Nyíregyháza

Rali Eb: minden idők egyik legerősebb mezőnye Nyíregyházán

2021.10.20.

- A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali Európa-bajnoki (ERC) mezőnyét Nyíregyházára és környékére, a versenysorozat hétvégén sorra kerülő fordulójára - hangzott el a III. Rally Hungary sajtótájékoztatóján.

A Nyíregyházán megtartott felvezető sajtóeseményén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a kormány támogatja az ERC-viadal 2023-ig tartó magyarországi megrendezését, mert kiemelten fontosnak tartja, hogy az ország nemzetközi sporteseményeknek adjon otthont.

- Az autósport népszerűsége és ezen belül a ralié is töretlen, ugyanakkor számos más szakágban is rendezünk világ- és Európa-bajnoki, vagy világkupa-futamokat, gondolok itt a Forma-1-es Magyar Nagydíjra, a túraautó-vk, a gyorsasági kamion Eb, vagy akár a tereprali-vk versenyeire - mondta Szabó Tünde. Hozzátette, ehhez a nemzetközi sportdiplomáciai munka, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökének tevékenysége is szükséges, valamint az adott helyszíneken a rendezőknek és a promóternek is bizonyítania kell.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, a település lakói is "nagyon várják" az Európa-bajnoki futamot, amely az egyik legkiemelkedőbb sportrendezvény a városban. Jelezte, nagy létszámú közönségre számítanak az egész hétvégén, melynek a turisztikai és idegenforgalmi hatása kiemelkedő.

Oláh Gyárfás MNASZ-elnök úgy fogalmazott, 2015-ös első megválasztásakor az volt a célja, hogy méltó szintre emelje a hazai autósportot, és olyan pozícióba helyezze, mint amilyenben bármely másik, magyar sikersportág van.

- Úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben révbe értünk, méltó és fix helye van a magyarországi futamnak a rali Eb versenynaptárában, az új promóter, a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség, a HUMDA segítségével pedig új alapokra tudtuk helyezni a verseny jövőjét is, nyugodtan gondolkodhatunk a hosszú évekre szóló szerződéshosszabbításban - mondta az MNASZ elnöke, aki köszönetet mondott az általa "kiváló házigazdaként" jellemzett Nyíregyházának, valamint a rendezésben résztvevő Truck Racing Promotion Kft.-nek és Kelet-Autósport Kft.-nek is.

- Minden készen áll, én pedig a hétvégén azon fogok dolgozni, hogy a nemzetközi szövetséggel egyeztetve az itteni Eb-futam jövőjét biztosítani tudjuk - jelentette ki Oláh Gyárfás, és hozzátette: akár már ezen a hétvégén eldőlhet az Európa-bajnoki cím sorsa, de az országos bajnokságban mindenképpen győztest avatnak vasárnap este, mivel a hazai sorozatnak ez lesz a zárófutama.

Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a péntek esti prológra, amelyre a Rabócsiringen kerül sor, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket tudnak beengedni, de minden más gyorsasági szakasz, így a vasárnapi belvárosi, valamint a szervízpark is korlátozás nélkül látogatható.

- A jegyeladási adatokból azt látjuk, hogy nagyon nagy az érdeklődés a verseny iránt, melyre minden idők egyik legerősebb mezőnye érkezik - jelentette ki Őry, és jelezte, az elmúlt hétvégén pályafutása harmadik Európa-bajnoki címét megnyerő Kiss Norbert kamionversenyző a péntek esti prológon, valamint a tervek szerint a nyíregyházi belvárosi szakaszon is megtesz majd néhány kört a Révész Racing MAN típusú versenykamionjával.

Turán Frigyes, a Rally Hungary 2019-es győztese azt mondta, ez a futam a rali sava-borsa, és mivel úgy tűnik, hogy a hétvégén szép idő vár a mezőnyre, nagy élmény lesz számukra az itteni gyorsasági szakaszokon versenyezni.

- Sajnos, mi az országos bajnoki címért folyó küzdelembe már nem tudunk beleszólni, mert az idei nem a legszerencsésebb évünk, de ezzel együtt is tizedmásodpercekért menő, izgalmas csatát várunk, amelynek során szeretnénk élvezni a versenyzést - fogalmazott a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője.

Az Eb-futam pénteken kezdődik a máriapócsi Rabócsiringen sorra kerülő prológgal, majd szombaton hat gyorsasági szakasszal, köztük a mádi borvidéket is érintő száguldással folytatódik. Vasárnap hét gyorsasági szakaszt bonyolítanak le, és az így 14 gyorsaságiból összeálló verseny teljes távja 182,01 kilométer, a céldobogót pedig a nyíregyházi Kossuth téren állítják fel, ahol majd az ünnepélyes eredményhirdetést is rendezik vasárnap este.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.27
- A kilencedik helyen zárta a túraautó-világkupa (WTCR) Nürburgringen zajló második fordulójának....
2022.05.27
Halálos baleset történt Kiskőrösön, az érintett útszakaszon a szemle ideje alatt félpályás....
2022.05.27
- A Közlekedési Múzeumba kerül Budapest első, jellegzetes zöld közösségi kerékpárja, amely 2014-től....
2022.05.27
Legyen szó mindennapi motorozásról, hosszabb útról vagy kalandtúráról - a BMW Motorrad csomagtároló....
2022.05.27
Jól indult sokaknak az év Magyarországon, számos nagyon drága luxus- és sportautó talált gazdára,....
2022.05.27
Mint a Loch Ness-i szörny, úgy bukkant fel tavaly a semmiből az utóbbi évek egyik legizgalmasabb....
2022.05.27
- Üllő térségében van szükség tűzoltói beavatkozásra - adta hírül a katasztrófavédelem. ..
2022.05.27
A japán tulajdonosi hátterű vállalat új üzemében optikai fóliákat fognak előállítani az elektromos....
2022.05.27
No, persze nem újdonság, hogy osztott fényszórókkal próbálkoznak kitűnni a tömegből a gyártók, de....
2022.05.27
A Németországban az autósport ünnepének számító 24 órás gyorsasági verseny keretében gurulhatnak....