Nemak Győr Kft.

Ötmilliárdos fejlesztés a győri Nemaknál

2014.08.01.

Ötmilliárd forint értékben kapacitásbővítő beruházást hajt végre a Nemak Győr Kft., amelynek eredményeként az eddigi 2,3 millióról három millióra növeli éves hengerfejgyártását. A beruházást a kormány egyedi döntés alapján 406 millió forinttal támogatja – jelentették be a cég sajtótájékoztatóján, amelyen a magyar kormányt Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter-helyettes képviselte.

David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a győri gyár fejlődése az elmúlt húsz évben töretlen volt, s ez így marad a jövőben is. Ennek bizonyítéka az az ötmilliárd forintos kapacitásbővítés, amelyet kormánytámogatással a Nemak végrehajt. A motorblokkok és hengerfejek gyártására szakosodott győri gyár mexikói tulajdonban van, az anyavállalatnak 34 üzeme van a világban, s 48 motorgyárnak szállítanak terméket. Legnagyobb vevőik az Opel, a Renault, az Audi és a BMW.

MTI Fotó: Nyikos Péter

A kapacitásbővítés munkahelyteremtéssel is jár, 2016 végére a jelenleginél százzal többen dolgozhatnak majd a Nemaknál, összesen 800-an.

- Az egyik legnagyobb gondunk a regionális munkaerőhiány – fogalmazott az ügyvezető igazgató, s arra kérte a kormány jelen levő képviselőjét, a szakképzés átalakításával tegyenek meg mindent azért, hogy megfelelő közép- és felsőfokú végzettségű szakemberhez jussanak. Mindezért a Nemak is sokat tesz, elindította a duális képzést és új alapokra helyezték a melegüzemi képzést.

Szijjártó Péter beszédében úgy fogalmazott, ritka alkalom, hogy magyar-mexikói gazdasági együttműködést méltathatja, a Nemak ugyanis mexikói.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára (j) és David Toth ügyvezető

MTI Fotó: Nyikos Péter

- A vállalat termékeinek 71 százalékát exportálja, a maradék pedig az Audi győri és az Opel szentgotthárdi gyárába kerül – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter-helyettes, aki méltatta azt is, hogy a Nemak beszállítóinak több fele magyar vállalkozás.

Szijjártó úgy vélekedett, az autóiparnak kitüntetett szerepe van Magyarország újraiparosításában, s a kormány a jövőben még jobban ösztönzi, hogy minél több kutatás-fejlesztéssel foglalkozó cég válassza Magyarországot.

Végezetül arról beszélt Szijjártó Péter, hogy a kormány jelenleg 48 céggel kötött stratégiai együttműködést, s azt szeretné, ha a Nemak Győr Kft.-vel aláírhatná a hosszú távra szóló megállapodást.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.03
Akio Toyoda legendás családból származik. A japán iparos, Sakichi Toyoda dédunokája és a Toyota....
2022.07.03
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) nyílt meg a régió egyik legkorszerűbb járműtervezési....
2022.07.03
Mindkét vasárnapi futamot megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság idei harmadik,....
2022.07.03
Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat....
2022.07.03
Nézze meg a videót! ..
2022.07.03
A tízes rangsor élén a Haval és a Chery márkák modelljei állnak – írja a carsweek.ru.   ..
2022.07.03
Európa kiemelt céljának kell lennie, hogy integrálja a Nyugat-Balkánt az európai vasúti hálózatba....
2022.07.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Minket nem érdekel a Balaton. ..
2022.07.03
A Rába Járműipari Holding Nyrt. megvásárolta a Rekard Hajtómű- és Gépgyártó Kft. 75,1 százalékos....
2022.07.03
Több kilométeres a torlódás az M7-es autópályán Budapest felé. A forgalmat a 7-es főútra terelik -....