navigáció

Van még értelme a gyári navigációknak?

2021.11.05.

Előfordult már, hogy előkaptad a telefonod és beizzítottad a Waze-t, holott volt navigáció abban az autóban, amiben ültél? Velem egyre gyakrabban előfordul, és ez elgondolkodtatott.

Ma már mindannyian ott hordjuk az okostelefonunkat a zsebünkben, akárhova is megyünk, hiszen egy új világot nyit ki számunkra, és mostanra tényleg minden helyzetre van applikáció. Érthető okokból fokozatosan fejlődtek a navigációs rendszerek is, akár állandó, élő útvonal frissítéssel, alternatív útvonalakkal, néha meglepően pontos érkezési idő előrejelzéssel. A leghíresebb közülük talán a Waze, miközben a Google Maps fokozatosan elhasalt ebben a versenyben. Még egyetlen rendszer sem vitt annyiszor rossz útvonalakra, mint a Google Maps.

Ugyanígy az autókba beépített gyári navigációs rendszereken is érezni, hogy nem minden esetben sikerült felvenni a kor változásának tempóját, és a legtöbb program fényévekkel le van maradva a leghíresebb navigációkról, ha friss forgalmi infókról, dugók elkerüléséről, útvonal módosításról van szó. Annak ellenére is lemaradtak a gyári navigációk, hogy közben a modern autók tulajdonképpen guruló komputerek lettek. Persze így is több haszna van a beépített térképeknek, mint egy hagyományos, papíralapúnak, és az első, kezdetleges TomTom és Garmin rendszerektől is messze vagyunk már.

A végső csapást a gyári navigációkra az Android Auto és az Apple CarPlay elterjedése hozta. Most már tényleg pár kattintással felcsatlakoztathatjuk az okostelefonunkat a modern autók infotainment rendszerére, ahol úgy kezelhetjük a például Waze rendszerét, mintha egy hatalmas tabletünk lenne az autóra csatlakoztatva. Ugyanakkor az így használt külső navigáció általában nem tud működni például a kiterjesztett valósággal, bár utóbbi nem is igazán elterjedt egyelőre.

Úgy tűnik, hogy maguk a gyártók is megkérdőjelezik a gyári navigációk jelentőségét a mai világban. Olyannyira, hogy néhány piacon már nem kínál beépített térképet a Toyota Corolla Cross. A gyáriak szerint úgyis az Apple vagy a Google rendszerei választanák a felhasználók, a költséges gyári változat helyett. Ugyanis a navigációs szoftvert még mindig borsosan mérik a legtöbb gyártónál, holott egyre kevésbé számít különlegességnek. Ugyanígy extra költség a navigáció frissítése, a szoftver megújítása, holott a zsebünkben hordunk egy folyton up-to-date változatot is.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.08
Létrejött a pesti nagykörúti kerékpársávok folytatása Budán – írta közleményében a Budapesti....
2022.08.08
Angliából lopott autót foglaltak le a rendőrök Békés megyében, a méhkeréki közúti határátkelőhelyen....
2022.08.08
A nagyközönség számára először idén júniusban bemutatott új Peugeot 408 Fastback most a Louvre-Lens....
2022.08.08
Az elmúlt 24 órában négy anyagi kárral végződő úgynevezett vadelütéses balesetekhez riasztották a....
2022.08.08
Nemrég jelentette be a BMW, hogy több funkciót is előfizetéses rendszerben fog kínálni vásárlói....
2022.08.08
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan Michelisz Norbert vasárnap a túraautó-világkupa (WTCR)....
2022.08.08
Az észt versenyző idei második sikerét szerezte, a hazaiak kedvence, Kalle Rovanperä csak 6,8....
2022.08.08
Ráfutásos balesetet rögzítettek az M3-as autópálya kamerái: ha csak kicsit nagyobb követési....
2022.08.08
Meghalt egy motoros vasárnap este a 38-as számú főúton, Nyírtelek közelében történt balesetben,....
2022.08.08
A korhatárok csökkentése ellen kampányol a legrangosabb európai közlekedésbiztonsági szervezet.   ..