni, nagy méretű, szívós, természetes ellensége nincsen és a mai napig nem létezik a célzott irtására kifejlesztett vegyület.

A falc és ajtókéder között várakozik két poloska

Ami a legnagyobb baj, hogy minden felsorolt tulajdonsága mellett még nagyon csúnya is. Bár én már kezdem megszokni a látványát, sok ismerősöm, főleg hölgyek sikítanak, ha meglátják, bárminemű kezelésükre (megfogni, kidobni, stb.) pedig már nem is vállalkoznak. Őszintén szólva én is csak becsületből meg muszájból teszem.

Veszélyes helyek

Azok vannak a legjobban kitéve a poloskainváziónak, akik zöldövezetben, vagy amellett laknak. De elég egy nagyobbacska park is a közelben, hogy hamar megismerkedjünk velük. A kertvárosi részeken a legnagyobb a baj. A rákosmenti területekről olyan brutális invázióról számoltak be nemrég, hogy az katasztrófafilmbe illő volt.

Mivel az autókat is átmelegedve parkoljuk le, ezek a jószágok joggal bíznak abban, hogy érdemes a kocsi zugaiba behúzódniuk, hiszen ott meleg van. Szakértői munkám sokszor szólít egy csepeli, erdős terület mellett jármű telephelyre. A néhány hete háborítatlanul álló kocsik és az erdő közelsége olyan együttállás, ami garantálja a megszállást.

Ahová nézek poloska terem

A telephelyen járkálva egyrészt folyton az embernek ütköznek (vagy direkt rám akartak) szállni a poloskák, másrészt bármelyik autót kinyitva, a kritikus helyekről összetett szemek sokasága bámult rám.

Ki-be mászott ajtórésbe, kitartóan keres

A csodás őszi napsütésben átmelegedett karosszériákon (autónkként) egy tucat poloksa kereste a bejáratot. Másztak a motorháztetőkön, tetőlemezeken, vízvető léceken, hűtőrácsokon, és minden elképzelhető alkatrészen. Volt, hogy egy kocsi átnézése közben minden szembejövő poloskát eltapostam. Annyi bűzlő tetem feküdt a kocsi körül, hogy a fényképezésre már arrébb kellett állnom az autóval, mert egyszerűen elviselhetetlen szag terjengett.

Közben a saját autóm nyitva

A 25 fokban, a vakító napsütésben a saját autón ablakai leengedve, a csomagtér fedél tárva nyitva. Éreztem én, hogy nem lesz így jó, mindig oda-oda pillantottam, hogy van-e már hívatlan vendégem, de nem láttam egyet sem.

Aztán, amikor végeztem a munkával, és pakolásztam az autóban, a csomagtér fedél kéder alatt –szerencsére még kívülről találtam vagy hat darab, már éppen elhelyezkedett példányt. Mit csináljak? Ha piszkálom, beesik a csomagtartóba, ha otthagyom, később mászik be. Végül a mappám sarkával és erőteljes fújásokkal tessékeltem ki őket.

Még odakint

Az ajtókáderekben helyüket kereső egyedeket azonban nem lehet így kifújni, mert jól tudnak kapaszkodni. Körülnéztem, hogy mivel tudnék jobb hatást elérni és kezembe akadt egy fél flakon féktisztító spray. Ez a könnyen elillanó zsíroldó hatású anyag nagyon bevált. A poloskák azonnal lepottyannak és azt hiszem el is pusztulnak, a féktisztító pedig nem hagy komoly nyomot maga után.

És amikor már azt hittem, hogy elmúlt a veszély, egy kövér címeres poloska szaladt végig a hátsó ülésen. Broá!!!

Így legyél úrra a helyzeten

Tulajdonképpen az a poloskafaj, ami most az inváziót okozza, egészségügyi szempontból nem ártalmas, egyszerűen csak gusztustalan. Egyik érzékszervünk sem talál semmi kellemeset benne, úgyhogy a legjobb ha nem is tesszük ki érzékeinket ennek, magyarul, meg kell előzni, hogy találkozzunk vele.

Derült égből polli...

Mondjuk úgy, hogy nem hagyjuk nyitva a kocsi ablakait ebben az időszakban néhány percre sem. De ettől még a falcokba simán bejutnak, és onnan már csak egy ugrás nekik az utastér. Ezért – ha van még érkezés egy őszi takarításra, akkor – szűkített porszívócsővel keresgéljünk, az ablakjáratokban, az ajtók gumikéderei alatt kívül és belül, az első és a hátsó szélvédő alsó élénél és úgy általában minden rekeszben és zugban.

Eszünkbe ne jusson agyonütni, vagy adott esetben eltaposni a kocsiban a poloskát, mert hosszú időre eltávolíthatatlanul beül az utastérbe a jellegzetes szag. Előfordulhat, hogy menet közben repül be egy poloska az utastérbe. (Ez már rovarral is megtörténhet amúgy.) Próbáljunk úrrá lenne az ijedtségünkön és a borzongásunkon, és álljunk meg mielőtt vadászni kezdünk a rovarokra!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A BMW X3 kényelmét, sokoldalúságát és tágas helykínálatát füst és más károsanyagok nélkül adja az....
2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....