felmérés

A világ legértékesebb autómárkái

2021.09.06.

Érdekes megállapításokra jutott a márkaértékelő Brand Finance a világ 100 legbecsesebb autómárkáját rangsoroló idei, legújabb elemzésében. A magát függetlennek mondó, londoni székhelyű szervezet (www.brandfinace.com) szerint jelenleg a Toyota márka a legértékesebb: 59,5 milliárd dollárt ér, és ezzel második helyre szorította vissza a korábbi listavezető Mercedest. 

Szerző: Heimer György

A többlépcsős vizsgálati módszer alapján elsőségét legfőképpen azzal érdemelte ki, hogy a pandémia okozta gazdasági visszaesés közepette jobban értékesített riválisainál, többi között nettó nyeresége 50 százalékkal nőtt 2020 harmadik negyedében, a kulcsfontosságú kínai piacon eladásai 10 százalékkel bővültek az előző évhez viszonyítva.

Forrás: BrandFinance

Az indiai szubkontinens piacán az ilyen kocsik népszerűsége folyamatosan nő, egyúttal hozzájárul a kormányzat légtisztasági erőfeszítéseihez és az üzemanyagköltségek csökkentéshez. A márkaérték alakulásában döntő műszaki innováció szempontjából a leglátványosabb eredményt a Tesla szolgáltatja. A kaliforniai cég a legviharosabban fejlődő autómárka: az idei listán 158 százalékkal ugrott feljebb és 32 milliárd dollárt ér. A Brand Finance szerint a Tesla nem csupán az elektromos autóeladások globális éllovasa, de csúcsjátékos az innovációkban, így a mesterséges intelligencia autóipari alkalmazásaiban és persze a hatékonyabb akkumulátorok kifejlesztésében.A Brand Finance az úgynevezett márkaerőséget mérő indexe (Brand Strength Index – BSI) alapján a Suzuki-Maruti márkáját értékelte kiemelkedőnek. (E mutató a marketinggel kapcsolatos invesztíciókat, a márkaismertséget, az alkalmazottak elégedettségét és a vállalat hírnevét számszerűsíti.) Az értékelők ennek során kiemelték, hogy a japán-indiai vegyesvállalat 14 típusból álló modellkínálatból 8 gázüzemű is lehet.

Bár a Mercedes a második helyre szorult, a német márkák tarolnak. Ha országonként nézzük a toplistát, nyolc német szerepel rajta, az összesített márkaértékből 34 százalékkal részesednek, ami 201,8 milliárd dollárnak felel meg. Különösen a VW teljesítményét díjazzák, mivel az elektromos átállás jegyében új (márka)korszak kezdődhet: a tervbe vett 50 különböző villanyos és 30 plug in hibrid modellel a wolfsburgi gigász megelőzheti a Teslát, s a legnagyobb e-autó gyártóvá léphet majd elő. Nem kevésbé látványos, hogy a világ legerősebb autómárkája címet immár harmadik éve az olasz Ferrari mondhatja magáénak A legtöbb BSI-pontot az olasz sportkocsi-manufaktúra zsebelte be, a tabellán szereplő 100 márka közül egyedül csak a Ferrari érte el a legmagasabb AAA+ minősítést. A Brand Finance értékelte az abroncsgyártók márkáit is.

Mint írják a koronavírus-járvánnyal járó lezárások, utazás-megcsappanások és autóeladás-csökkenések érzékenyen érintették az abroncsszektort. Mindezek ellenére a Michelin brandjét tartják továbbra is a legértékesebbnek és a legerősebbnek, kiemelve, hogy a francia cégóriás innovatívan birkózott meg a gumigyártók üzletére zúduló nehézségekkel, az e.Primacy jelű abroncsa a ma kapahatók egyik legjobbika. Második helyen a Bridgestone végzett, amely 69 év óta először tavaly zárt veszteséggel, de a klímavédelem részeként, francia konkurenséghez hasonlóan 2050-re a fenntartható (környezetszennyezés nélküli) mobilitás éllovasa akar lenni.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.17
- Csehországban  éves összehasonlításban 12,3 százalékkal 147 ezer 659-re nőtt az új....
2021.09.17
Visszatért pénteken a Földre a kínai űrállomás előkészítésén dolgozó három kínai űrhajós, aki három....
2021.09.17
Moszkva polgármestere azt javasolta, hogy kobozzák el a hatóságok a módosított hangfogójú,....
2021.09.17
Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták Egyházaskozár és Bikal között. ..
2021.09.17
A legnépszerűbb európai Lexus-ként ismert, és szegmense egyik legkelendőbb modelljének számító UX....
2021.09.17
A helyszínelés idejére a rendőrök teljes szélességében lezárták az érintett útszakaszt, kerülni a....
2021.09.17
Romániában 16 százalékkal nőtt a járműgyártás az első nyolc hónapban a tavalyi azonos időszakhoz....
2021.09.17
- Forgalomkorlátozás lesz a 10-es főút Pilisvörösvári szakaszán burkolatfelújítás miatt szeptember....
2021.09.17
A járvány miatti kényszerszünet után ismét elindul a fiatal vezetőket továbbképző Ford-tréning. Az....
2021.09.17
Bármit építünk, fontos, hogy ismerjük a leendő felhasználó jellemzőit és igényeit. Így tett az a....