közlekedés

A Toyota csillapítaná Bangkok autós forgalmát

2019.12.16.

A Toyota Mobilitási Alapítvány beszáll a Rama4 projektbe, hogy a közösségi, a tudományos és a magánszektorral karöltve csillapítsák Bangkok autós forgalmát. Céljuk, hogy kiterjedt, adatközpontú elemzés segítségével megoldásokat találjanak a legendásan zsúfolt bangkoki Rama4 autóút forgalmának csökkentésére.

A Toyota Mobilitási Alapítvány és partnerei megállapodást kötöttek egy olyan projekt elindításáról, melynek célja a hírhedten forgalmi dugóktól terhelt Rama4 autóút forgalmának csillapítása. A projekt neve “Rama4 Modell”. A projekt elindításában részt vett a thaiföldi Közlekedési Minisztérium, a Bangkoki Önkormányzat, a Bangkoki Rendőrfőkapitányság, a Chulalongkorn Egyetem, a Toyota Mobilitási Alapítvány és a Grab Taxitársaság képviselői. A résztvevők megállapodtak a projekt céljairól, és nagy vonalakban felvázolták annak kivitelezését is.

A program a 2015 és 2017 között megvalósult „Sathorn Modell” kiterjesztéseként indult, amellyel korábban értékes eredményeket értek el a közlekedésben. Ezek közé tartozott egyebek közt a forgalmi lámpák működésének optimalizálása, a hatékony ingajáratok és rugalmas munkaidő bevezetése, valamint P+R parkolók létesítése. Ezek az újítások segítettek a közlekedési torlódások csökkentésében.

A tervet a thai kormánynak is elküldték, hogy az egész városban alkalmazhassák. Az új “Rama4 Modell” finanszírozására a Chulalongkorn Egyetem 50 millió thai bahtos (mintegy félmilliárd forint) alapot kap a Toyota Mobilitási Alapítványtól. A program nagyjából 18 hónapig tart majd 2019 novemberétől 2021 elejéig. 

A próbaidőszak célja, hogy tanulmányozhassák és tesztelhessék azokat a fejlett, adatalapú megoldásokat, amelyek csökkenthetik a Rama4 út forgalmát. A résztvevők azért a Rama4-et választották, mert ez Bangkok legnagyobb forgalmú útjainak egyike, olyan egyedülálló körülményekkel, amelyek lehetőséget kínálnak új üzleti és lakóövezetek kiépítésére, mint például a One Bangkok és a Samyarn Mitrtown Project.A program kritikus része a hatalmas mennyiségű és különböző forrásból érkező adatok összesítése. Ezeket többek közt a Grab Taxi GPS-rendszereiből, a helyi buszjáratoktól, a kamerás felvételekből és érzékelőkből nyerik ki.

Az adatokat új technológiákkal (mesterséges intelligencia, gépi tanulás) és szakértői tudással kombinálva elemzik. A tudósok olyan privát és tudományos intézményekből érkeznek, mint a Chulalongkorn Egyetem, az ITIC, az AIT, a Siametrics és a Waycare. A projekt során kísérletet tesznek arra, hogy a jelenlegi forgalmi helyzetből kiindulva következtessenek a jövőben előforduló problémákra. Ezek után szeretnének új közlekedésirányítási rendszereket, szállítmányozási hálózatokat és várostervezési módosításokat létrehozni. A résztvevők mind úgy gondolják, hogy ez a kísérleti program nagy lépés a „Mobilitást Mindenkinek!” célkitűzés felé.

A projekt sikerének kulcsa a hatékony együttműködés a közösségi, a tudományos és a magánszektorok között. A kormánynak köszönhetően rendelkezésre állnak a szükséges adatok, melyek segítségével olyan intézkedéseket hozhatnak, amelyek elősegítik a nagy forgalom okozta problémák megoldását. A tudományos intézmények (például a Chulalongkorn Egyetem) a legfejlettebb technológiát és know-howt szolgáltatják a problémák megoldására. Az olyan résztvevők, mint a Grab Taxi és az AIT adatokkal és a forgalom-optimalizáló tudásukkal járulnak hozzá a projekthez. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.27
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július....
2022.01.27
Interjúm befejező részében beszélgettem Borissal lenyűgöző garázsáról, gyűjteményéről, amelyben....
2022.01.27
Hatvanöt éve nem mért mélypontra süllyedt tavaly a brit autóipar termelése, elsősorban a....
2022.01.27
Kilábalóban a taxis szektor a koronavírus-járvány okozta sokkból, de messze még a járvány előtti....
2022.01.27
Lefolytatta a 2018 decemberében megrendelt PzH 2000 önjáró lövegek első, úgynevezett....
2022.01.27
Az európai piac legaranyosabb négyüléses villanyautója köszön el, hogy átadja helyét kínai....
2022.01.27
A gépkocsijába beszorult autóst a fővárosi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével....
2022.01.26
Tavaly 4,07 százalékkal csökkent az új személyautók értékesítése - közölte a román autógyártók....
2022.01.26
Márciustól jönnek az időalapú jegyek a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain, de még ezelőtt....
2022.01.26
A Bugatti egy 15 literes tárolódobozban lévő palackot mutatott be, ami 150 munkaóra alatt készült....