Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (4. rész) – A műhely szakmai irányítása, továbbképzések

2020.10.16.

A vállalkozás növekedése során figyelembe kell venni a megfelelő struktúra kiépítését. Ennek megoldásai között szerepel a műhelyek és telephelyek számának gyarapítása, valamint a dolgozók több műszakban való alkalmazása. Felmerül tehát a kérdés – ilyen esetben ki végezheti el a tevékenységek szakmai irányítását?

 

A javítási/karbantartási munkák szakmai irányításával és ellenőrzésével egy személyt is meg lehet bízni, ha ezek felügyelete biztonságosan és elvárható gondossággal ellátható. Ebben az esetben az irányítást végző személy képesítését a közös irányítás alá tartozó munkahelyeken a dolgozók összlétszámának, illetőleg az ezekben üzemeltetett járművek számának megfelelően kell megállapítani.

Az egyes műlyekben, telephelyeken az azok közös irányítását végző személy utasításának átvételére, a munka elosztására és az utasítások szakszerű teljesítésének ellenőrzésére legalább szakmunkás képesítéssel rendelkező személyt kell kijelölni.

Ha a közös irányítás alá tartozó munkahelyen a dolgozók műszakonkénti létszáma és üzemeltetett járművek darabszáma az előző cikkben meghatározottak szerinti, a megbízottnak legalább a szakiránynak megfelelő mestervizsgával, illetőleg középfokú képesítéssel kell rendelkeznie.

Egyszemélyes műhely

Egyszemélyes szervezet esetében a járműszerelő, a gépjármű-villamossági javító és a karosszériajavító tevékenységek elvégzéséhez legalább mestervizsga szükséges.

A jármű ápoló, gumiabroncsjavító, autófényező, hűtőjavító, autókárpitos, autórugó javító, akkumulátorjavító, gumiszerelő és kerékkiegyensúlyozó, alváz-és ürevédelem valamint egyéb ipari tevékenységekhez kapcsolodó szakmai munkák elvégzéséhez legalább az előírt képesítés és két év szakmai gyakorlat szükséges.

Gázüzemanyag-ellátó berendezés javításához kapcsolódó járműfenntartó tevékenységeket legalább autószerelő vagy autóvillamossági szerelő mestervizsgával, továbbá gázautó-szerelő szakképesítéssel lehet elvégezni.

 

 

A jogszabályi kötelezettségen felül

Belátható, hogy az előírásokon felül szakmai továbbképzések szükségesek a munkakörök hosszútávú betöltéséhez. A márkaszervizekben a gyártó előírja a munkatársak képzését, melyekhez akár műhelyjogosultságokat is köthet. Habár ezeket a tanfolyamokat a márka szervezi, a műhelyek számára minden beiratkozása százezer forintos nagyságrendű tételt jelent.

Arról nem is beszélve, hogy a továbbképzések napjain a munkatársak nem végeznek tevékenységet a műhelyben, így a kihasználtság számításánál figyelembe kell venni az alkalmazottak szabadnapjai mellett a továbbképzéssel töltött munkanapokat is.

A független műhelyek esetében sem elhanyagolhatók a képzések, hiszen a technológiai újdonságok idővel ott is lecsapódnak.

Jogosultság-kiegészítések

A jogszabály jelenleg nem ismeri még a szeptemberben indult Gépjármű mechatronikus és Gépjármű mechatronikai technikus szakmákat, melyek a klasszikus autós szakmákat váltották fel.

Az Alternatív járműhajtási technikusok képzése már korábban elkezdődött, sokan el is végezték, de az elektromos és hibrid járművel szervizelési jogosultságai a mai napig nem megoldottak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.02
A BMW X3 kényelmét, sokoldalúságát és tágas helykínálatát füst és más károsanyagok nélkül adja az....
2022.07.02
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága túl van első zöld próbajáratán Bukarest és....
2022.07.02
Tíz hónap folyamatos csökkenés után májusban először nőtt az autógyártás Nagy-Britanniában éves....
2022.07.02
A márkakereskedések hamarosan megkezdik a rendelések felvételét a vadonatúj Honda Civicre. ..
2022.07.02
A BMW Group több mint 300 millió euró befektetésével készítette fel dingolfingi gyárát az új....
2022.07.02
Nézze meg a videót! ..
2022.07.02
A Nyugat-Európából szabadságukra hazatérő vendégmunkások és a nyaralni induló turisták miatt....
2022.07.02
A Hyundai bemutatta a tisztán elektromos modelleket felsorakoztató IONIQ almárka második típusának....
2022.07.02
Megvan a varázsa, ha váratlanul találkozunk a múlttal, és egy pajtalelet pontosan ezt az érzést....
2022.07.02
Karambol történt a repülőtérre vezető úton. A műszaki mentés miatt a Gyömrői utat a Tapolcsányi....