Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Nézz fel a mobilodból, ha gyalogolsz! | Autoszektor

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai – Nézz fel a mobilodból, ha gyalogolsz!

2021.01.31.

Ha gyaloglás közben leszegett fejjel nézed a mobilod kijelzőjét, észre sem veszed, mi történik körülötted.

Kilépsz az utcára, berakod a fülhallgatót a füledbe, zene indul, aztán jöhet a telefonnyomogatás. Ugye ismerős? A fiataloknál ez napi rutin, ha gyalog mennek valahová, de az idősebbek sem jelentenek kivételt. Bő egy évtized alatt megkerülhetetlen eszköz lett az okostelefon, ami nemcsak teljesen átalakította a mindennapjainkat, hanem új veszélyforrásokat is hozott a közlekedésbe. A mobilozás autóban, biciklin, rolleren és gyalog is elvonja az ember figyelmét, észre sem veszed– vagy túl későn –, ha egy veszélyes helyzet alakul ki.

Megszűnik körülötted a világ, ha a mobilodat figyeled séta közben

Magyarországon az emberek 85 százaléka maga is úgy gondolja, hogy forgalomban haladva veszélyes a telefont nyomogatni, sokan mégis előveszik a mobiljukat. Minden második ember szokott telefonozni a bringások, rolleresek és a többi, kis távon praktikus közlekedési eszközök (hoverboard, gördeszka, görkori stb.) használói közül. Az meg már az utcakép része, hogy szinte minden gyalogos menet közben használja az okostelefonját. 

Azt hiszed, gyalog nem eshet bajod, ha lehajtott fejjel mobilozol és a füledben hangos zene szól? Az még a szerencsésebb eset, ha csak egy másik gyalogosnak vagy egy oszlopnak ütközöl neki, de ha figyelmetlenül, zombiként lelépsz az útra, könnyen baj történhet. Sajnos több olyan baleset történt már Magyarországon, amikor fiatalok a zenehallgatás és/vagy a mobilozás miatt nem vették észre a közeledő autót vagy vonatot. 

Az okostelefonozó gyalogos számára szinte megszűnik a külvilág, ráadásul menet közben nem tudsz olyan jól olvasni, mint ülve vagy állva. Emiatt közelebb tartod a szemedhez a mobilt, amivel még jobban leszűkíted a látómeződet. Ha minden nap ugyanazon az útvonalon sétálsz, akkor is hanyagold a mobilt. Hiába ismered a környéket, mint a tenyeredet, a forgalom folyamatosan változik, sosem lesz ugyanolyan mint tegnap volt, és pillanatok alatt kialakulhatnak veszélyes helyzetek. 

Hiába sétálsz minden nap ugyanarra, rutinból, a forgalom változik

A japán Jamato városának vezetői már akkora problémának érezték a mobilozó gyalogos „zombikat”, hogy tavaly augusztusban betiltották a séta közbeni telefonnyomogatást. Büntetés nem jár ugyan a tilalom megszegéséért, de remélik, hogy ezzel fel tudják hívni a figyelmet a veszélyes jelenségre, és kevesebben mobiloznak majd az utcákon.

Mobil helyett ezekre figyelj gyaloglás közben

  • Séta közben lehetőleg ne mobilozz, hanem figyelj a forgalomra. Ha valamiért muszáj használnod a telefonodat, tölts le egy olyan appot, amivel a telefonod kijelzőjén figyelheted az utat menet közben. 
  • Ha mindenképpen szeretnél zenét hallgatni az utcán, felejtsd el zajszűrős fülhallgatókat és a hangos zenét, vegyél vissza a hangerőből, és csak füles egyik felét használd.
  • Ha a közelben van zebra, azon menj át az úttesten!
  • A piroson és tiltott helyen sose menj át, még akkor sem, ha veszélytelennek tűnik.
  • Mielőtt lelépsz az úttestre, mindig győződj meg arról, hogy biztonságosan át tudsz kelni. Ha nem vagy 100 százalékig biztos abban, hogy a közeledő autó átenged, inkább engedd el te! Az a pár másodperc nem éri meg!
  • A telefon bámulása helyett próbálj meg szemkontaktust teremteni az autó sofőrjével! Így kiderül, hogy észrevett-e téged, és megadja-e az elsőbbséget. Ha másfelé nézelődik, inkább ne kockáztass!
  • Álló autó, busz takarásából, bokor vagy nagyobb fa mögül ne lépj le az úttestre!

Életeket menthet az okoszebra

Sajnos azzal is számolni kell, hogy hiába elég körültekintő a gyalogos, mielőtt átkel a zebrán, az autósok nem mindig adják meg az elsőbbséget. Ezen segíthetnek a különböző modern technikai megoldások, amelyek „okossá” varázsolják a gyalogátkelőhelyet. Magyarországon már csaknem 40 helyen működik SafeCross okoszebra. 

LED-ek villognak az okoszebránál, ha gyalogos lép az úttestre (Fotó: Generali)

Az okoszebra lényege, hogy útburkolatba épített LED-prizmák segítségével villogó fény hívja fel az autósok figyelmét az úttestre lépő gyalogosra. A rendszer csak akkor lép működésbe, amikor a zebrán ténylegesen áthalad egy gyalogos. Az okoszebra hatékonyabban képes megelőzni a gyalogosgázolásokat, a mérések szerint ahol ilyen gyalogátkelőhelyet alakítanak ki, ott az autósok megállási hajlandósága 55 százalékról 76 százalékra növekszik.

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.20
Európában egyelőre továbbra sem lesz elérhető, de a Lexus leleplezte óriás crossovere, LX legújabb....
2021.10.20
Három év kihagyás után tért vissza a Citroen C4, ami egy beazonosíthatatlan kompaktként, a....
2021.10.20
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. egyik forgalomfigyelő kamerája rögzítette, ahogy október 16-án,....
2021.10.20
- A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali....
2021.10.20
Szeptemberben már a harmadik egymást követő hónapban csökkent éves összevetésben a forgalomba....
2021.10.20
Két halálos baleset is történt szerdán kora reggel, az egyik az M7-esen, a másik a 84-es főúton.....
2021.10.20
Az AVTOVAZ állami megrendelést kapott 1500 LADA Niva Travel terepjáróra – írja az avtonovostidnya.....
2021.10.20
- Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy fűrészárut szállító kamion pótkocsija az M3-as autópá..
2021.10.19
Az autóipar legfontosabb szereplői között olyan embereket szokás említeni, mint Elon Musk vagy Li....
2021.10.19
A Toyota Yaris WRC-vel versenyző Elfyn Evans a második helyen zárta a múlt hétvégi Spanyol Rallyt,....