Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (4. rész) – A műhely szakmai irányítása, továbbképzések

2020.10.16.

A vállalkozás növekedése során figyelembe kell venni a megfelelő struktúra kiépítését. Ennek megoldásai között szerepel a műhelyek és telephelyek számának gyarapítása, valamint a dolgozók több műszakban való alkalmazása. Felmerül tehát a kérdés – ilyen esetben ki végezheti el a tevékenységek szakmai irányítását?

 

A javítási/karbantartási munkák szakmai irányításával és ellenőrzésével egy személyt is meg lehet bízni, ha ezek felügyelete biztonságosan és elvárható gondossággal ellátható. Ebben az esetben az irányítást végző személy képesítését a közös irányítás alá tartozó munkahelyeken a dolgozók összlétszámának, illetőleg az ezekben üzemeltetett járművek számának megfelelően kell megállapítani.

Az egyes műlyekben, telephelyeken az azok közös irányítását végző személy utasításának átvételére, a munka elosztására és az utasítások szakszerű teljesítésének ellenőrzésére legalább szakmunkás képesítéssel rendelkező személyt kell kijelölni.

Ha a közös irányítás alá tartozó munkahelyen a dolgozók műszakonkénti létszáma és üzemeltetett járművek darabszáma az előző cikkben meghatározottak szerinti, a megbízottnak legalább a szakiránynak megfelelő mestervizsgával, illetőleg középfokú képesítéssel kell rendelkeznie.

Egyszemélyes műhely

Egyszemélyes szervezet esetében a járműszerelő, a gépjármű-villamossági javító és a karosszériajavító tevékenységek elvégzéséhez legalább mestervizsga szükséges.

A jármű ápoló, gumiabroncsjavító, autófényező, hűtőjavító, autókárpitos, autórugó javító, akkumulátorjavító, gumiszerelő és kerékkiegyensúlyozó, alváz-és ürevédelem valamint egyéb ipari tevékenységekhez kapcsolodó szakmai munkák elvégzéséhez legalább az előírt képesítés és két év szakmai gyakorlat szükséges.

Gázüzemanyag-ellátó berendezés javításához kapcsolódó járműfenntartó tevékenységeket legalább autószerelő vagy autóvillamossági szerelő mestervizsgával, továbbá gázautó-szerelő szakképesítéssel lehet elvégezni.

 

 

A jogszabályi kötelezettségen felül

Belátható, hogy az előírásokon felül szakmai továbbképzések szükségesek a munkakörök hosszútávú betöltéséhez. A márkaszervizekben a gyártó előírja a munkatársak képzését, melyekhez akár műhelyjogosultságokat is köthet. Habár ezeket a tanfolyamokat a márka szervezi, a műhelyek számára minden beiratkozása százezer forintos nagyságrendű tételt jelent.

Arról nem is beszélve, hogy a továbbképzések napjain a munkatársak nem végeznek tevékenységet a műhelyben, így a kihasználtság számításánál figyelembe kell venni az alkalmazottak szabadnapjai mellett a továbbképzéssel töltött munkanapokat is.

A független műhelyek esetében sem elhanyagolhatók a képzések, hiszen a technológiai újdonságok idővel ott is lecsapódnak.

Jogosultság-kiegészítések

A jogszabály jelenleg nem ismeri még a szeptemberben indult Gépjármű mechatronikus és Gépjármű mechatronikai technikus szakmákat, melyek a klasszikus autós szakmákat váltották fel.

Az Alternatív járműhajtási technikusok képzése már korábban elkezdődött, sokan el is végezték, de az elektromos és hibrid járművel szervizelési jogosultságai a mai napig nem megoldottak.

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.20
A világ legzöldebb autógyártója, a részben vagy teljesen elektromos környezetbarát meghajtások....
2020.10.20
A látás és a láthatóság fontosságára figyelmeztető országos közlekedésbiztonsági kampány indult....
2020.10.20
A hálózatról tölthető (plug-in) hibrid autók az egyik legnépszerűbb alternatívává váltak a....
2020.10.20
Az Európában aktív autógyártók sokkal inkább rászorulnak bizonyos szintű állami segítségre, mint....
2020.10.20
Tovább gyorsul az új, nyolcadik generációs Golf: a GTI2, GTE3 és a GTD4 után a sportos Golf....
2020.10.20
Az október 16-18-án megrendezett Goodwood SpeedWeek futamsorozaton a GR Yaris és a GR Supra is....
2020.10.20
Október közepén irigylésre méltó gyártási jubileumhoz érkezett a BMW Group lipcsei üzeme: elkészült....
2020.10.20
Ugyan három egymást követő hónapban is jelentős mínuszt produkált a használt autó piac az év során....
2020.10.20
A baleset a sztráda Szeged felé vezető oldalán történt. A helyszínen egy sávon halad a forgalom. ..
2020.10.20
Újfajta félfrontális tesztet vezet be az Euro NCAP, a törésteszt első áldozata pedig a negyedik....