autósport

Túlnyerték magukat a magyarok, jön a büntetés

2020.12.12.

Ilyen még nem volt a túraautózás történetében: magyar csapat nyolcból nyolc futamot nyert, emiatt változnak a rajtrács szabályok.

Mogyoródon utcahosszal nyert a M1RA                                                        Forrás: TCR EE

2021-ben hazai pályán kezdheti az évet címvédőként a M1RA csapat, ha jövőre is rajthoz állnak a TCR Eastern Europe sorozatban, ahol idén száz százalékos teljesítménnyel zárták a szezont.

Meg is lesz a következménye, mert dominanciájuk miatt változtatnak a szabályokon, jövőre már lesz fordított rajtrácsos futam. De mi is történt az idei szezonban? Ahogy az összes sportágban és különösen az autós-motoros szakágakban, a TCR-ben is borult a naptár, a Covid alaposan átrendezte a pilóták és csapatok életét, az első hullám idején törölték a tavaszi futamokat.

Aztán jött az enyhülés és több sorozatban is elrajtolhatott a mezőny, ám a szervezés sem volt izgalommentes, hiszen a hosszú járványszünet után egyáltalán nem volt biztos, hogy a pilóták és a korlátozott létszámú csapatok időben eljutnak a pályákra.

Esős szezonzáró a Hungaroringen                                                               Forrás: TCR EE

Kockázatos határátkelések

A kedélyek akkor nyugodhattak meg, amikor a kockázatos, de végül sikeres utazások és határátkelések után mindenki időben megérkezett a bokszokba és rajthoz is állhatott. Nagy ugrás volt ez az ismeretlenbe, hiszen többen is az első futamon ismerkedtek meg versenymérnökeikkel, szerelőikkel, meg az új helyszínekkel.

A lényeg a biztonság volt, amit egész szezonban sikerült megőrizni a mezőnynek, de különösen a M1RA-nak, melynek Hyundai i30 N versenyautóját Dusan Borkovics vezette. A tapasztalt szerb pilóta 2014-ben teljes szezont töltött a WTCC-ben, Japánban másodikként állt a dobogón Gabriele Tarquini és Michelisz Norbert társaságában. A következő évben megnyerte a túraautó Európa-bajnokságot, méghozzá a M1RA csapatvezetőjével, Bári Dáviddal és a csapat több tagjával.

Több kategóriában is taroltak a magyarok

A magyar csapat egyébként teljes szezonban szimultánozott, mert több kategóriában is indult. A Michelisz Norbert és Bári Dávid által alapított M1RA rengeteg kupával zárta a szezont, annak köszönhetően, hogy érdekelt volt a Suzuki Swift Cup Europe és a Magyar Országos Bajnokság futamain. A csapat tagja a tavalyi WTCR világkupa győztes Michelisz Norbert által mentorált 13 éves Bucsi Attila a juniorok között szerzett győzelmével szaporította a kupagyűjteményt, miközben többször is a felnőttek előtt végzett, de a szabályok szerint ott nem kaphatott pontokat.

Bucsi Attila a legfiatalabb bajnok                                                            Forrás: M1RA 

Agyonvasalva is bajnok a M1RA

A TCR Eastern Europe idei sorozatát százszázalékos teljesítménnyel nyerte meg a M1RA, annak ellenére, hogy kiugró eredményeiknek alapján az egész szezont a technikai szabályzatban előírt maximális súllyal teljesítették a BOP és a CW, vagyis a Balance of perfomance és Compensation Weight előírásoknak megfelelően. Mivel a CW-t az időmérőn elért köridőkből számolják a szervezők, a sorozatos pole pozíciók következtében Dusan Borkovics és a versenytársak autói között futamról futamra nőtt a súlykülönbség.

Mindhiába, mert a magyar csapat a vetélytársakénál olykor 110 kilóval nehezített autója agyonvasalva is mindig első lett.

Borkovics nyolcból nyolszor nyert a M1RA csapattal                                    Forrás: TCR EE

Nehezített nyitás a Hungaroringen

A hízókúrás manőverek ellenére is tökéletes lett a szezon mérlege: nyolc futamból minden időmérőt megnyert és minden futamon győzelemre váltotta polepozícióját a magyar M1RA és pilótája, Dusan Borkovics.

Jövőre nehezebb lesz ismételni, mert a 2020-as M1RA dominancia miatt változnak a 2021-es szabályok. A szervező és sorozatot irányító a Krenek Motorsport testülete módosította a hétvégi második futam rajtsorrendjére vonatkozó cikkelyt. Eddig az egyetlen időmérőn minden versenyző leggyorsabb köre alapján állt össze az első futam rajtsorrendje, a kvalifikáción futott második leggyorsabb kör adta a második futam rajtsorrendjét.

Ennek vége, mert 2021-ben a TCR Eastern Europe sorozatban is bevezetik a más szériából ismert fordított rajtrácsot, némi módosítással: az első futam után sorsolással döntik el, hogy az első 6, 7, 8, 9, 10, 11 vagy 12 célba érkező sorrendjét fordítják meg a második futamra.

A Suzukik között is a M1RA pilóta Bucsi Attila nyert                                Forrás: M1RA                        

TCR EASTERN EUROPE, 2021-ES NAPTÁR

április 18.: Hungaroring

május 23.: Spielberg

június 13.: Poznan

július 25.: Grobnik

augusztus 22.: Slovakia Ring

szeptember 4.: Brno

 

M1RA TCR GYŐZELMEK

Dusan Borkovics 10 (TCR Eastern Europe)

Roberto Colciago 3 (TCR International)

Tassi Attila 2 (TCR International)

Michelisz Norbert 1 (TCR International)

Nagy Dániel 1 (TCR Europe)

Luca Engstler 1 (TCR Europe)

Francisco Mora 1 (TCR Europe)További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..
2021.10.27
Több mint öt órán át tartott az oltás, mert az akkumulátor többször újra kigyulladt. ..
2021.10.27
Az egykori Issigonis féle Mini Morris homokfutó változata, a Moke jövő év elejétől már kizárólag....
2021.10.27
Elemzők által vártnál kisebb negyedéves nyereségről jelentett a Hyundai Motor Co. dél-koreai ....
2021.10.27
A HUMDA Zrt. Zöld Busz Mintaprojektben új, elektromos meghajtású csuklós busz tesztelésére nyílik....
2021.10.27
A Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) minden utasnak a maszk viselését....
2021.10.27
Nyolc kategóriában lehet jelentkezni november 1. éjfélig a HUMDA Startup Programra, amelyet olyan....