luxus

Sólyom éjjelátó Bentleyvel utazik

2021.09.20.

Dúsgazdagok külöleges hobbijához készült a különleges Bentayga, melybe több Made in Hungary darabot is beépítettek.

Drága kocsiknál többe kerülnek a vadászsolymok, melyeket általában dúsgazdag közel-keletiek vásárolnak. Ők a luxusterepjárók legnagyobb fogyasztói is. Különleges igényeiket rohamtempóban szolgálják ki az autógyártók. A kollekció legújabb darabjaival természetesen egy klasszikus márka szolgált, mert a beépített bárszekrény már nem eléggé extra.

Másfél hónapos licit

A világ egyik legősibb és legdrágább sportja a sivatagi vadászat, méghozzá levegőből.

A Szaúd-Arábiában tartott őszi árverésen egy ritka sólyomfaj egyetlen példányáért 72 ezer dollárt (21,4 millió forintot) fizetett a győztes licitáló, Moteb Munir Al-Ayafi a Raghwan nevet adta az 1105 grammos, 44,4 cm hosszú, 42,5 cm széles madárnak. Egy tavalyi - 45 napig tartó – árverésen 173 ezer dollárért (51,5 millió forint) kelt el egy hasonló állat.

Egymillió dolláros madár

A vadászatra legalkalmasabb kerecsensólyom különösen nemes és okos példányáért egymillió dollárt is megadnak az arab sejkek. Őket célozta meg a Bentley különleges luxusmodelljével.

A Bentaygában biztonságos helye van a madárnak utazáskor és reptetéshez is felkészztették az autó hátsóját, melyben helyet kapott a parafával burkolt piknikcsomag, benne távcső, flaska, pohár, törlőkendő, valamint fiókos és parafa borítású mobil dokk a sólyomnak.

A gyári adatok szerint a csomag funkcionális elemeit a világ minden részéről összegyűjtött, tucatnyi különböző fafajta 430 apró darabkájából rakták össze kilenc munkanap alatt, ehhez még hozzá kell számolni az előkészítést, az intarzia vésését és Hotspur bőranyag lézeres kikészítését.

Pecásváltozat

A sólyom változat után a Bentley még rátett egy lapáttal az állati kollekcióra és elkészítette a modell Fly változatát. A típusnév horgászoknak szánt Bentaygát jelöl, az átalakítás a klasszikus karosszéria és felépítménygyártó Mulliner cég műve.

Az alapmodell terepjáró-képességét a négykerék-hajtás és a nyolcfokozatú automata sebességváltó mellett négyfokozatú szintszabályozás növeli, utóbbival a jármű hasmagassága állítható.

Rossz úton és terepen több fokoztaban emelve akár méteres gázlókon is átmegy, 30 km/órás tempó felett pedig automatikusan leengedi a karosszériát, így hangolva a futóművet és a jármű stabilitását a nagy sebességű autópálya-közlekedéshez. A számítógépes háttérrel működő Bentley Dynamic Ride aktív rendszert 48 voltos hálózat táplálja.

Meó 52 órán át

És így készül a különleges modell: a németországi Moselben gyártott karosszériákat az angliai Banburíben fényezék és Crew-ban végszerelik. A VW AG részeként működő márka Egyesült Királyságban működő telephelye a világ első olyan luxusautó gyára, amely karbonsemleges.

Pedig nem akármilyen modellek készülnek ott, és nem akármilyen alapossággal: a faanyagokkal kapcsolatos munkák 10 órát, a kárpitozások nyolc órát vesznek igénybe, a többrétegű alapozás, festés, lakkozás 24 óráig, a motor szerelés 13 óráig, a komplett összeállítás 19 óráig tart. Az autó tényleges gyártási ideje 127 óra, ami után kezdődik az 52 órányi minőségellenőrzés és tesztelés.

Magyar beszállítás

Ahogy minden autóban, a Bentleyben is vannak Made in Hungary darabok: hatvani Boschnál készül a Bentayga műszerfala, a győri Audi Hungáriánál a luxusterepjáró villanyturbós, V8 hengeres, 435 lóerős motorja, ami a Bentley első dízele. Nyomatéka nyolcfokozatú ZF automataváltón keresztül jut mind a négy kerékhez.

A Bentayga álló helyzetből 4,8 másodperc alatt éri el a százas tempót, végsebessége pedig 270 km/h. A menetteljesítményekhez és a kéttonnás tömeghez képest jónak mondható a beígért 7,3 literes átlagfogyasztás, meg a 210 g/km-es szén-dioxid-kibocsátás.

Night Vision

A Bentayga ára ötvenmillió forintról indul, a kétturbós, W12-es, 635 lóerős és 900 Nm csúcsnyomatékú Speed változat ára közel százmilló forint, adók nélkül. Ebben a mezőnyben nem számít az ár, amit az is bizonyít, hogy az első ötezer Bentayga elővételben elkelt.

Tovább növelheti a számlát a rendelhető kézzel készített egyedi dekorcsomag, a 48 voltos hálózatról táplálkozó, elektromos, adaptív kanyarstabilizátor, és 1950 wattos zenei teljesítményű, 18 hangszórós Naim audiorendszer, valamint 60 GB-os merevlemez.

A nyolcféle üzemmód között a legnagyobb kényelem, a sportos és terepjárás választható, légrugóval a hasmagasság négy fokozatban állítható, rendelhető Head-up Display, aktív, radaros tempomat, sávtartó automatika és infrás Night Vision éjjellátó rendszer.

Fotók forrása: Bentley

Egy kis madártan

A kerecsensólyom (Falco cherrug) a madarak osztályának sólyomalakúak (Falconiformes) rendjéhez, azon belül a sólyomfélék (Falconidae) családjához tartozó faj. Az europamadarai.hu ismertetője szerint a kerencsensólyom nagytestű ragadozómadár, Európában és Ázsiában honos. Testhossza 45–55 centiméter, szárnyfesztávolsága 102–126 centiméter testtömege 730–1300 gramm.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.19
A LaFerrari igazi ritkaság. Mindössze 499 darabot gyártottak hivatalosan az ügyfelek számára, a 500....
2021.10.18
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos....
2021.10.18
Hibainjektálás, nonstop tesztelés, hogy mínusz 40 és plusz 110 Celsius fokon is biztonságosan....
2021.10.18
Herbert Diess, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke és Karel Havlíček, Csehország....
2021.10.18
A német vállalatokat egyre inkább aggasztja a szakképzett munkaerő hiánya. Az autóiparnak azonban....
2021.10.18
A Volkswagen Csoport az emberek és áruk hatékony, fenntartható, biztonságos és kényelmes mozgását....
2021.10.18
Egy személy életét vesztette, amikor egy személyautó vonattal ütközött össze egy vasúti átjáróban....
2021.10.18
Az újautó szállító logisztikai cégek a túlélésért küzdenek – írja az automobilwoche.de   ..
2021.10.18
Az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Volkswagen ID.4 feledteti az ID.3 kudarcos indulását, ez az autó....
2021.10.18
Bár a végén műszaki problémák jelentkeztek a Hyundai-ban, ez sem tudta megakadályozni a belga....