technológiai fejlesztés

Tervezd meg és rakd össze autódat, motorodat!

2021.04.17.

Fantázia és némi meló a végszerelésben? Nem nagy dolog, ismét trendi a régi ötlet: találd ki és rakd össze magad járművedet.

 

EV távlatok

Az egyszerűbb szerkezetű villamoshajtás új távlatokat nyit a járműiparban, nem véletlenül próbálkozik többszáz startup azzal, hogy eladja ötleteit multicégeknek, de ezekből csak kevés valósul meg. A sikeres projekteket felszippantják a globális vállalatok, olykor a csapattal együtt, olykor nélkülük. Lásd Rimac, melynek tulajdonosa, Mate Rimac először saját öreg BMW-jét villamosította, majd elektromos bringák után megalkotta szuper-sportkocsisorozatát.

Olyannyira jól sikerült a projekt, hogy a koreai Hyundai-Kia szerződéses együttműködése után patinás német cég szállt be a horvát startup-ba és idén már 24 százalékra növelte részesedését a Porsche. A nagy teljesítményű hajtóműveket, akkumulátorrendszereket és elektromos szuper sportautókat fejlesztő Rimac idén már leszállítja megrendelőinak az első C-Two sorozatot.

EAV eCargo                                                          Forrás: EAV Ltd.

Pedálos hibridet a tömegeknek!

Az ezer lóerős hypersportautók piaca nemcsak horribilis áruk, de gyártókapacitásuk miatt is erősen korlátozott, nem véletlen, hogy egyre több kisebb vállalkozás gyárt tömegmodelleket. Jó példa az egyszerűbb és elérhetőbb megoldásra a brit Electric Assisted Vehicle Limited.

Igazi hibrid az ultrakönnyű EAV eCargo, melynek saját súlya mindössze 120 kg, miközben ugyanilyen tömegű árú szállítására alkalmas. Zéró károsanyag-kibocsátására garancia a pedálos hajtás, vagyis az emberi erő és a besegítő villamos rendszer, melynek 250 wattos motorjával 25 km/órás tempóra képes a négykerekű hibrid riksa. Akkucsomagja közel száz kilométerre elég, ha lemerül, akkor hat óra alatt feltölthető háztartási konnektorból.

Variációk egy témára                                                 Forrás: EAV Ltd.

Re:Move & Co

És megjött a legújabb kétkerekű, mely természetesen villanymotoros. Az EAV pedálos hibridjéhez hasonlóan egyszerű és jól variálható a multifunkcionális Re:Move is, mely egyaránt használható személyszállításra és teherszállító kuliként is jól szolgálhat. A tavasszal bemutatott jármű a brit Wall Paper magazin pályázatára született, formatervezője Konstantin Grcic, elektromos hajtásláncának fejlesztője a túraautózásban is sikeres kínai-svéd Polestar, mely a Volvo leányvállalata.

A projektben részt vett az alumínium specialista Hydro és a villanymotorkerékpárokban járatos CAKE, így szinte biztos, hogy a profi mezőny nemcsak szokatlan, de használható gépet kreált.

Egyszerű motoros kuli                                       Forrás: Polstar

Új platformokon

REEcorners™ által bemutatott platform többféle hosszúságban és megoldással készülhet: van első,- hátsó-, és négy-kerékhajtású változat. A konstrukciónak, vagyis az erősen elforduló első kereknek köszönhetően a jármű jól manőverezhető. A hajtómű teljesítményskálája 35-től 200 kW-ig terjed, a jármű akár öt tonna szállítására is alkalmas. Mindegyik akkupakk merevíti a platformot. A projektben részt vesz a 10X Capital Venture Acquisition Corp.

