holdautó

Vízgyártó és szimatoló autók

2022.06.18.

Dizájntanulmány és űrkutatási projekt főszereplője a víz, a földi élet egyik alapja.

A H2O, közismerten víz, latinul aqua, szakszerűbben dihidrogén-monoxid vegyület,mely a Föld felületének 71 százalékát borítja, sok helyen még sincs belőle elég, a tudósok pedig már a Holdon is keresik.

Magyar kutatócsapat készítette a Puli Holdi Vízszimatolót, mely második lett a „Drágám, összepréseltem a NASA hasznos terhét” nevű versenyen. A Puli Space Technologies két éves fejlesztő munka után készült el és feladata a vízkutatás.

Palkovics László miniszter a fejlesztőkkel, a 2021-es Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállításon Fotó: Balogh László

Az igen könnyű és kicsi Puli Lunar Water Snooper detektora képes kiszimatolni a Hold felszíni rétegének hidrogénkészletét melyet az űrmissziók felhasználhatnának a legénység vízellátására, a vízből kinyert hidrogént és oxigént pedig rakéta üzemanyagaként. A művelethez és közlekedéséhez napalemek biztosítják az energgiát.  

A magyar csapat teljesítményét 2020-ban 30 ezer dollárra jutalmazta a NASA, az idei második hely mellett mégis az a legnagyobb elismerés, hogy csak a Puli Space vízszimatolója került megvalósítási szakaszba, mert egy év alatt három működő prototípust adtak át tesztelésre a NASA Pasadena-i laboratóriumának. Az első működőd darabot a lesztőcsapat már 2017. őszén bemutatta a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállításon, a Hunegxpón

Az elsőt 2017-ben láthatta a nagyközönség a Magyarok a Világ Járműgyártásában kiállításon Fotó: Boros Jenő

Nem kutatja, hanem az ínséges helyeken előállítja a vizet a Škoda pályázatának győztese, az Afriq. A VW konszernhez tartozó cseh márka 2013-ban indította gyakornoki tanulmányautó-programját, melynek keretében készült már egy városi mini, négy roadster, két pickup és egy sportkupé, nyolcadik darabként pedig rali autót kreáltak az egyetemisták. Az idei végzősök nem elégedtek meg a népszerű Kamiq átformálásával, műanyag idomok és ledes fényszórók felszerelésével, hanem tartalmilag is ütőset dobtak.

A Kamiq tereprali-változata a korábbi tanulmánymodelleknél jóval több időt és munkát igényelt, mert a karosszéria merevségének növeléséhez a hátsó ajtókat a bukókerethez hegesztették.

Megnövelték a kerékdobokat és lökhárítókat, megerősítették az Afriq futóművét, 16 colos abroncsokat szereltek a Dotz 4×4 Offorad felnikre, hátsó légterelője és motorháztetejének gyors-rögzítője a Škoda Fabia Rally2 versenyautóról származik, ahogy a műszerfal, a hatpontos biztonsági övvel szerelt két versenyülés is. Kidobták a Kamiq kormányát, helyére légzsák nélküli versenyváltozat került.

A 25 gyakornok a gyár mérnökeinek segítségével négy hónap alatty kétezer munkaórával építette meg a teljesen működőképes autót, melynek elkészítésében a Škoda Motorsport műhely tanácsokkal és eszközökkel is segítette a diákokat: kabinkamerákat és átbeszélőt adtak a projekthez.

Az Afriq nem csak az alapul szolgáló Kamiq és a rali Fabia rokona: Škoda Octáviából származik négyhengeres, két literes, 190 lóerős teljesítményű, 230 newtonméteres nyomatékú benzinmotorja, hétfokozatú DSG váltója és összkerékhajtása.

Igazán eredeti ötletet is beleépítettek: a sivatagi versenyre felkészített autó csomagterébe, a pótkerék mellé egy mini vízgyártó-berendezést szereltek, amivel naponta 20 liternyi ivóvíz állítható elő a légkör páratartalmából. A Škoda Afriq hátsó üléseinek helyére beépített Watergen frissvíz-gyártó 42 technikai és tudományos szabadalommal védett rendszer, melyet 2009-ben kezdtek fejleszteni.

Ahogy elődei, ez a modell is a Mlada Boleslav-i Škoda Múzeumba kerül, ott parkol már az 1970-es 120 pickup, az 1975-ös BUGGY Type 736-os, valamin az újkori egyetemisták modelljei: a 2014-es Citijet, mely a széria Citigo kétüléses változata, majd a Fabia alapokra épített Funstar pickup, a Rapid Spaceback-ből faragott Atero, az elektromos Element, a Karoq suv modellből kreált Sunroq, a Kodiaqból alakított Mountiaq, a Scala bázisú Slavia és az idei Afriq.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

  

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.06.30
Nem is akárhová, hanem a középkategória felső harmadába, tehát a Passat, Insignia, vagy éppen a....
2022.06.30
Jogerősen felmentette a bíróság az M3-as autópályán 2016-ban történt halálos tömegszerencsétlenség....
2022.06.30
Az új Neta S Yaoshi elektromos szedánt az ingyenes töltés lehetőségével és egy brutális motorral....
2022.06.30
Az európai repülőtereken tapasztalható munkaerőhiány, amely a légiforgalom nyári emelkedésével....
2022.06.30
Nézze meg a videót! ..
2022.06.30
Elfogadta az üzemanyagok 50 banis - 40 forintnak megfelelő - árkompenzációjáról szóló sürgősségi....
2022.06.30
A versenyhivatali eljárás elhúzódása miatt az eredetileg tervezettnél később, várhatóan ősszel....
2022.06.30
Az új Citroen C4 X & Ë-C4 X szakít a bevett normákkal: sziluettjében egy elegáns fastback, egy....
2022.06.30
A Mars egész felszínét körbefotózta a kínai Tienven-1 űrszonda és a Csu-Zsung marsjáró tavaly május....
2022.06.30
Miután megtapasztaltam a BMW M240i ördögi erejét és tökéletes stabilitását, kipróbáltam a kettes....