Nyíregyháza

Rali Eb: minden idők egyik legerősebb mezőnye Nyíregyházán

2021.10.20.

- A szervezők, a rendezők és a házigazdák is felkészülten várják minden idők egyik legerősebb rali Európa-bajnoki (ERC) mezőnyét Nyíregyházára és környékére, a versenysorozat hétvégén sorra kerülő fordulójára - hangzott el a III. Rally Hungary sajtótájékoztatóján.

A Nyíregyházán megtartott felvezető sajtóeseményén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár emlékeztetett rá, hogy a kormány támogatja az ERC-viadal 2023-ig tartó magyarországi megrendezését, mert kiemelten fontosnak tartja, hogy az ország nemzetközi sporteseményeknek adjon otthont.

- Az autósport népszerűsége és ezen belül a ralié is töretlen, ugyanakkor számos más szakágban is rendezünk világ- és Európa-bajnoki, vagy világkupa-futamokat, gondolok itt a Forma-1-es Magyar Nagydíjra, a túraautó-vk, a gyorsasági kamion Eb, vagy akár a tereprali-vk versenyeire - mondta Szabó Tünde. Hozzátette, ehhez a nemzetközi sportdiplomáciai munka, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökének tevékenysége is szükséges, valamint az adott helyszíneken a rendezőknek és a promóternek is bizonyítania kell.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kiemelte, a település lakói is "nagyon várják" az Európa-bajnoki futamot, amely az egyik legkiemelkedőbb sportrendezvény a városban. Jelezte, nagy létszámú közönségre számítanak az egész hétvégén, melynek a turisztikai és idegenforgalmi hatása kiemelkedő.

Oláh Gyárfás MNASZ-elnök úgy fogalmazott, 2015-ös első megválasztásakor az volt a célja, hogy méltó szintre emelje a hazai autósportot, és olyan pozícióba helyezze, mint amilyenben bármely másik, magyar sikersportág van.

- Úgy gondolom, hogy ebben a tekintetben révbe értünk, méltó és fix helye van a magyarországi futamnak a rali Eb versenynaptárában, az új promóter, a Magyar Autó- és Motorsport Fejlesztési Ügynökség, a HUMDA segítségével pedig új alapokra tudtuk helyezni a verseny jövőjét is, nyugodtan gondolkodhatunk a hosszú évekre szóló szerződéshosszabbításban - mondta az MNASZ elnöke, aki köszönetet mondott az általa "kiváló házigazdaként" jellemzett Nyíregyházának, valamint a rendezésben résztvevő Truck Racing Promotion Kft.-nek és Kelet-Autósport Kft.-nek is.

- Minden készen áll, én pedig a hétvégén azon fogok dolgozni, hogy a nemzetközi szövetséggel egyeztetve az itteni Eb-futam jövőjét biztosítani tudjuk - jelentette ki Oláh Gyárfás, és hozzátette: akár már ezen a hétvégén eldőlhet az Európa-bajnoki cím sorsa, de az országos bajnokságban mindenképpen győztest avatnak vasárnap este, mivel a hazai sorozatnak ez lesz a zárófutama.

Őry Tamás, a Truck Race Promotion Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a péntek esti prológra, amelyre a Rabócsiringen kerül sor, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező nézőket tudnak beengedni, de minden más gyorsasági szakasz, így a vasárnapi belvárosi, valamint a szervízpark is korlátozás nélkül látogatható.

- A jegyeladási adatokból azt látjuk, hogy nagyon nagy az érdeklődés a verseny iránt, melyre minden idők egyik legerősebb mezőnye érkezik - jelentette ki Őry, és jelezte, az elmúlt hétvégén pályafutása harmadik Európa-bajnoki címét megnyerő Kiss Norbert kamionversenyző a péntek esti prológon, valamint a tervek szerint a nyíregyházi belvárosi szakaszon is megtesz majd néhány kört a Révész Racing MAN típusú versenykamionjával.

Turán Frigyes, a Rally Hungary 2019-es győztese azt mondta, ez a futam a rali sava-borsa, és mivel úgy tűnik, hogy a hétvégén szép idő vár a mezőnyre, nagy élmény lesz számukra az itteni gyorsasági szakaszokon versenyezni.

- Sajnos, mi az országos bajnoki címért folyó küzdelembe már nem tudunk beleszólni, mert az idei nem a legszerencsésebb évünk, de ezzel együtt is tizedmásodpercekért menő, izgalmas csatát várunk, amelynek során szeretnénk élvezni a versenyzést - fogalmazott a Shell Helix Ultra csapatának versenyzője.

Az Eb-futam pénteken kezdődik a máriapócsi Rabócsiringen sorra kerülő prológgal, majd szombaton hat gyorsasági szakasszal, köztük a mádi borvidéket is érintő száguldással folytatódik. Vasárnap hét gyorsasági szakaszt bonyolítanak le, és az így 14 gyorsaságiból összeálló verseny teljes távja 182,01 kilométer, a céldobogót pedig a nyíregyházi Kossuth téren állítják fel, ahol majd az ünnepélyes eredményhirdetést is rendezik vasárnap este.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.01
- Hárommilliárd forintos kormányzati támogatásból épült Sopronban új, modern, ötszintes parkolóház....
2021.12.01
Már a római birodalom idején település állt itt, 2000 évvel ezelőtt a híres Borostyánút is....
2021.12.01
Közúti közlekedés biztonsága elleni bűntett elkövetésével gyanúsít a Dunaújváros Rendőrkapitányság....
2021.12.01
Jövőre is hatfutamos országos bajnokságot rendeznek terepraliban, és a szakágvezetés novemberi....
2021.12.01
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának (kgfb) átlagos állománydíja 44 ezer....
2021.12.01
A BMW első, tisztán elektromos meghajtású luxuslimuzinjának prototípusai a hajtáslánc- és futómű-....
2021.12.01
„Autót szerelni menő!” - Interjú Őri Péter felkészítő tanárral. ..
2021.12.01
Közúti közlekedési baleset történt a 4-es számú főút 324. kilométerszelvényében Fényeslitkénél 2021....
2021.12.01
Elindult a jövő évi országos és megyei autópálya-matricák előértékesítése. A vignettákat a Nemzeti....
2021.12.01
A beszállítói fennakadások és a félvezető alkatrészek hiánya miatt jelentős mértékben, tíz évvel....