Renault-Nissan-Mitsubishi Szövetség

Rekordnagyságú veszteséget termelt a Renault az első fél évben

2020.07.31.
7,29 milliárd euró veszteséget termelt a francia autógyártó konszern az első fél évben, ami részben a koronavírus-járvány, részben pedig a japán szövetséges Nissan számlájára írható.
 
A nagy autógyártókat keményen sújtotta a Kínából induló, az egész világon viharos gyorsasággal terjedő járvány, amely miatt le kellett állítani a termelést és bezártak az autószalonok. Különösen nagy csapást szenvedett el a Renault-Nissan szövetség, amely eleve gyengébb pozíciókból indult az alacsony haszonkulcsok és a Carlos Ghosn körüli vezetési válság. Ghosn, aki a Renault, a Nissan és a Mitsubishi Motors részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője és egyben mindhárom autógyártó első embere is volt, fényes pályafutás után dicstelen körülmények között távozott tisztségeiből tavaly.
 
Luca de Meo, a Renault júliusban hivatalba lépett vezérigazgatója nyugtalanító figyelmeztető jelként értékelte a csütörtökön közzétett féléves beszámoló adatait, és úgy vélte, hogy elérték a mélypontot, a néhány évvel ezelőtt indult lejtmenetből innen már felfelé vezet az út. Felgyorsítják az átalakítási terv végrehajtását, ami több ezer munkahely megszűnésével, a modellek számának csökkenésével és a partnerekkel való gyártási együttműködés erősítésével jár.
 
A Renault-csoport az első fél évben 1,26 millió járművet értékesített, ami 34,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez az arány rosszabb a globális járműpiacon mért 28,3 százalékos visszaesésnél. Az értékesítési árbevétel 34,3 százalékkal 18,4 milliárd euróra csökkent, az üzemi veszteség pedig több mint kétmillárd eurót tett ki, szemben az egy évvel korábbi 1,5 milliárdos nyereséggel.
 
A részvényesekre jutó nettó veszteség 7,29 milliárd euró volt, míg a tavalyi első fél évben még 970 milliós nyereséget tudtak elkönyvelni. Elemzők ennél jobb adatokat, 5 milliárd euró körül nettó veszteséget és 1,8 milliárd eurós üzemi veszteséget vártak.
 
A menedzsment közölte, hogy a járvány miatti bizonytalanságok nem teszik lehetővé megalapozott éves előrejelzés közzétételét. Azt a célt azonban megerősítette, hogy idén 600 millió eurót farag le a költségekből.
 
Kora délután több mint 6 százalékos mínuszban forogtak a Renault-részvények a párizsi tőzsdén, de napi mélypontjukon 8,94 százalékos veszteségben, 21,87 eurón állt a jegyzés. Tavaly ilyenkorhoz képest kevesebb mint felére, 6,44 milliárd euróra csökkent a Renault piaci tőkeértéke.
 
A Renault 43,4 százalékos szavazó részesedéssel rendelkezik a Nissanban, az pedig 15 százalékos nem szavazó részesedéssel a francia autógyárban. A Mitsubishi 34 százalékban van a Nissan tulajdonában.
Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.07
A négy évtized után feltámasztott BMW Junior Team három tehetsége, Dan Harper, Max Hesse és Neil....
2020.08.07
Valtteri Bottas, a Mercedes versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja....
2020.08.07
Az előző versenyhétvégéhez hasonlóan a péntektől zajló 70. évforduló Nagydíján is Nico Hülkenberg....
2020.08.07
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedden jelentette be, hogy kilenc új ütközéscsillapító....
2020.08.07
Autószállító tréler vontatott egy másik autószállító trélert az M5-ös autópálya Csongrád-Csanád....
2020.08.07
A vírushelyzet miatt idén nyáron nem rendeznek Formula Student-futamokat, mégsem maradnak verseny....
2020.08.07
Vezetéstől eltiltott, ittasan balesetező férfit vettek őrizetbe a kaposvári rendőrök - a jármű....
2020.08.07
Nagyon visszaesett az új személyautók eladása Csehországban. A cseh autóipari szövetség közlése....
2020.08.07
- Egy hónappal a júliusi bevezetését követően már több mint 12 600 Start Ausztria menetjegyet....
2020.08.07
A világbajnoki címvédő Forma-1-es Mercedes istálló szerződést hosszabbított a finn Valtteri....