jövedéki adó

Texas megadóztatná a villanyautókat, mert nem fogyasztanak benzint

2021.07.04.

Az Egyesült Államok-beli Texas átlagosan évi 200 dolláros adót szándékozik kivetni az elektromos autókra, hogy pótolják az üzemanyag-adó csökkenéséből származó bevételkiesést – írja a quattroruote.it, a legnépszerűbb olasz autós magazin internetes kiadása.

Az amerikai Texas állam szenátusa olyan adóintézkedés bevezetését fontolgatja, amelyet az elektromos autókra vetnének ki. Az évi átlag 200 dollár (kb. 60 ezer forint) gépjárműadó célja az egyik fő probléma megoldása, amelyet az elektromos autók megjelenése okozott: hogyan pótolja az állami költségvetés az üzemanyagok jövedéki adójából származó alacsonyabb bevételt.

A legegyszerűbb megoldás persze a fűnyíró elvű adóztatás, amit néhány amerikai állam már fontolóra is vett. Ráadásul felmerült még egy érv az adóztatás mellett. Ha ugyanis kevesebb a jövedéki adó, kevesebb jut infrastrukturális fejlesztésekre, melyeket viszont mindenki, az elektromos autók tulajdonosai is igénybe veszik. Emiatt Texas további adókat is fontolgat: a 190 és 240 dollár közötti „elektromos” adó mellett 190 dollár további befizetésre köteleznék azokat, akik évente több mint 9000 mérföldet utaznak villanyautójukkal.

Ha ezt összeadjuk, kiderül, hogy egy leendő elektromos autós évi több mint 400 dollárt fizetne azért, hogy új technológiájú, környezetbarát autójával Texas útjain közlekedhessen.

Az új adók - jóváhagyás esetén – már idén szeptember 1-jétől lépnek hatályba lépnének. Az intézkedés körülbelül 300 ezer járművet érintene, és 37,8 millió dolláros adóbevételt eredményezne, ami az elektromos autók várható elterjedésének ütemével számolva 2026-ban már csaknem 136 millió dollárra emelkedne.

Más államokban alternatív lehetőségeket fontolgatnak az adóbevételek csökkenésének kompenzálására. A befizetéseknél például a közúti infrastruktúrák tényleges használatát vennék alapul. Vagyis adózni a megtett mérföldek vagy a jármű tömege után kellene. Ezekhez már készülnek az automatikus számlázási programok.

Jelenleg az USA hét államában végeznek útdíj-teszteket, az Egyesült Államok Közlekedési Minisztériumának közreműködésével. További 17 államban viszont kísérleti programokat indítottak a megtett kilométerekre vonatkozó tarifák bevezetésének előkészítéseként.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
Nézze meg a videót! ..
2022.05.24
Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését....
2022.05.24
A Lexus ügyfelei nem átlagos emberek. Olyan individuumok, akik nem érik be a kézenfekvő....
2022.05.24
A terepmotoros EnduroGP világbajnoki sorozat magyarországi futamát és a ZEG Rally Show raliversenyt....
2022.05.24
Megkezdődött a teljesen elektromos VW ID.4 gyártása Emdenben. A cég tájékoztatása szerint....
2022.05.24
Ismét optimistább a német exportipar, azon belül is az autóipar. Az Ifo szerint a gépiparban is „....
2022.05.24
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 34-es kilométerszelvényében egy kisbusz....
2022.05.24
Kiváló nyereségesség a díjbevétel és a működési eredmény növekedésével; kivételesen szilárd....
2022.05.24
Év Gyára 2021 díjat nyert a Bridgestone Tatabánya a „Legjobb menedzsment folyamatok” kategóriában.....
2022.05.24
Innováció, edukáció, környezetvédelem, élmény, mindez egy helyen és úgy tálalva, hogy valamennyi....