Sanghaji Autószalon

Nem vesz részt a Sanghaji Autószalonon a Volkswagen vezérigazgatója

2015.04.19.

Martin Winterkorn megfázás miatt nem utazott el Kína legnagyobb autókiállítására.

A vezérigazgatót pénteken erősítette meg hivatalában a konszern húsz tagú felügyelő bizottságának hat fős irányító testülete, miután Ferdinand Piëch, a felügyelőbizottság elnöke bő egy hete nyilvánosan megvonta bizalmát tőle, egyebek között éppen a kínai piacon elért vártnál alacsonyabb teljesítmény miatt. A Porsche autógyár alapítójának, Ferdinand Porsche unokájának, Ferdinand Piëch-nek tulajdonítható Winterkorn elődjének, Bernd Pischetsriedernek 2006 végi váratlan leváltása is a Volkswagen éléről. Ferdinand Piëch gyakorlatilag teljes ellenőrzést gyakorol a Volkswagen konszernben szavazati többséggel rendelkező többségi tulajdonos, a Porsche SE befektetési társaság felett.

A Volkswagen konszern képviseletét a Sanghaji Autószalonon a konszern kínai üzletét irányító igazgató, Jochem Heizmann vette át. A kínai piac a némi lassulás ellenére is viszonylag lendületes ütemben növekszik, de nem azokban a szegmensekben, amelyek a német gyártók erősségének számítanak. "A növekedés elsősorban azokra a szegmensekre összpontosul, amelyekben mi nem vagyunk jelen" - mondta Jochem Heizmann.

A Volkswagen az idei első negyedévben alig két százalékos növekedést ért el Kínában és szakértők szerint az egész évre sem túl rózsásak a kilátásai. A verseny fokozódik, az árnyomás erősödik - mondta Cui Dongshu, az autógyártók kínai szakmai szervezetének igazgatója a dpa hírügynökségnek. Véleménye szerint éppen a német autógyártók erőssége, a prémium kategória fog az idén első alkalommal a piaci átlagnál alacsonyabb növekedési ütemet elérni.

Az átalakuló piaci helyzetből elsősorban a kínai gyártók húznak hasznot olcsóbb modelljeikkel. A belföldi márkák ugyanis manapság már nagy választékban kínálnak terepjáró SUV modelleket, amelyeknek az eladásai ötven százalékkal ugrottak meg az első negyedévben. A német márkáknak, köztük a Volkswagennek a modellválasztéka már egész egyszerűen nem elegendő, ezért estek vissza az eladásaik - mutatott rá Cui Dongshu.

A Volkswagen kínai igazgatójának Jochem Heizmannnak meggyőződése viszont, hogy a konszern eladásai még így is gyorsabb ütemben fognak növekedni Kínában, mint máshol a világon. A piac nyolc százalékos növekedéssel számol az országban, a konszernre azonban nem adott előrejelzést, hangsúlyozva, hogy azt elégtelen gyártási kapacitás is korlátozza. Amennyiben a körülmények úgy alakulnak, mint az első negyedévben - mondta -, a konszern a piaci átlag alatt fog teljesíteni Kínában.

Az április 29-ig nyitva tartó idei Sanghaji Autószalonon 18 országból az eddigi legmagasabb számú, több mint 2000 kiállító képviselteti magát több mint 1300 autóval.

Forrás: 
MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.02
Nézze meg a videót! ..
2022.12.02
A jelenleg még Slovnaft Polska márkanév alatt működő töltőállomásokkal együtt a Mol csoport csaknem....
2022.12.02
100 millió eurós beruházást terveznek Gubenben – írja az automobilwoche.de   ..
2022.12.02
A HUMDA Zrt. Zöld Busz Program Demonstrációs Mintaprojektjében egy hónapon át elektromos meghajtású....
2022.12.02
Az új ferdehátú limuzin, amelyet a szaksajtó akkoriban a "világ legbiztonságosabb autójaként"....
2022.12.02
Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt 2022. december 2-án 11 óra 48 perckor a 4-es....
2022.12.02
Dr. Nagy Gergely soha nem gondolkodott Lexusban. Egyetlen találkozás elég volt azonban, hogy a....
2022.12.02
Az Audi Hungariánál jelenleg egy gyártósoron készülnek az Audi Q3, Q3 Sportback, valamint a TT....
2022.12.02
Eladásainak 12 százalékos novemberi növekedéséről számolt be pénteken a svédországi székhelyű,....
2022.12.02
A Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdasági megfontolásból idén nem állítja ki a Teve utcai....