Daniel Barel a REE főnöke és alapítója                Forrás: LBT

 

Porsche szerű jármű

Ez a sportkocsi is egyszerű elektromos platformra épül, és sokféle felépítménnyel készülhet. A Watt Electric Vehicle Company első modellje egy erősen Porschét idéző Coupe, mely ezer kilónál könnyebb. Az alacsony tömeg és az ideális (50:50 %) súlyelosztás garancia az élményvezetésre, ahogy gyorsulása is: álló helyzetből öt másodperc alatt éri el a százas tempót és egy töltéssel 350 kilométeres útra képes. A Watt Electric Vehicle Company (WEVC) által gyártott és formájával a legendás 1955-ös Porsche 356a modellt idéző sportkocsi ára 81,250 font, ami átszámítva 32 millió forint, adóterhek nélkül.

Neil Yates, a WEVC alapítója                                      Forrás: LBT

Utólag is villamosítható pickup

Jól jelzi a trendet a Magna által fejlesztett csereszabatos elektromos tengely, mely különböző mérteivel bármilyen hátsókerék-hajtású járműbe beépíthető. Egyszerűen csak le kell emelni a pickup alvázról belsőégésű motort és a hagyományos erőátviteli rendszert, majd annak helyére beépíteni az EV szerkezetet.

A Magna plug-and-play elektromos hátsó tengelye, az eBeam költséghatékony és gyors, mert az eredeti futómű- és fékrendszer felhasználásával építhető át a hajtásrendszer, az egy vagy két villanymotoros változat teljesítményskálája 161 és 335 lóerő. A dupla villanymotoros kivitelnél feleslegessé válik a differenciálmű, mert a bal és a jobb oldali kereknél egyszerűen megvalósítható az elektronikus nyomatékvektor-szabályozás. A kínálatban szerepel egyfokozatú - fix áttételes - erőátvitel, a kétfokozatú sebességváltós már feláras. Akkupakkot a megrendelő szabadon választhat, még venni sem kell, mert bérelni is lehet.

Gyorsan összerakható a csomagból     Forrás: Shed Rides

Kétkerekű LeGo

A brit Shed Rides cég újdonsága a Shednought One elektromos motorkerékpár, melynek alapcsomagjához csak váz, akkumulátor, hajtómotor és ülés jár, a vevő ezekből építheti meg az ízlésének megfelelő járművet. Az egyéni stílus kialakításában segítenek a feláras kiegészítők: csomagtartó, vonóhorog, utánfutó, valamint konzol a mobilnak, mely sebességjelzőként és navigációként használható.

A Shednought One villanymotorja 7 lóerős teljesítményű, 4 kWh kapacitású akkumulátorának hatótávja 80 km. A legolcsóbb változat tízezer fontba kerül, ami nagyjából 4,25 millió Ft.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.06
Nemrég kezdődött meg a Rivian nevű, autókat egyelőre nem gyártó, de a befektetők szerint nagy jövő....
2021.12.06
A 2022 tavaszától elérhető, új Mazda2 Hybrid megjelenésével először kerül be a Mazda hajtáslánc-....
2021.12.06
Nagy-Britanniában öt hónapon belül először nőtt az autóeladás éves szinten novemberben - állt a....
2021.12.06
A közlekedők a megyeszékhelyi belvárosban találkozhattak a rendőrségi Télapóval, aki járőrtársával....
2021.12.06
Pötsch maradhat, Diessnek remegnie kell – írja német manager-magazin.de ..
2021.12.06
A legtöbb autórajongó számára a Porsche 911 az egyik abszolút álomautó. Ez azonban nem vonatkozik....
2021.12.06
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának úgynevezett „Családok Átmeneti....
2021.12.06
A Hyundai Motor a Top Gear 2021. évi díjátadóján a legmagasabb rangú elismerésben részesült: az i20....
2021.12.06
Az ABB bevezeti a Plug N Charge technológiát, amely egyszerűsíti, és még gördülékenyebbé teszi az....
2021.12.06
9 nap, 9 helyszín, 10 ezer adag étel – számokban a nagyszabású téli jótékonysági akció. ..