olimpia

Olimpia inspirálta autók

2021.09.16.

Naná, hogy a világ legnagyobb figyelmét kapó sportjátékokra is készültek egyedi autócsodák. Most belőlük szemezgetünk, noha könnyen lehet, hogy a lista nem teljes.

Noha kissé megkések ezzel az anyaggal, hiszen már vége a 2020-as Tokiói Olimpiának, azért az Olimpia szelleme, a versengés szeretete mindannyiunkban ott él. Nem véletlenül imádjuk figyelni, ahogy hazánk sportolói érmekért küzdenek. És nem vagyunk ezzel egyedül. Az ötkarikás játékok néha az autóipar szereplőit is inspirálták, így még egy modell specifikációját is képesek voltak módosítani a sportesemények miatt.

Rover 25 & 45 Olympic Impression

Így történt ez például a Rover 25 és 45 modellekkel is 2002-ben, a Salt Lake Cityben rendezett Téli Olimpia idején. Akkoriban még nem az Aldi volt a brit különítmény főszponzora, mint most, hanem egy hazai gyártó a Rover személyében, akik Olympic Impression néven limitált szériát dobtak piacra. Akár különleges fényezéssel, a brit csapat vörös-fehér-kék színeiben is lehetett kérni őket, illetve egy sor fontos kiegészítőt tettek alapárassá, köztük a 15-colos könnyűfém felniket, a légkondit, az elektromos ablakokat vagy éppen a CD lejátszót – ami 20 évvel ezelőtt luxusnak számított. Sőt, akkoriban lehetett utazást is nyerni a játékokra a Roveren keresztül, ahogy egy 25-öst meg is lehetett nyerni.

Hyundai Stellar Gold Medal

1988-ban még nem voltak annyira vonzó termékek a Hyundaiok, mint a maiak, ugyanakkor az akkori Nyári Olimpiát Szöulban tartották, így a dél-koreai autógyár is igyekezett valami egyedit gurítani, hogy felhívja magára a figyelmet. Volt ugyanis egy felső-középkategóriás szedánjuk Stellar néven, ami nem igazán fogyott, úgyhogy az ötkarikás játékok farvizét meglovagolva bemutatták a Gold Medal szériát. Természetesen arany fényezést kapott az ItalDesign felejthető formavilága, illetve egy szegényesen felragasztott 1988 Seoul Olympics matricát az első ajtókra. Akkoriban még egyszerűséggel, olcsósággal és megbízhatósággal igyekezett megvetni lábát az autóiparban a Hyundai, ma már mind dizájnvilágban, mind alacsony károsanyag-kibocsátási megoldásokban világvezetőek.

Renault Olympique 92 Edition

Ahogy a nem túl rövid neve is mutatja, ez a hófehér Renault Escape az 1992-es Téli Olimpia miatt született, amit Albertville-ben, a Francia Alpokban rendeztek. Naná, hogy az akkoriban még magán kézben lévő, helyi autógyár igyekezett bemutatni kínálatát a világ számára, úgyhogy nem kevesebb, mint 1500 autót biztosítottak az olimpiai bizottság és a sportolók számára. Ugyanakkor itt nem álltak meg, az eseményt megkoronázva bevezették az Olympique 92 limitált szériát, amit több akkori modelljük is megkapott. Például a Clio, a 19, a 21 vagy a 25 is, de a legmenőbb mégis a V6-tal szerelt Espace lehetett. Természetesen mindegyiket hófehérre fényezték, szintén fehér felnikkel párosítva – vagy fehér dísztárcsákkal persze –, és a Olimpia logók sem maradt el az autók külsején.

Sőt, akkoriban még a cégcsoport farmotors, V6-os sportautójából, az Alpine A610-ből is készült ilyen egyedi változat – mindössze kettő darab. A legmeglepőbb mégis a Jeep Cherokee, amiből szintén készült havas verzió, köszönhetően a francia gyártó akkori AMC kötődésének.

Opel Olympia

Persze csak viccelek. Ugyanis semmilyen bizonyítékot nem találtam rá, hogy az Opel szedánját az olimpiai játékok miatt nevezték volna el így. Ugyanakkor jól mutatja, hogy mennyire menő hangzása volt az Olympia névnek már 1935-ben is, ha egy német gyár is ezt akasztja új kompakt családi szedánjára, amitől rendkívül sokat vár. Ez volt Németország első, teljes acél önhordó kasznival készült autója, amit sorozatgyártásba vittek. Eleinte jól is fogyott, több mint 168 000 darabot eladtak belőle, a II. Világháború közbeszólt, és amikor visszatért a piacra már nem volt annyira kellendő. Később az Opel Rekord modellcsaládban tért vissza a Olympia elnevezés 1950-ben, végül pedig a B Kadett-re épülő A Olympia volt az utolsó, ami viselte ezt a nevet 1967-től. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.19
A Harley Davidson hűen önmagához, fejlődve a kor elvárásainak mentén, tarol az e-bike mezőnyben. ..
2021.10.19
A LaFerrari igazi ritkaság. Mindössze 499 darabot gyártottak hivatalosan az ügyfelek számára, a 500....
2021.10.18
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos....
2021.10.18
Hibainjektálás, nonstop tesztelés, hogy mínusz 40 és plusz 110 Celsius fokon is biztonságosan....
2021.10.18
Herbert Diess, a Volkswagen AG igazgatótanácsának elnöke és Karel Havlíček, Csehország....
2021.10.18
A német vállalatokat egyre inkább aggasztja a szakképzett munkaerő hiánya. Az autóiparnak azonban....
2021.10.18
A Volkswagen Csoport az emberek és áruk hatékony, fenntartható, biztonságos és kényelmes mozgását....
2021.10.18
Egy személy életét vesztette, amikor egy személyautó vonattal ütközött össze egy vasúti átjáróban....
2021.10.18
Az újautó szállító logisztikai cégek a túlélésért küzdenek – írja az automobilwoche.de   ..
2021.10.18
Az Év Zöldautója 2022 díjra jelölt Volkswagen ID.4 feledteti az ID.3 kudarcos indulását, ez az autó....