elektromobilitás

Szegeden nem parkolhatnak ingyen a zöld rendszámos autók

2016.10.10.

Huszonkét parkolóhelyet biztosítanak jövő májustól a szegedi belvárosban az elektromos autósoknak, akiknek ugyanúgy fizetniük kell a parkolásért, mint bármelyik autósnak. Szegeden nem kapnak kedvezményt a zöld rendszámos gépkocsik.

– Szegeden nem parkolhatnak ingyen az új rendszerben kialakított helyeken a villany- és hibridautók – mondta a délmagyar.hu portálnak Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester. A közgyűlés szeptember 23-án döntött az okos város programról, amelynek a fizetőparkoló-rendszer jövő májusi átalakítása a leghangsúlyosabb eleme. Jogszabályváltozás miatt a fizetőparkolási övezetben található 2150 parkolóhely egy százalékában, 22 parkolóhelyen kell biztosítani a villanyautók számára a parkolás és töltés feltételeit.


Fotó: delmagyar.hu - Karnok Csaba

– A töltőoszlopok telepítését úgy lehet megoldani költséghatékony módon, ha három tömbben telepítjük azokat. Ez a Jedlik Ányos-terv szerinti költségadatok figyelembe véve mintegy 31 millió forintjába kerül a városnak. Nem a fizetőparkolók számát csökkentjük, hanem a közintézmények számára jelenleg fenntartott kizárólagos várakozóhelyeket alakítjuk át erre a célra, és vonjuk be azokat a fizetőparkolási rendszerbe – hangsúlyozta az alpolgármester. Így a polgármesteri hivatal számára biztosított Fekete Sas utcai parkolókból négyet, a kormányhivatal Rákóczi téri parkolójából tizenkettőt, a megyei főügyészségnél pedig hat töltő- és várakozóhelyet alakítanak ki az elektromos autóknak a Stefánián.

– Ezeket a helyeket egy kivételével bármelyik autós igénybe veheti. A helyszínenkénti egy parkolót viszont kizárólag villanyautók használhatják, ami az elektromos autók számának növekedésével természetesen növelhető lesz – mondta Nagy Sándor, aki egyetlen tisztán elektromos autóról tud Szegeden. Itt ugyanúgy kell fizetniük a villanyautósoknak a parkolásért, mint bármelyik más autósnak, mert – az alpolgármester megfogalmazása szerint – ugyanannyi helyet foglalnak el, mint a benzines vagy dízeles gépkocsik. Arról még nincs döntés, hogy fizetni kell-e a töltésért, mert egyszer ezt, másszor azt mondják a jogszabályok. – A mindenkori jogszabályoknak megfelelően járunk majd el – mondta Nagy Sándor.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.11
Izgalmas és homályos kalandjai miatt film is készült életéről, igaz, kicsit más figuraként jelent....
2022.08.11
Mintegy 4,2 milliárd forint állami forrásból négysávosra bővítik az 52-es főutat Kecskeméten,....
2022.08.11
Az Easyjet mellett a Ryanair idén a világ egyik legjobb fapados légitársasága – írja a Travelbook.....
2022.08.11
Hetven évvel ezelőtt vette kezdetét Mladá Boleslavban a teljes egészében acél karosszériával....
2022.08.11
2022 első hat hónapjában 57 ezer 411 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, 11,4....
2022.08.11
A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma júliusban 1 294 608 fő volt, elérte a járvány....
2022.08.11
Retró hétvégét tart a MÁV a Balatonnnál augusztus 13-án és 14-én, a szerelvényeket többek közt....
2022.08.11
Minden szabályt áthágott a taxis, aki két piros lámpánál, sajátos vargabetűvel pofátlankodott át a....
2022.08.11
Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka óta folyamatosan érkezik kőolaj Magyarországra is a Barátság....
2022.08.11
Ki tudja, talán hamarosan ismét ilyen 4 lóerős autókkal kell majd járnunk, mint a HMV FreeWay EV....