Tóbiás és Balambér kalandjai – Biztonságos közlekedés a sípályán | Autoszektor

Tóbiás és Balambér kalandjai

Tóbiás és Balambér kalandjai – Biztonságos közlekedés a sípályán

2021.01.10.

Minden síelőnek ismernie kell a sípályákra vonatkozó szabályokat és praktikus tudnivalókat.  

Megérkezett Magyarországra az első nagyobb havazás, a Dunántúl egyes tájait 10-15 centis hótakaró borította be. Egyelőre csak az eplényi síaréna nyitotta meg a kapuit,  és a koronavírus miatt létszámlimitet, valamint járványügyi szabályokat vezettek be. Ám a meteorológusok a jövő hétre is havazást ígérnek, így várhatóan további sípályák nyitnak meg az országban. A koronavírus miatt a hazai síelők túlnyomó többsége belföldön keres majd magának síterepet, borítékolható a zsúfoltság, ezért ilyenkor még fontosabb az alapvető szabályokkal és tudnivalókkal tisztában lenni. 

Sajnos még a tapasztalt síelők sem mindig tartják be a síelés alapszabályait, vagy ahogy gyakran hívják, a sí-kreszt. Kedzőknek pedig elengedhetetlen, hogy ismerjék a sípályák etikettjét és legfontosabb közlekedési szabályait, amelyet a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) állított össze. 

A síelés 10 alapszabálya

  1. Odafigyelés másokra: Légy tekintettel a többi sízőre! Ne veszélyeztess másokat a pályán! 
  2. Megfelelő sebesség: Légy óvatos, és mindig a sítudásodnak, a terepnek és az időjárásnak megfelelő sebességgel síelj! Vedd figyelembe azt is, mennyien vannak a pályán.
  3. Kikerülés: A hátulról jövő síelőnek kell kikerülnie az előtte haladókat úgy, hogy ne veszélyeztesse őket. 
  4. Előzés: Úgy előzz meg másokat, hogy közben ne zavard meg őket! Előzhetünk felülről, alulról, jobbról, balról, de mindig megfelelő távolságot kell tartanunk, hogy a megelőzött síelőt semmiképp se akadályozzuk a mozgásban.
  5. Körülnézés: Mielőtt elindulsz a pályán, nézz alaposan körül minden irányba! 
  6. Megállás a pályán: Semmiképpen ne állj meg a pálya közepén, keskeny vagy beláthatatlan részén! Aki ilyen helyen elesik, próbáljon minél gyorsabban tovább haladni. Ha valami miatt meg kell állnod, a pálya szélén állj meg, jól belátható helyen. Ez viszont nem azt jelenti, hogy a hosszú baráti beszélgetéseket a sípályán kell megejteni.
  7. Gyalogos közlekedés: A feljutáshoz és lesétálásához csak a pálya szélét használd! 
  8. Figyelj a pálya jelzéseire: Tartsd be a pálya üzemeltetője által hozott szabályokat! A pályán kitett jelzéseket, jelöléseket minden síelő köteles figyelembe venni.
  9. Segítségnyújtás: Ha balesetet látsz, nyújts segítséget! A segítségnyújtási kötelezettség kivétel nélkül mindenkire vonatkozik. Bármilyen helyzet áll elő, segítenünk kell amiben tudunk.
  10. Igazolvány: Mindig legyen nálad fényképes igazolvány! Egy baleset érintettjeként vagy tanújaként meg kell adnod az adataidat, függetlenül attól, ki a felelős.

Vegyek fel bukósisakot?

Mindenképpen ajánlott, mert a legsúlyosabb síbaleseteknél általában a fej – vagy a fej is – sérül. A védősisak használata pedig gyerekeknél 60, felnőtteknél pedig 35 százalékkal csökkentheti a fejsérülések esélyét. 

Gyerekekre mindenképpen adjunk sisakot, külföldön sok helyen kötelező is

Magyarországon jelenleg nincs sisak használatára vonatkozó előírás, de a gyerekekre mindenképpen adjunk fejvédőt. A környező országokban már más a helyzet: Szlovákiában és Ausztria legtöbb tartományában a 15 éven aluliaknak kötelező a bukósisak, Szlovéniában és Olaszországban pedig 14 év alatt előírás a fejvédő. Emellett külföldön sokkal nagyobb arányban viselnek sisakot a felnőttek is.

Légy tisztában a korlátaiddal!

Az alapvető szabályok mellett az emberi tényezőkre is oda kell figyelni, ha síelni mész. A legtöbb baleset a túl nagy sebességre vezethető vissza. De nem szabad félvállról venni a fizikai állapotunkat sem. Sokan ülő munkát végeznek, keveset mozognak, főleg télen, a járvány idején meg pláne. A síeléshez jó kondiban kell lenni, és ha nem volt időnk az erőnlétünk fejlesztésére, akkor nem szabad szégyellni egy kis „besíelést”, vagyis az elején könnyebb pályákon csúszunk, és többet pihenünk. 

A síeléshez jó kondi kell, figyeljünk az erőnlétünkre, és ne lógjuk el a bemelegítést

Problémát és akár balesetet okozhat a nem megfelelő felszerelés is, a rossz méretű sícipő, a rosszul beállított kötés, az életlen, elhanyagolt síléc. Ezeket érdemes síelés előtt szakemberrel ellenőriztetni. Tisztában kell lenni a sífelvonók használatával is, a szokatlan ruházat, a lécek megnehezítik a mozgást, ezért a folyamatosan mozgó felvonóknál nagyon ügyeljünk a ki- és beszállásnál.

Veszélyforrás lehet a fáradtság, a kialvatlanság és a koncentráció hiánya is. Emellett akárcsak más sportoknál, a síelésnél sem szabad ellógni a bemelegítést, mert anélkül sokkal nagyobb a sérülés esélye. Ha jó fizikai és mentális állapotban, bemelegítés után, megfelelő sebességgel csúszunk, és ismerjünk saját képességeink határait, akkor a síelés nem veszélyes sport. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.01.19
Egy melegfront felhőzetéből többfelé havazni kezdett a Dunántúlon, este már a középső tájakon is -....
2021.01.18
A Győri Járási Ügyészség a 75 éves férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásával vádolja. Vele....
2021.01.18
Nagymamám mondta mindig, ha valami sokba került: drága es, de jó es! Jóízű nevetés kísérte....
2021.01.18
Közeleg a vadonatúj műszaki alapokon nyugvó, evolúciós formavilágot ígérő, második generációs NX....
2021.01.18
A vadonatúj HR-V-vel válik teljessé a Honda elektromos üzemmódra is képes modelljeinek 2021-es....
2021.01.18
Mihail Csernyev Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2021.01.18
A Seat Leónt - hároméves uralkodása után - megfosztották trónjától Spanyolországban. A tavalyi....
2021.01.18
A forgalomba helyezett autók ötöde volt alternatív hajtású, ezen belül a dízel-hibrid autók száma....
2021.01.18
Az Óbudai Egyetemen, nemzetközi szinten is egyedülálló módon napelemes töltőállomást helyeztek....
2021.01.18
Oláh Gyárfás, a szövetség elnöke szerint jelentős előrelépés lenne, ha a túraautó-világkupa (WTCR....