üzemanyagadó

Üzemanyagadó: hol a legalacsonyabb?

2022.05.25.

Melyik országban fizetik a legtöbb adót egy liter üzemanyag után, és hol járnak a legjobban ilyen szempontból a vásárlók?

Kivételezett helyzetben vagyunk itt Magyarországon, hiszen az árstopnak köszönhetően egyelőre – július 1-jéig még egészen biztosan – kevésbé érezhetjük a bőrünkön, hogy milyen ütemben ugrott hatalmasat az üzemanyag ára az ukrán válság kitörésekor. Nem csak itt Európában, de még Amerikában is közel megduplázódott az üzemanyag ára, és soha nem látott magasságokba lépett. Azonban az sem mellékes, hogy ebből az összegből mennyit tesz félre az állam. Erről készített még 2019-ben kimutatást az Egyesült Államok Energiahivatala, ami nagyszerűen mutatja be az arányokat, amik valószínűleg azóta sem változtak érdemben.

Ami elsőre feltűnhet, hogy Magyarország inkább azon országok közé tartozik, ahol kevés extra adóval terhelik az üzemanyag amúgy is magas árát. Hasonló összegekkel dolgozik Lengyelország és Argentina is, de még Japán is, noha ők sokkal kisebb adót alkalmaznak a dízelen például. Nem meglepő módon Oroszországban a legkisebb az állami adó egy gallon üzemanyagon, de az Egyesült Államok is a negyedik ezen a listán. Nem véletlen, hogy ezekben az országokban a legolcsóbb a tankolás, ám éppen ezért őket is érinti legváratlanabbul a mostani emelés.

A legnagyobb adót az Egyesült Királyságban kérik el, ott 3,5 dollárnyi fontot raknak egy gallon üzemanyagra. Mögöttük van Hollandia, Törökország és Olaszország. Azt is érdemes megfigyelni, hogy Görögországban például meglepően nagy eltérés mutatkozik, hogy mekkora adóterhet rónak a benzinre, és mekkorát a dízelre. Új-Zélandon például egyáltalán nem adóztatják meg a dízelt, míg a benzint igen. Ezzel szemben Ízlandon, az USA-ban, Svájcban és Mexikóban pont, hogy a dízelen van nagyobb adókulcs. Persze nem csoda, hogy néhány országban ekkora terhet rónak az autóval közlekedőkre, hiszen az autózás továbbra is luxus tevékenységnek számít. Ráadásul a villanyautózás forszírozott térnyerésével egyre nagyobb adóterhekre számíthatnak azok, akik kitartanának belsőégésű motoros autójuknál.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
Korrekt eljárás a kereskedőtől. ..
2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....