napelem

Napelemes autóval kel át Ausztrálián a GAMF csapata - 3000 kilométer sivatag

2015.02.23.

A Kecskeméti Főiskola járműépítő eco-marathon csapatának Megamétere 1 liter benzinnel 3082 km-t tudna megtenni. Ezúttal saját fejlesztésű és építésű napelemes járművükkel szelik majd át az ausztrál kontinenst, versenybe szállva a világ nagy egyetemeivel. A részvételhez minden segítség jól jön nekik.

A sivatagon keresztül vezet az a 3 ezer kilométeres út, amelyet a kecskeméti főiskolások is meg szeretnének tenni a World Solar Challenge verseny keretében 2015 októberében. Hasonlóan az eco-marathonhoz, ez a verseny is az energiatakarékosságról szól, hiszen a rajthoz álló járművek kizárólag a nap energiáját hasznosíthatják, bár a sebesség nagyobb, legalább 80-110 km/óra. Hogy mennyire nem egyszerű feladatról van szó, jól mutatja, hogy a legutóbbi versenyen a 33 indulóból csak 10 csapat ért célba. A járművek minden nap reggel 8-tól este 5-ig haladhatnak, akkor a csapatnak tábort kell vernie a sivatagban – ahol éppen járnak. A versenyt az nyeri, amelyiknek a járműve először halad át a célvonalon az Ausztrália déli partján található Adelaide városában.


Ennek a projektnek sokkal nagyobb a költségvetése, mint az eco-marathon részvételnek, de már azon a versenyen is bizonyítottuk, hogy a siker nem csak a pénzen múlik – hangsúlyozza Kutasi Zoltán, aki alapító tagja volt az eco-marathon csapatnak is. Ott is magunk mögé utasítottunk jóval nagyobb költségvetéssel dolgozó csapatokat, amelyek irigykedve nézték a mi eredményeinket. Ausztráliában a cambridge-i egyetemtől a japán tokai egyetemig a legrangosabb intézmények járművei lesznek ott. Egy kis magyar főiskolaként már arra is büszkék lehetünk, hogy ki tudunk állni – Közép-Kelet-Európából egyedüliként –, de remélem, ennél azért többet tudunk majd felmutatni.


A csapat már „kinőtte” a Kecskeméti Főiskola nem túl méretes hallgatói műhelyét, ahol az intézménynek világsikert hozó Megaméter is készült, mert a MegaLux mérete jóval nagyobb, ezért a hallgatók egy külön termet kaptak a munkára. A járművön maximum 6 négyzetméternyi napelemet helyezhetnek el és helyet kaphat egy Li-Ion akkumulátor is az energia tárolására. Az áramlásvizsgálatok alapján megtervezett karosszéria – hasonlóan a Megaméterhez – szénszál erősítésű méhsejtes kompozit műanyag lesz, és a futómű elemeinek egy része is szintén ebből az anyagból készül majd. A jármű négykerekű, egy-kerék meghajtású lesz és hidraulikus fékrendszerrel működik. A járművezérlő elektronikához a vezérlő egységet egyedileg fejlesztik.

A jármű építésével a tervek szerint haladunk – magyarázza Kutasi Zoltán. Egy ilyen projektnél nagyon hosszú az előkészítő folyamat, a tervezés, a számítógépes szimuláció, a negatív szerszámok elkészítése, de most már hamarosan kezdődhet a gyártás. Ha továbbra is így haladunk, akkor július elejére készen lesz a MegaLux, amit a tesztelés követ majd. Ez azért különösen fontos, mert a járműtől nagyon komoly teljesítményt várunk nem könnyű feltételek között.


Támogatók, segítők nélkül azonban most sem boldogulna a csapat. Az eco-marathonon elért eredményeiket sokan ismerik és elismerik az országban és külföldön egyaránt. Ki így, ki úgy segíti a csapatot: munkával, műhelyhasználattal, árengedménnyel, de persze jól jön a pénzbeli támogatás is, mert önmagában a jármű és a csapat eljuttatása a versenyre is tetemes költség.

Ahogyan a csapattagok mondják, bele sem mertek volna vágni ebbe a nagyszabású projektbe, ha nem tudtak volna már felmutatni valamit, ami igazolhatja a támogatóknak, hogy egy tehetséges, elkötelezett és lelkes csapatról van szó, amely komolyan megdolgozik a sikerért.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.07
Húsz migráns megsérült, amikor az őket szállító teherautót vezető embercsempész árokba hajtott a 4-....
2022.08.07
Szabad, de nagyon nem ajánlott – írja a Kronen Zeitung online kiadása. ..
2022.08.07
Tíz Suzuki Vitara típusú személygépkocsi és 13 robogó áll szolgálatba az ország különböző polgárőr....
2022.08.07
Különleges szülinapi buli helyszíne volt a Harley-Davidson budapesti Bázisa. A tulajdonos Hankó....
2022.08.07
Ceglédtől Üllőig követtek és próbáltak megállítani a rendőrök egy teherautót, amely száguldozva....
2022.08.07
A Volánbusz Közlekedési Zrt. a 4iG  ajánlatát hirdette ki nyertesnek a Helyközi közösségi....
2022.08.07
Júliusban is kevesebb autót helyeztek forgalomba Németországban, mint egy évvel korábban és az év....
2022.08.07
Az önfeledt bulizás mellett pár dologra érdemes odafigyelniük a fesztiválozóknak, Tóbiás és....
2022.08.07
A Hyundai észt versenyzője harmadik finn győzelmére hajt, de a helyi sztár nem akarja hagyni. ..
2022.08.07
Ahogy arról korábban beszámoltunk, két halálos baleset is történt ma hajnalban. Az egyik....