WRC

Papírforma eredmény született, Ogier nyerte a Monte-Carlo-ralit

2023.01.22.

A francia kilencedik alkalommal győzött a hercegségben, a dobogóra még Kalle Rovanperä és Thierry Neuville állhatott fel.

Sébastien Ogier a rekordot jelentő kilencedik diadalt ünnepelhetett győzelmet a Monte-Carló-ralin, ezzel megelőzte a nyolcszoros győztes Sébastien Loeböt az örökranglistán. Ráadásul ő öt különböző gyártóval érte el a kilenc sikert, míg Loeb csak kettővel. Ogier navigátora, Vincent Landais első győzelmét ünnepelhette.

 

Ogier idén csak pár versenyen indul a világbajnokságon, de a csapat mégsem kérte azt, hogy engedje maga elé a második világbajnoki címéért küzdő, teljes szezon futó Kalle Rovanperät. A fiatal finn így 18,8 másodperccel maradt le az első helyről, viszont megnyerte a bónusz pontokért zajló Power Stage-et, így összesen 23 pontot gyűjtött.

A francia az elejétől a végéig vezette a szezonnyitót, miután több mint 30 másodperces előnyre tett szert már az első teljes napon, pénteken a Monaco feletti hegyekben. Rovanperä ezt a hátrányt 16 másodpercre csökkentette a vasárnapi fináléig, de a francia megőrizte hidegvérét, és az utolsó négy gyorsaságin már nem engedte közelebb magához a csapattársát, sőt, kissé növelte is az előnyét.

"Imádom ezt a ralit. Erről a győzelemről álmodtam a karrierem elején, és most nagyon örülök Vincent-nak. Számomra ez szép eredmény, de számára ez egy álom, hogy megszerezte az első győzelmét. Mindig ki kell élveznünk ezeket a pillanatokat, ezért vagyunk még mindig itt [a WRC-ben], hogy kivívjunk néhány ilyen győzelmet. Egy olyan híres versenyen győzni, mint Monte, az megfizethetetlen."

A gumik erős kopása vasárnap megakadályozta, hogy a Hyundai pilótája, Thierry Neuville faragjon a hátrányán Rovanperähoz képest. 18 gyorsasági szakasz után a belga kénytelen volt megelégedni az összetett harmadik helyével, 27,8 másodperccel végzett Elfyn Evans előtt. A walesi azért lehet bosszús, mert ha pénteken nem kapott volna defektet (amivel 40 másodpercet vesztett), akkor ő lett volna a harmadik.

Ott Tänak vasárnap délelőtt kímélte a lágy keverékű abroncsokat, hogy támadni tudjon a bónuszpontokat adó utolsó gyorsaságin, a Power Stage-en. Bevált a taktikája, sokáig úgy tűnt, hogy megszerzi az M-Sport Ford első gyorsasági győzelmét a verseny végén, de aztán Rovanperä végül 0,6 másodperccel megelőzte, és így csak második lett. A 2019-es világbajnok így is 14 pontot gyűjtött, ami remek eredmény annak fényében, hogy mindössze az első versenyét teljesítette a Ford Pumával. „Hosszú szezon áll előttünk, de ez egy pozitív kezdés” – jegyezte meg az észt. "Legalább szereztünk néhány pontot a Montén - ellentétben az előző három évvel!" – tette hozzá.

Kacuta Takamotónak szerencséje volt, hogy egyáltalán befejezte az eseményt, miután az utolsó szakaszon odacsapta a Toyota Yaris bal hátulját, amitől eltört a felfüggesztése. Az összetettben 14,9 másodperccel végzett a hatodik helyezett Dani Sordo előtt, akinek a Hyundai i20-asában egész nap nem működött a hibrid rendszer. Esapekka Lappi csal a nyolcadik helyen végzett, a finn nem volt elégedett magával, igaz, ő is csak az első versenyét teljesítette az új csapatával és autójával, és egy defektje neki is volt a hétvége folyamán. A top10-be még a WRC2 győztese és második helyezettje, Nykolay Gryazin és Yohan Rossel fért be.

A világbajnokság a jövő hónapban a havas Svéd-ralival folytatódik, amelyet február 9-12 között rendeznek.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.29
Az Inception első pillantásra a távoli jövő autójának tűnik. A koncepció azonban már most is....
2023.01.29
Hamisított adásvételi szerződésekre bukkant egy használtautó-kereskedő cégnél az adóhatóság,....
2023.01.29
Története legnagyobb forgalmát érte el tavaly a főként robogókat és motorkerékpárokat gyártó olasz....
2023.01.29
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Nagyon nagy a baj! ..
2023.01.29
Egy az M3-as autópályán lerobbant tehergépkocsi mentését végző autómentő vezetőjét gázolta halálra....
2023.01.29
Itt a koriszezon, Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjaiban megmutatjuk a legfontosabb....
2023.01.29
A dinamikus kupé japán belpiacos változata esett át egy enyhe ráncfelvarráson - a belső teret új....
2023.01.29
Sikeresen startolt a BME (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Aerospace Team által....
2023.01.29
A Pirelli Elect, az e-járművek és plug-in hibridek technológiai csomagja mostantól a gumiabroncs-....
2023.01.29
Egy gépkocsi eddig tisztázatlan körülmények között elsodort egy gyalogost Táplánszentkereszt....