piac

Pofára esett az európai autópiac

2021.10.12.

Az európai autópiac 2021-es növekedése megtorpanni látszik, a leállásokkal megbénított tavalyi évhez képest csupán 13 százalék a bővülés, de a csiphiány okozta válság akár kellemetlen meglepetést is okozhat az év végére.

 

Rossz hírek érkeztek: a tavalyi évi havi eladásoktól júliusban 24 százalékkal, augusztusban 18 százalékkal maradtak el az autóeladások Európában. Éves szinten még 13 százalékos a bővülés, de az első félévhez képest csupán félszázalékos a plusz. Az elakadás oka ezúttal nem közvetlenül a koronavírus-járvány, hanem a félvezetők és az ebből gyártott csipek hiánya. Közvetve a járvány is okozza a fennakadást, mert a dél-kelet ázsiai üzemekben hetekre, hónapokra leállt a munka. A hiány tartósnak mutatkozik, a Volkswagen-csoport, a Daimler és a BMW-csoport vezetői mind úgy nyilatkoztak, hogy ez a probléma még 2022-ben is égetni fogja az autógyártókat. Az árak emelkednek, a gyártók pedig a nagyobb profittal kecsegtető modelleket és modellváltozatokat részesítik előnyben. Így alakult ki az a furcsa helyzet, hogy miközben kevesebb autót gyártanak és értékesítenek, a profit és a marzs nő a legtöbb gyártó esetében, a Volkswagen-csoport például még sosem ért el 8,8 százalékos profitmarzsot (ebit), a Stellantis 11,4 százalékról, a BMW-csoport 15,8 százalékról, a Daimler 12,2 százalékról számolt be a félév végén.  A Tesla pedig behúzta a legjobb negyedévét 1,1 milliárd dollár profittal. És mit tesz az ügyfél? Tehetetlenül vár: van olyan autó, amelyre 24 hónap a várakozási idő...

Az LMC Automotive piackutató szerint a régiónkban nem a vírus, hanem a csiphiány akadályozza a termelést. A gazdasági növekedés óhatatlanul megtorpant, ami jelentős hatással lesz a magyar gazdaságra is, amelynek az autóipari kitettsége nagy. A KSH legfrissebb jelentésében már látszik az Audi, a Mercedes-Benz és a Suzuki nyári leállásainak a hatása. A júliusi és augusztusi értékesítési adat a legrosszabb kéthavi érték az eurózóna 2013-as válsága óta. 

Rossz eredményeket értek el a legnagyobb európai piacok: a német, a francia, a brit, az olasz és a spanyol egyaránt kétszámjegyű mélyrepülésben van. Bár az első félévet megúszták mínuszok nélkül az autógyártók, ha a trend tovább folytatódik, lesz itt hadd el hadd!

A bajt tetézi, hogy elszálltak a nyersanyagárak is, a német autóbeszállítók már most drasztikus lépésekre kényszerültek, amit egyértelműen a vásárlók fognak megfizetni. Ha lesznek...

Az öt nagy piacból a legrövidebbet a spanyol húzta, augusztusban 29 százalékot zuhant az értékesítés. Az olaszoknál sem jobb sokkal a helyzet, 27 százalékos az esés. A magyar piac is érzi az európai trendet, augusztusban az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) adatai alapján 11,7 százalékos volt az elmaradás 2020 augusztusához képest, júliusban 12,3 százalékot estünk. Az országok között pluszos Horvátország (8,3 százalék), Észtország (3 százalék), Írország (24,9 százalék), Lettország (14,3 százalék), Románia (44,6 százalék).

A Bloomberg adatai alapján a gyártók közül a Daimlernél a legforróbb a helyzet, az európai forgalomba helyezések 38 százalékkal estek vissza augusztusban, a Stellantisnál 29, a Renault-nál 23, a BMW-nél 18, a VW-csoportnál 14 százalékos volt az mínusz. Éves szinten a legtöbbjüknél még nincs gáz, csak a Renault jelentett negatív értéket, 5,3 százalékos a visszaesés. Augusztusban az Európai Unióban csupán a Mazda és az Alpine nőtt (előbbi 7, utóbbi 130,4 százalékkal). 

B. Cs.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.22
Személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset miatt teljes útlezárásra kell számítania a....
2021.10.22
Valtteri Bottas, a Mercedes pilótája volt a leggyorsabb pénteken az első szabadedzésen a Forma-1-es....
2021.10.22
Ha nem vársz sokat, nem fogsz csalódni. ..
2021.10.22
Pick up-kedvelők számára érdekesség, hogy a Nissan vadonatúj Frontier 2022 NISMO Off Road....
2021.10.22
Az M3-ason baleset, az M43-ason a tranzitforgalom, az M0-áson műszaki hibás teherautó okoz....
2021.10.22
A 2022-ben rajtoló, teljesen megújult Air Race világbajnokságon egy bevált páros is ott lesz a....
2021.10.22
Szeptemberben nem adtak el egy Ferrarit sem, de nem volt rossz hónapjuk a luxusautó-kereskedőknek....
2021.10.22
Lezárták az 67-es utat Mozsgó és Szigetvár között baleset miatt – tájékoztatta a Baranya Megyei....
2021.10.22
Károkat és közlekedési fennakadásokat okozott és egy halálos áldozatot is követelt Németországban a....
2021.10.22
A magyar autóipar történelmi mérföldkőhöz érkezett azzal, hogy most először kezdődik meg az....