elismerés

A Széchenyi István Egyetemnek és az Audinak is szól dr. Hanula Barna díja

2020.12.24.

„Jó mérnököt nevelni csak úgy lehet, ha folyamatosan kihívások elé állítjuk, amelyekkel meg kell küzdenie” – nyilatkozta dr. Hanula Barna, a győri Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja, aki nemrégiben a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetésében részesült. Szerinte a díj a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Zrt. együttes erőfeszítései, eredményei elismerése is.

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta dr. Hanula Barnának, a Széchenyi István Egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Kar dékánjának. Az indoklás szerint a díjat a belsőégésű motorok fejlesztése területén végzett, nemzetközi és hazai szinten egyaránt kiemelkedő szakmai, illetve oktatói tevékenysége, valamint bejegyzett szabadalmai elismeréseként vívta ki magának a szakember.

Dr. Hanula Barna (balról a második) szerint a hallgatók sokkal többre képesek, ha valós problémával állítjuk szembe őket.

„A kitüntetést csak azért kaphattam, mert van körülöttem egy csapat, amely innovatív módon viszi előre az oktatás ügyét. Ez az egész közösségünk sikere” – hangsúlyozta érdeklődésünkre dr. Hanula Barna, aki azt is hozzátette, hogy a díj elsősorban a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Zrt. együttes erőfeszítéseinek, eredményeinek szól.

„Az egyetem és az Audi Hungaria az elmúlt években, évtizedekben nagyon sokat tett a gyakorlatorientált, korszerű mérnökképzésért – fejtette ki a dékán, majd sorolta a részleteket. – Elkezdtük a duális képzést a járműmérnök alap- és mesterszakon. Oktatóink ipari gyakorlatokon vesznek részt. Hallgatói csapataink indulnak a Formula Student és a Shell Eco Marathon versenysorozatokban, amelyek ma már a képzés részei. Jelentős kutatásokat folytatunk a fenntartható fejlődés irányába.”

Dr. Hanula Barna megemlítette: a járműmérnök volt az első angol nyelvű szak a Széchenyi István Egyetemen, a 2015-ben megalakult Audi Hungaria Járműmérnöki Kar belső munkanyelve pedig az első naptól kezdve az angol. Emellett pedig a kar az Audi Hungariával együttműködve folyamatosan keresi az oktatásnak azt az innovációját, amely képessé teszi az itt tanulókat a XXI. század kihívásainak megoldására, valamint a legalkalmasabb tudással vértezi fel őket az ipar támogatására a szűkebb és tágabb régióban egyaránt. A dékán szerint erre jó példa a nyaranta megrendezett Audi Development Camp elnevezésű négyhetes program, amelynek során a világ minden részéről érkező hallgatók mérnöki fejlesztési feladatot oldanak meg.

„Ezzel a projekttel megalapoztuk annak az új kísérleti tantervnek a filozófiáját, amelyet az angol nyelvű járműmérnök alapszakon vezettünk be idén. A hallgatók sokkal többre képesek, ha valós problémával állítjuk szembe őket, és megkapják hozzá a legkorszerűbb eszközöket – magyarázta Hanula Barna. – Jó mérnököt nevelni csak úgy lehet, ha folyamatosan kihívások elé állítjuk, amelyekkel meg kell küzdenie. Ma már az is látszik, hogy a világ az internettel drámaian felgyorsult, az ismeretek legnagyobb része azonnal megtalálható. Ezért nem a lexikális tudás számít, sokkal fontosabb, hogy megtanuljuk az információkat megkeresni, értékelni, és az összefüggéseket felismerve komplex problémákat megoldani. Ezt pedig csak a padban ülve nem lehet.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.04.15
Vadgázolás miatt hajtott árokba egy autó Tata és Naszály között - írja este a Katasztrófavédelem. ..
2021.04.15
Új pénz, felszálló helikopter, MÁG autó és robotember, aztán zsákmányolt fegyverek foglalták el a....
2021.04.15
A SEAT felfrissíti Ibiza modelljét, amely megújult külső formavilággal, forradalmi belső térrel és....
2021.04.15
A koronavírus-járvány miatt bevezetett kormányzati védelmi intézkedések fokozatos feloldására....
2021.04.15
Hétfőn délután alaposan meglepődött az az autós, akinek beépített navigációján megjelent a felirat....
2021.04.15
A ló elpusztult, a kutyákat sétáltató nőt gyanúsítottként hallgatták ki a XI. Kerületi....
2021.04.15
Nem is indíthatott volna jobban a DS E-TENSE FE21, hiszen a legelső versenyén Jean-Éric Vergne a....
2021.04.15
Ütközésben összetört autók Gyömrőn az Üllői úton 2021. április 15-én. A balesetben egy személyautó....
2021.04.15
A szín és a forma: ezt a két dolgot veszi észre először az ember, amikor rápillant egy autóra. A....
2021.04.15
Ártánd Közúti Határátkelőhelyen jelentkezett kilépésre egy román férfi az általa vezetett....