Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (12. rész) - ADAS – Vezetéstámogató rendszerek

2021.03.17.

A vezetéstámogató rendszereknek köszönhetően a közúti közlekedés sokkal biztonságosabbá, átláthatóbbá és kezelhetőbbé vált. Épp e kiemelten fontos szerep miatt lényeges, hogy az érzékelők, jeladók, radarok és kamerák működése kifogásolhatatlan legyen a mindennapokban, ezzel segítve a jármű vezetőjét annak külső környezetéről való informálódásában.

 

A vezetéstámogató rendszerek (ADAS) palettája évről-évre bővül, újabb költségeket vonva maguk után. Az érzékelők ugyanis nagyobb arányban a jármű külső felületén vannak elhelyezve – kivéve a gyorsulásérzékelőket és hőmérsékletszenzorokat, amelyek a kocsitesten belül helyezkednek el – kitéve ezeket a környezet, illetve baleset okozta sérüléseknek. A szenzorok meglehetősen érzékenyek. A jármű elején elhelyezett érzékelők a legkisebb koccanástól is megsérülhetnek, így tévesen riaszthatnak, késve avatkozhatnak be, illetve fals adatokat továbbíthatnak.

 

Ezek a rendszerek aktív és passzív elven is működhetnek attól függően, hogy adó és vevő antennára, vagy pedig kamerára van szükségük az adatgyűjtéshez. A szenzorok felől érkező adatokat a vezérlőegység fogadja és értelmezi, majd az ebből nyert információt közvetíti a jármű vezetője felé. A hibás működést nem csak a szenzorok sérülése okozhatja. Az érzékenységük miatt a közlekedés során felgyülemlett kosz, havas időben pedig az utakról felvert latyak is befolyásolhatja működésüket. Emiatt ajánlott a jármű tulajdonosoknak szemrevételezéssel ellenőrizni az érzékelők állapotát.

 

A járműelemek cseréje is drágul az ADAS rendszerek megléte miatt. Különösen jó példa erre egy általános szélvédő csere, amelynek költségeit nagyban megdobja a szélvédő mögött elhelyezett szenzorok megfelelő kalibrálása is, mivel az új üveg fénytörése különbözhet az eredetiétől.

Ezen rendszerek kalibrálása kétféleképp történhet. Optimális esetben elegendő a műhelyben, jeltáblák segítségével véghez vinni a beállítás, vannak azonban olyan szenzorok, amelyek csak menetközben kalibrálhatóak. A jeltáblán kívül a különböző típusokhoz gyárilag előírt kalibrációs eszközöket kell alkalmazni, így a műhelynek gondoskodnia kell a megfelelő eszközök/szoftver meglétéről. A szabályzási eljárás első lépéseként a járművet vízszintes helyzetbe kell rögzíteni, akárcsak futómű-beállítás során, és ehhez a pozícióhoz kell igazítani az előírt távolságra helyezett jeltáblát. Ezt követően lehet a specifikus szervizeszközzel a jármű vezérlőegységéhez csatlakozni, amelynek során lefuttathatóak a kalibráló programok.

 

 

A fent említett újítások miatt a járműfenntartó tevékenységet folytató műhelyek számára lényeges, hogy a kalibráláshoz szükséges eszközöket, szoftvereket, adatbázisokat folyamatosan frissítsék, valamint újabbakat szerezzenek be, hogy lépést tartsanak az egyre korszerűbb vezetéstámogató rendszerek megjelenésével.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.08.02
Nem csak papolni, de tenni is kell a környezetvédelemért, például azzal, hogyan használjuk autónkat....
2021.08.02
A Toyota Motor Europe (TME) áprilisban nyugdíjba vonult elnök –vezérigazgatója 63 éves korában halt....
2021.08.02
A Tapolcai Rendőrkapitányság befejezte az ügy vizsgálatát - írja a police.hu   ..
2021.08.02
Az újonnan regisztrált elektromos járműveknél a magánszemélyek aránya rendkívül alacsony – írja az....
2021.08.02
A második kísérletben a világ legnagyobb autókölcsönző vállalata elfogadta az átvételi ajánlatot,....
2021.08.02
Idén új elektromos Škoda Citigo e iV modellekkel bővült a flotta, így szolgáltatási területet is....
2021.08.02
Egy csapatban indul Vogel Adri és egyik legnagyobb szurkolója, Talabér Emília. Kettejük kapcsolata....
2021.08.02
A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2021. július 30. és augusztus 1. között....
2021.08.02
Milánó kis folyója, a Lambro ihlette, és nagy művésze, Daniele Oppi keresztelte. Gyártották....
2021.08.02
Budatétény térségében, a Megyeri híd felé vezető oldalon forgalomkorlátozásra kel számítani - írja....